Ρώσοι ειδικοί τονίζουν με κάθε λεπτομέρεια ότι ο έλεγχος της Μαύρης Θάλασσας θα επιφέρει πολεμική σύγκρουση Ρωσίας και Τουρκίας, παρά τις φαινομενικά καλές σχέσεις των δύο πλευρών.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι “η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία η Ρωσία έχει πολεμήσει περισσότερες από δέκα φορές, δηλαδή πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη δύναμη. Δεδομένων των φιλοδοξιών της Άγκυρας, η αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να ξαναρχίσει σε ένα νέο ιστορικό στάδιο”.
Ο Ερντογάν έχει σαφή σχέδια ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας, αφού το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σύντομα θα αποκτήσει 31 σύγχρονα πλοία.
Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν μερικά χρόνια.
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί έχουν βυθίσει ή απενεργοποιήσει 1 καταδρομικό πυραύλων (Μοσκβά), 2 ΤΠΚ, 3 αποβατικά πλοία, 1 υποβρύχιο και μία Κορβέτα με πυραύλους.
Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη έστειλαν στον βυθό 1 κορβέτα περιπολίας, 1 αποβατικό πλοίο, 1 ΤΠΚ και 2 αποβατικά σκάφη επίσης.
Έτσι παρέμειναν σε υπηρεσία: 4 υποβρύχια, 2 φρεγάτες, 2 περιπολικά πλοία, 7 μικρά πυραυλοφόρα πλοία, 2 ΤΠΚ, 4 μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία, 8 ή 9 μεγάλα αποβατικά πλοία, 8 ναρκαλιευτικά, 3 πλοία άλλου τύπου, καθώς και περίπου δώδεκα μικρά περιπολικά.
Για λόγους ασφαλείας, αυτά τα πλοία μετακινήθηκαν από τη Σεβαστούπολη στη Φεοδοσία και το Νοβοροσίσκ, ακόμη και στο λιμάνι Οτσάμτσιρα της Αμπχαζίας.
«Τα μεγάλα μας πλοία έχουν απλώς γίνει μεγάλοι στόχοι για τα μη επανδρωμένα σκάφη του εχθρού», εξήγησε ο Ν. Ρογκόζιν.
“Η Δύση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την απόσυρση των πλοίων μας σε έναν πόλεμο πληροφοριών. Έχουν αρχίσει να ισχυρίζονται ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει ουσιαστικά ηττηθεί, και ότι τα δυτικά όπλα έχουν βοηθήσει σε αυτό, (πύραυλοι, μη επανδρωμένα θαλάσσια drones και UAV)" ανέφερε πριν από λίγο καιρό από τον Πρόεδρο του Ρωσικού Ναυτικού Κολλεγίου, και προηγουμένως, για 16 χρόνια, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ.
«Οι Δυτικοί πρέπει να καταλάβουν ακράδαντα ότι η Ρωσία στέκεται σταθερά στη Μαύρη Θάλασσα και δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθούν οι ρωσικές θέσεις σε αυτήν την περιοχή. Και ακόμη περισσότερο, δεν θα ανεχτεί την μόνιμη ναυτική παρουσία κρατών εκτός Μαύρης Θάλασσας, κατά παράβαση της Σύμβασης του Μοντρέ», τόνισε ο Πετρούσεφ.
Πράγματι, η Σύμβαση του Μοντρέ θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη διέλευση πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια πολέμου.
Και εάν η Τουρκία εμπλακεί στον πόλεμο, η Άγκυρα, η οποία ελέγχει τα στενά, έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει εντελώς τη διέλευση πολεμικών πλοίων.
Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια κλειστή υδάτινη περιοχή και οι ναυαρχίδες της μεγάλης τουρκικής αρμάδας προορίζονται για επιχειρήσεις, μάλλον, στον παγκόσμιο ωκεανό.
Αλλά όταν υπάρχει έλεγχος στον Βόσπορο, είναι δυνατό να ανταποκριθεί κάποιος ευέλικτα σε οποιαδήποτε κατάσταση, μεταφέροντας τον στόλο τους στην επικίνδυνη περιοχή.
«Ο τουρκικός στόλος είναι ανώτερος από τον ρωσικό στον αριθμό των μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων », σημειώνει ο Ρώσος Πλοίαρχος Α' Βαθμού Κονσταντίν Σίβκοφ.
«Έχουμε πυραυλικά όπλα στο οπλοστάσιό μας που ο πιθανός εχθρός δεν έχει. Αυτά είναι τα συστήματα Kinzhal και Onyx. Μπορούν να φτάσουν και να καταστρέψουν στόχους σε ολόκληρη τη Μαύρη Θάλασσα, δίνοντας λύση σε όλου των τύπων τις αποστολές που θα ανατεθούν στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας με περιορισμένο αριθμό προσωπικού.
Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία η Ρωσία έχει πολεμήσει περισσότερες από δέκα φορές, πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη δύναμη.
Δεδομένων των φιλοδοξιών της Άγκυρας, η αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να ξαναρχίσει σε ένα νέο ιστορικό στάδιο.
Ο Ρετζέπ Ερντογάν είναι πλέον φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση, όχι εχθρός. Βοηθά στην επίλυση λεπτών ζητημάτων όχι χωρίς όφελος για τον εαυτό του, από την μία δέχεται διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά από την άλλη πόσο θα διαρκέσει αυτή η ψυχρή ουδετερότητα του;”τόνισε ο ίδιος.
“Δεν θα έπρεπε η Ρωσία να εκμεταλλευτεί την ενεργό στρατιωτική δράση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για να πραγματοποιήσει ένα είδος επίδειξης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, προλαμβάνοντας τα μη φιλικά βήματα ενός πιθανού εχθρού;
Θυμάμαι πώς την παραμονή του πολέμου στην Ουκρανία, παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση διάφοροι τύποι θαυματουργών όπλων που ανέπτυξε η Ρωσία.
Συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών υποβρύχιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Poseidon που φέρουν πυρηνική (ή μη πυρηνική) κεφαλή.
Η χρήση ενός τέτοιου drone σε συμβατικό μη πυρηνικό σχεδιασμό με οποιοδήποτε πρόσχημα θα μπορούσε να μειώσει το πάθος ενός πιθανού εχθρού για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως ακριβώς ο πυρηνικός βομβαρδισμός της Ιαπωνίας απέδειξε τις νέες δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο.
Τι ακριβώς μπορεί να γίνει;
Για παράδειγμα, να βυθιστεί το στρατηγικά σημαντικό αλλά άδειο από κόσμο νησί Ζμέινι ( φιδονήσι) με ρωσικό πύραυλο Ποσειδών.
Ο Τούρκος ηγέτης, παρακολουθώντας την εξαφάνισή του μέσα από ένα τηλεσκόπιο, σίγουρα θα το σκεφτεί.
Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι η Τουρκία φαίνεται να έχει γίνει μια ισότιμη δύναμη στη θάλασσα.
Και δεδομένων των τελευταίων τάσεων, απειλεί να ξεπεράσει τις δυνάμεις μας και να αναλάβει τα ηνία της Μαύρης Θάλασσας”, συνέχισε ο απόστρατος Πλοίαρχος Α' Βαθμού Κονσταντίν Σίβκοφ.
Ενώ η Ρωσία εισήγαγε κυρίως πλοία μικρού εκτοπίσματος στη μάχη, αν και με ισχυρά πυραυλικά όπλα, οι Τούρκοι στόχευαν να κατασκευάσουν ακόμη και ελαφρά αεροπλανοφόρα.
Το πρώτο, το Anadolu, μεταφέρει 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα και έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.
Η Φρεγάτα “ Κωνσταντινούπολη” εντάχθηκε επίσης στον τουρκικό στόλο το 2024. Αυτό είναι ήδη το πέμπτο και μεγαλύτερο σύγχρονο πολεμικό πλοίο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε απευθείας στην Τουρκία.
Έως και το 75% των συστημάτων του παράγονται τοπικά. Το τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων NÜKDEN παρουσιάστηκε επίσημα τις προάλλες.
Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής αποτροπής και στην υποστήριξη ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων σε απομακρυσμένα ύδατα, ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Υποναύαρχος Timur Yılmaz.
Είναι φυσικό μετά, να έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός πλήρους τουρκικού αεροπλανοφόρου μήκους 285 μέτρων, με εκτόπισμα μεγαλύτερο από το διπλάσιο του Anadolu (συγκρίσιμο με το βρετανικό Queen Elizabeth), το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει έως και 50 επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο πολεμικό πλοίο είναι το αντιτορπιλικό TF-2000.
Το μήκος του είναι 149 μέτρα, το εκτόπισμα είναι 8.300 τόνοι. Ο πετρελαιοκινητήρας θα του επιτρέψει να φτάσει ταχύτητες άνω των 26 κόμβων.
Το πλήρωμα του αντιτορπιλικού είναι 180-210 άτομα. Συνολικά, 31 πολεμικά πλοία κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλα τουρκικά ναυπηγεία, συμπεριλαμβανομένων νέων περιπολικών σκαφών, αποβατικών πλοίων, ναρκαλιευτικών και ταχύπλοων σκαφών επίθεσης.
Με αυτά τα σχέδια τονίζουν Ρώσοι ειδικοί είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς οι προθέσεις των Τούρκων για ναυτική κυριαρχία σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Έτσι μπλοκάρεται όμως ο κατάπλους του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και των μονάδων επιφανείας της Ελλάδος, του Ισραήλ, και της Αιγύπτου.
Τα νεο-Οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, που αποδέχθηκαν σιωπηλά οι Ευρωπαίοι, δεν τα αποδέχονται οι υπόλοιποι και πολύ εύκολα θα έχουμε μια σφοδρή πολεμική σύγκρουση όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά στο πολύ κοντινό μεταξύ Ρώσων και Τούρκων για αρχή και βλέπουμε.