Οικονομία

Πέμπτο διαδοχικό ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P 500

Αυτό είναι το 49ο ρεκόρ του S&P 500 για το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δείκτες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. 
 
Οι δείκτες βρέθηκαν να κινούνται με αρνητικό πρόσημο για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα για τις λιανικές πωλήσεις, την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Τα απογοητευτικά στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες ότι η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη καθώς επιστρέφουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 110,02 μονάδες ή 0,31% στις 35.625,40 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 11,71 μονάδες ή 0,26% στις 4.479,71 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 29,14 μονάδες ή -0,20% και έκλεισε στις 14.793,79 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η UnitedHealth Group με κέρδη 7,54 δολ. ή σε ποσοστό 1,84% στα 417,21 δολ. και ακολούθησαν Merck στα 77,93 δολ. με άνοδο 1,58% και Amgen στα 231,07 δολ. με κέρδη 1,38%. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Boeing (-2,30%), Walt Disney (-1,02%) και Chevron (-1,02%). 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ επίσης διαμόρφωσαν μια αρνητική εικόνα, με τον μεταποιητικό δείκτη New York Empire State να εμφανίζει σημαντική επιδείνωση τον Αύγουστο, χάνοντας σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα όταν διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο δείκτης των επιχειρηματικών συνθηκών κατρακύλησε κατά 24,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το παράρτημα Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Econoday, ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στις 30 μονάδες. 

Τον Ιούλιο ο δείκτης είχε σημειώσει "άλμα" κατά 25,6 μονάδες και είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 43 μονάδων. 

Η προσοχή στρέφεται και στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου η επέλαση των Ταλιμπάν ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της Καμπούλ λίγο μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Η κατάρρευση της κεντρικής κυβέρνησης σε χρόνο-ρεκόρ και το χάος στην Καμπούλ αναπόφευκτα θα έχουν βαρύ αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και στην εικόνα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ