Κομισιόν
Οικονομία

Από Αύγουστο και βλέπουμε ο ξένος τουρισμός στην Ελλάδα

Χαμηλά κρατάει τον πήχη των προσδοκιών η κυβέρνηση σε σχέση με τον τουρισμό στις αυριανές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο πάντως αναμένεται να είναι υψηλό και να κινηθεί γύρω στα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πληροφορίες του Newpost από πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα των μεταφορών με αιχμή του δόρατος τα χαρακτηριστικά που θα έχουν τα πρωτόκολλα υγείας για τους τουρίστες όπως και για τις πτήσεις και τα σύνορα, παραμένει ζητούμενο,όπως αναφέρει τη Χριστίνα Κοραή στο newpost.gr

Η Κομισιόν το πιο πιθανό είναι να κινηθεί σε ένα ευχολόγιο και σε μια ενθάρρυνση προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε κοινές πολιτικές. Τελικές αποφάσεις και λύση δεν προβλέπεται. Η Ελλάδα στην οποία ο τουρισμός συνεισφέρει γύρω στο 20% του ΑΕΠ με το σύνολο των δραστηριοτήτων που ενεργοποιεί, έχει κάθε λόγο να επιζητά την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τις βόρειες χώρες να ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αλαλούμ!

Η Γερμανία δεν έχει λόγο να βιάζεται διότι ο τουρισμός αποτελεί μόνο το 3% του ΑΕΠ της. Η ταξιδιωτική προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου. Μετά θα πάρει αποφάσεις για τη σεζόν του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες του καθολικού Αγίου Πνεύματος θα μείνουν εντός συνόρων προς ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, μιλώντας στο ZDF τόνισε ότι πρέπει οι ίδιες οι χώρες να αποφασίσουν εάν και πότε θα άρουν τις απαγορεύσεις εισόδου και κυκλοφορίας.

Η Γαλλία έδειξε τα μέσα Ιουλίου για τους Γάλλους που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε το πράσινο φως για ξένους τουρίστες υπό την προϋπόθεση ότι θα μείνουν στη Μ. Βρετανία σε καραντίνα 14 ημερών. Κι όταν διαμαρτυρήθηκε ο Μακρόν απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει για τους Γάλλους. Σύγχυση, χάος και αλαλούμ!

Από 19 στα 8 δις!

Αγώνα δρόμου μετ´ εμποδίων τρέχει η κυβέρνηση για να διασώσει έστω τα 8 από τα περίπου 19 δις των εισπράξεων που ήταν οι εισπράξεις από τον ξένο τουρισμό το 2019, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην ΟΝΝΕΔ. Βιάστηκε να παρουσιάσει πρωτόκολλα, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις της Κομισιόν, και «αδειάστηκε» μεγαλοπρεπώς από το Μαξίμου διότι η Ελλάδα δεν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι και εκείνη ενώ ζητάει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών παρουσιάζει τα δικά της. Και βέβαια πρέπει να ετοιμάζεται για όλα αλλά σημασία έχει και το πολιτικό τάιμινγκ της κάθε πρωτοβουλίας.

Διακρατικές συμφωνίες

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο στην παρούσα φάση φαίνεται να είναι οι διακρατικές συμφωνίες για τους όρους που θα ισχύουν για τους τουρίστες είτε από την Ευρώπη είτε από τρίτες χώρες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας -έκανε δυο τηλεδιασκέψεις μέχρι στιγμής- με τους ηγέτες επτά χωρών που
αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ αυτών των χωρών, με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα μπορούσαν να συζητηθούν, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Μία τέτοια συνεργασία μεταξύ των υγειονομικά «καθαρών» χωρών από τον κορωνοϊό, το ρίσκο μετάδοσης είναι μικρότερο. Η Γερμανία είναι αντίθετη και σε αυτήν τη στρατηγική των «ασφαλών χωρών».

Στην τηλεδιάσκεψη του Smart Covid Management Group συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι Πρωθυπουργοί της Δανίας, Mette Frederiksen, της Νορβηγίας, Erna Solberg, της Τσεχίας Andrej Babiš, του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong και της Αυστραλίας Scott Morrison.

Ευρώ για τον τουρισμό

Καθώς οι ελπίδες για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μειώνονται στο ελάχιστο η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πως θα διεκδικήσει περισσότερη οικονομική στήριξη για τον τουρισμό. Όχι με δάνεια που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το δυσβάσταχτο χρέος αλλά με χρηματοδοτήσεις.

Την ανάγκη η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει εμπροσθοβαρώς τις χώρες που στηρίζουν το ΑΕΠ τους στον τουρισμό, όπως είναι η Ελλάδα, τόνισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο. «Όλες οι χώρες με μεγάλο τουρισμό έχουμε ζητήσει να μπει η πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης στο ταμείο ανάκαμψης και να είναι χρηματοδότηση» τόνισε. «Το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έρχονται χρήματα είναι μείζον πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...