Κόσμος

Φον ντερ Λάιεν: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπό της

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «επιβίωσε» από την ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Από τους 553 ευρωβουλευτές, 360 ψήφισαν κατά της πρότασης και 175 υπέρ, ενώ 18 απείχαν. Η ψηφοφορία απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει.

Η πρόταση εισήχθη από τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Gheorghe Piperea και υποστηρίχθηκε από βουλευτές της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Εδώ και χρόνια όμως, πολλές ομάδες, από την Αριστερά μέχρι τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές αλλά και αρκετούς ευρωβουλευτές του κόμματός της (ΕΛΚ), επικρίνουν τις πρακτικές και τον τρόπο διακυβέρνησης της Κομισιόν.

Όπως έγραφε νωρίτερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, δεν είναι μόνο η ευρωβουλή. Το Euro2day.gr έχει γράψει κατά καιρούς ότι παράγοντες της Κομισιόν, ακόμα και επίτροποι, είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η Φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος επέλεξε να διαχωρίσει το προσωπικό της γραφείο και τους δικούς της Συμβούλους από την υπόλοιπη Επιτροπή που δρα τελείως γραφειοκρατικά και εντελώς αντίθετα με τον παρεμβατικό και πολιτικό τρόπο που δρούσε ο πρώην πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (και αυτός δέχθηκε πρόταση μομφής από τους ευρωσκεπτικιστές το 2014, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία καταψηφίστηκε).

Ο τρόπος λειτουργίας της Φον ντερ Λάιεν είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή πολλών άξιων στελεχών. Επίσης η Φον ντερ Λάιεν επιμένει να κρατά το σώμα των εκπροσώπων τύπου της Κομισιόν σχεδόν στο σκοτάδι. Έχει τύχει πολλές φορές, άλλα να λέγονται στο καθημερινό briefing των δημοσιογράφων και άλλα να διαρρέονται από το προσωπικό της γραφείο.

Η τάση της να ελέγχει όλα τα θέματα, όμως, την έφερε ενώπιον πολλών σκανδάλων, με αυτό της Pfizer να είναι το αποκορύφωμα.

Κάποιος θα διερωτηθεί γιατί επανεκλέγηκε. Η απάντηση που είχαμε πάρει τότε ήταν ότι δεν υπήρχε χρόνος για νέα εκστρατεία υποψηφίων που κρατούσε ένα χρόνο και συνοδεύονται από έριδες και πολιτικές αντιμαχίες. Βρισκόμασταν σε περίοδο κρίσης, για αυτό χρειαζόταν σταθερότητα ή τουλάχιστον «συνέχεια». Η ίδια απάντηση δίνεται και τώρα στο γιατί καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής. Βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης.

Σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση, η Κομισιόν θα έπρεπε να παραιτηθεί στο σύνολό της, προκαλώντας ίσως ανεξέλεγκτες συνέπειες. Αυτό που θα μπορούσαν όμως να κάνουν οι ευρωβουλευτές είναι να επιλέξουν την αποχή ως μορφή δυσαρέσκειας, ώστε να φανεί η λιγότερη δυνατή στήριξη προς το πρόσωπό της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ