Οικονομία

Σταϊκούρας: Ταχεία μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν ή θα διευκολυνθεί ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των πληττόμενων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα αυτά θα εμπλουτιστούν, θα ενισχυθούν και θα γίνουν ταχύτερα στην εκταμίευσή τους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι αύριο από τον πρωθυπουργό, είπε. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι σήμερα στις 11:00 πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.  Το απόγευμα θα μεταδοθούν δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αύριο, Τρίτη, στις 15:00, θα συνεδριάσει, για το ίδιο θέμα, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, το υπουργείο Οικονομικών έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις και τους πόρους για να γίνει η εκταμίευση αυτών των παρεμβάσεων. «Ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έχουμε συνεπώς τους πόρους και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών, υποδομών και πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η καταγραφή των πληγέντων και της έκτασης των ζημιών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς είναι εφικτό να γίνει προγραμματισμός εφόσον η καταστροφή είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα είναι ένα αποτέλεσμα των ζημιών που θα προκύψουν από τις καταγραφές.

«Υπάρχουν πρώτες ανάγκες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άρα θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών… να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή – από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι πρώτα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνουν παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα. «Πρώτα θα γίνει καταγραφή, πρώτα θα γίνει η μέτρηση και στη συνέχεια θα κάνουμε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα», είπε διευκρινίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι άμεσης ανακούφισης. 

Οι άξονες των αποζημιώσεων

1. Στεγαστική συνδρομή για αποκατάσταση κτιρίων

2. Επιχορήγηση επιχειρήσεων

3. Φορολογικών/ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δανειακών υποχρεώσεων

4. ΕΝΦΙΑ

5. Πρώτες ανάγκες νοικοκυριών για οικοσκευές  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ