δολάρια
Οικονομία

Πρόβλεψη – Σοκ για το δολάριο: "Mπορεί να καταρρεύσει ως τα τέλη του 2021"

Η «φαινομενικά τρελή ιδέα» ότι το δολάριο ΗΠΑ θα καταρρεύσει έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων στην παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία δεν είναι πλέον τόσο τρελή, δήλωσε ο οικονομολόγος Στίβεν Ρόουτς στο CNBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρόουτς , πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, βλέπει επίσης περισσότερο από 50% πιθανότητα ύφεσης διπλής πτώσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασίζει αυτή η πρόβλεψη σε ιστορικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι στις 8 από τις 11 τελευταίες ανακάμψεις του επιχειρηματικού κύκλου υπήρξε και δεύτερη φάση πτώσης. «Είναι σίγουρα κάτι που συμβαίνει συχνότερα παρά όχι», είπε π Ρόουτς στο «Trading Nation» του CNBC.

Ο Ρόουτς ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι προβλέπει μια πτώση του δολαρίου κατά 35% έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τον Ιούνιο ο δολαριακός δείκτης ήταν στο 96,0. Σήμερα είναι στο 94,41.

Τώρα αναμένει ότι η κατάρρευση θα συμβεί νωρίτερα, μέχρι το τέλος του 2021, αλλά δε διευκρίνησε με τί ποσοστό.

«Έχουμε δεδομένα που επιβεβαιώνουν μια πιο δραματική επιδείνωση στη δυναμική της αποταμίευσης και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από αυτή που ανέμενα ακόμα και εγώ», είπε.

Εξηγώντας τις εκτιμήσεις του για το μέλλον, ο Ρόουτς επισήμανε τα καταστροφικά στοιχεία από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο είναι το πιο ευρύ κριτήριο της ανισορροπίας με τον υπόλοιπο κόσμο, υπέστη επιδείνωση ρεκόρ στο δεύτερο τρίμηνο», είπε.

«Το λεγόμενο καθαρό εθνικό ποσοστό αποταμίευσης, το οποίο είναι το άθροισμα των αποταμιεύσεων ατόμων, επιχειρήσεων και του κυβερνητικού τομέα, κατέγραψε επίσης ρεκόρ μείωσης το δεύτερο τρίμηνο, περνώντας σε αρνητική επικράτεια για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.»

Η παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας και οι επιπτώσεις της μέχρι στιγμής ύφεσης είναι δύο παράγοντες που παραπέμπουν σε δυσοίωνο μέλλον για το δολάριο, είπε.

«Καθώς δεν έχουμε αποταμίευση αλλά θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη, φουσκώνουμε τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών για να δανειστούμε το πλεόνασμα αποταμίευσης – και αυτό ωθεί πάντα τα νομίσματα χαμηλότερα», δήλωσε ο Ρόουτς.

«Το δολάριο δεν είναι απρόσβλητο σε αυτού του είδους την προσαρμογή.»

Επιπλέον, ένας συνδυασμός νέων μολύνσεων και απαράδεκτα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα οικονομικό μετασεισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...