Οικονομία

Τρεις οι ενδιαφερόμενοι για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Τι θα γίνει με το Σκαραμαγκά

Σύντομα αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των ναυπηγείων, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπλ. Υπ. Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Για τα ναυπηγεία Σύρου σημείωσε πως το θέμα έχει σχεδόν κλείσει αφού απομένει η δικαστική απόφαση. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, ξεκινούν και οι διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Για την Ελευσίνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές και μέχρι σήμερα υπάρχουν τρία επενδυτικά σχήματα που έχουν δηλώσει γραπτώς το ενδιαφέρον τους, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για συμφωνία εξυγίανσης με προτιμητέο επενδυτή. Ο υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι μεταξύ των τριών επίδοξων επενδυτών που έχουν καταθέσει γραπτή προσφορά είναι ο Πάνος Ξενόκωστας της ΟΝΕΧ. Επίσης δήλωσε πως προσφορά έχουν καταθέσει μία ελληνική και μία ιταλική εταιρεία.

«Στόχος μας είναι να καταλήξουμε γρήγορα σε προτιμητέο επενδυτή», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε ο,τι αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο αναπλ. Υπουργός δήλωσε πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες:

Την πρώτη θα την «τρέξει» ο ειδικός διαχειριστής που έχει το στρατιωτικό και εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων.

Τη δεύτερη θα την «τρέξει» η ΕΤΑΔ και θα αφορά τη δεξαμενή 5 καθώς και μία παράπλευρη έκταση 120 στρεμμάτων, που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.

O κ. Πιτσιόρλας ξεκαθάρισε ότι η Cosco δεν έχει καταθέσει πρόταση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, όπως αναφέρεται, αλλά η μόνη πρόταση που έχει γίνει είναι για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, αλλά εκεί -λόγω της νομοθεσίας- δεν μπορεί να δοθεί νέα άδεια ναυπηγείου, παρά μόνο για δεξαμενή που μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλα -μικρότερου μεγέθους- προϋπάρχοντα ναυπηγεία. Σημείωνεται, ότι υπάρχει πρόβλεψη στη σύμβαση παραχώρησης για δημιουργία ναυπηγείου για μεγάλου τονάζ καράβι στην ακτογραμμή της Ψυτάλλειας, αλλά και αυτό είναι υπό διερεύνηση.

Του Στέλιου Μορφίδη
Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ