Κομισιόν
Οικονομία

Γκρίνια Κομισιόν για ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμές συντάξεις

Η Κομισιόν δημοσίευσε την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία κάνει λόγο για ύφεση 9% το 2020 και ανάκαμψη 6% το 2021.

Η «κίτρινη κάρτα» βγήκε για την αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και για τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ τον Ιούνιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο έναντι του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τον μηδενισμό αυτών των χρεών. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ, ύφεση 9% υπό την παραδοχή πως η ισχύς των περιοριστικών μέτρων θα είναι φθίνουσα σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας και ανεργία κοντά στο 20%, ενώ η επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν το 2022. Το επόμενο έτος ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 6% με τα κατάλοιπα της πανδημίας να είναι σημαντικά.

Ο βαθμός αβεβαιότητας των προβλέψεων είναι ισχυρός λόγω κορονοϊού, καθώς εκτός από την πανδημία, η ελληνική οικονομία πιέζεται (και δημοσιονομικά) παράλληλα από το μεταναστευτικό και γεωπολιτικές εντάσεις, που αναφέρονται στην έκθεση. 

Η έκθεση σημειώνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και το εγχείρημα ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις εμπορικές. Σχεδιαζόταν για το 2020, έμεινε στα χαρτιά λόγω πανδημίας, αλλά όπως προκύπτει από την έκθεση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ολοκληρώσει την άσκηση έως τα μέσα του 2021.

Οι θεσμοί καταγράφουν επίσης πιέσεις στον προϋπολογισμό και εκτιμούν πως το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά (0,8% του ΑΕΠ μόνο για το δεκάμηνο). Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να επικαιροποιηθεί με την κατάρτιση του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ