Διατροφή

ΧΑΠ: Φρούτα και λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Σύμφωνα με το Onmed.gr ερευνητές από τη Σουηδία και την Πολωνία που παρακολούθησαν την αναπνευστική υγεία περισσότερων από 44.000 ανδρών ηλικίας 45-79 ετών για διάστημα 13,2 ετών κατά μέσο όρο, διαπίστωσαν ότι για κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος ΧΑΠ φάνηκε να μειώνεται κατά 4-8%, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες επιβαρυντικοί για την υγεία των πνευμόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μετριάζει σύμφωνα με τους ερευνητές τον κίνδυνο ΧΑΠ, επειδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες των προϊόντων αυτών επιδρούν στο οξειδωτικό στρες και στις φλεγμονές, παράγοντες που εμπλέκονται στην πάθηση.

Από τα 96 προϊόντα πο αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές, τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση είχαν τα εξής:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Πιπεριές
  • Μήλα 
  • Αχλάδια 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ