Οικονομία

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα: Εξετάζεται διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου

Σειρά εναλλακτικών μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμώντης ηλεκτρικής ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές εξετάζει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου οι τελικές αποφάσεις να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογήςτου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, εξετάζεται και το σενάριο της αύξησης του ποσού έκπτωσης του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Επίσης, στα μέτρα που διερευνώνται για τη χρηματοδότηση του μέτρου περιλαμβάνεται η διοχέτευση μέρους των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών όπου καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων.

Εξετάζεται, επίσης, να προεξοφληθεί το όφελος από τη διασύνδεση της Κρήτης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αν και με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης καθώς τα σχετικά μεγέθη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Οι εκπτώσεις που παρέχονται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου είναι σήμερα:

 

Κοινωνικό τιμολόγιο
Δικαιούχοι Εισοδήματος Αλληλεγγύης : Έκπτωση 0,075€/ kWh
Δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου Β: Έκπτωση 0,045€/ kWh

Χρέωση για κατανάλωση 1.000 kWh (σύμφωνα με το ertnews.gr)
Χωρίς Κοινωνικό Τιμολόγιο: 108,7€
Με Κοινωνικό Τιμολόγιο Β: 63,7€

Εισοδηματικά κριτήρια κοινωνικού τιμολογίου (Β)
1 ενήλικας : 9.000€
2 άτομα: 13.500€
2 ενήλικες με παιδί: 15.750€
2 ενήλικες +2 παιδιά 18.000€
2 ενήλικες + 3 παιδιά: 24.750€

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε θεαματικά, στα 113,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο έναντι 62-64 ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου, ενώ πέρυσι, λόγω της πανδημίας, είχε πέσει κάτω και από τα 40 ευρώ.

Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κυρίως των λιγνιτικών αλλά και των μονάδων φυσικού αερίου, έφθασαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 52 ευρώ ανά τόνο έναντι 22-27 πέρυσι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...