Οικονομία

«Μαστίγιο» για τα μέτρα και «καρότο» για το πρωτογενές πλεόνασμα από το ΔΝΤ

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Νέο μήνυμα του ΔΝΤ για περικοπή συντάξεων και αλλαγές στη φορολογία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ενδεικτική η αναφορά του στα ελλείμματα στο ασφαλιστικό τομέα και στα προβλήματα στο φορολογικό σύστημα.

Ο κ. Τόμσεν από την Ουάσινγκτον τόνισε ότι η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τα φορολογικά παρουσίασε ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμα και το 60% του συνολικού πληθυσμού.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξοι και ότι πραγματικά το Ταμείο «θέλει να δει πως θα κατορθώσουν Ελλάδα και Ευρωζώνη να τους επιτύχουν».

Μιλώντας, τέλος, για το χρέος της Ελλάδας το χαρακτήρισε μη βιώσιμο ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

«Μπάσταρδοι Γερμανοί»! Σάλος στη Γερμανία: Αστυνομικοί με τουρκική και αραβική καταγωγή φέρονται να απειλούν Γερμανούς συναδέλφους τους

Η υπόθεση του Βερολίνου θέτει επομένως ένα επιτακτικό ερώτημα: Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι μηχανισμοί ελέγχου της...
Ρωσία 0

Διαλύεται η συμμαχία Άγκυρας-Μόσχας! Γιατί Ελλάδα και Ρωσία «συμφώνησαν» στην πράξη στον ΟΗΕ για την Λιβύη με φόντο το Τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Οι Ρώσοι δεν θέλουν και αυτοί το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο αφού μέσω του Αιγαίου θέλουν να κινούνται τα πλοία τους...