Οικονομία

Εξαγωγές: Δυσκολίες στην πώληση αντιμετωπίζουν τα εσπεριδοειδή

Δυσκολίες στην πώληση αντιμετωπίζουν τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, η συγκομιδή των οποίων συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή σε χαμηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση των εσπεριδοειδών, με την έναρξη της εμπορικής περιόδου.

Eιδικά για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές, κυρίως λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο, ενώ η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφορά.

Μήλα και ακτινίδια

Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαγωγών από 5 έως 12/11/2021 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία επεξεργάζεται o Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, oμαλά εξελίχθηκε η συγκομιδή μήλων με την ποιότητα των καταλλήλων προς εμπορία σε πολύ καλά επίπεδα. Οι εξαγωγές μήλων της νέας εμπορικής περιόδου 2021/2022 (1/9/2021 έως 31/8/22) και από 1/9 έως 12/11/21 ανέρχονται σε 19.257 τόνους,  ενώ στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 13.492 τόνους.

 

Επίσης, από 1/9/2021 έως και 12/11/2021 η εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων ανήρθε σε 41.135 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία κατευθύνθηκαν 23.224 τόνοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Τα επιτραπέζια σταφύλια

Με απώλειες έκλεισε η σεζόν για το επιτραπέζιο σταφύλι. Η εμπορική εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώνεται και στην περιοχή της Καβάλας μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής. Ο Incofruit Hellas αξιολογεί ότι η εκστρατεία μέχρι σήμερα είναι προβληματική για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 57.672 τόνους καταγράφοντας μείωση 13,8%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ