Ρωσία

Θέλουν εναέρια κυριαρχία σε Α.Ευρώπη-Βαλκάνια- Η Ρωσία ενισχύει το Su-57M1 με τεχνητή Νοημοσύνη και αεροδυναμικές αναβαθμίσεις

Οι Ρώσοι επιθυμούν εναέρια κυριαρχία έναντι του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Ευρώπη-Βαλκάνια ως απάντηση στην στρατηγική αναβάθμιση των χωρών της περιοχής.    

Στο πλαίσιο αυτό, στις 15 Μαΐου 2025, η Ενωμένη Αεροπορική Εταιρεία (UAC) της Ρωσίας, μέσω του Γραφείου Σχεδιασμού Sukhoi, αποκάλυψε βασικά χαρακτηριστικά του αναβαθμισμένου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Su-57M.

 Σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ρωσίας για μια σύγχρονη πλατφόρμα αεροπορικής υπεροχής πολλαπλών ρόλων, ο πιλότος δοκιμών Σεργκέι Μπογντάν, αποκάλυψε τις προηγμένες τεχνολογίες και τις αεροδυναμικές αναβαθμίσεις του.

Καταρχήν έχουμε ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης, βελτιωμένα χαρακτηριστικά stealth και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας.

Υπενθυμίζουμε ότι  μαχητικό αεροσκάφος Su-57M πρόκειται να ενισχύσει την αεροπορική αποτροπή και την επικράτηση της Ρωσίας σε αμφισβητούμενες εναέριες περιοχές, ιδιαίτερα “μολυσμένες” από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

 Το Su-57M επωφελείται από προηγμένη υποβοήθηση πιλότου με τεχνητή νοημοσύνη, αρχιτεκτονική βελτιστοποιημένα stealth  χαρακτηριστικά, και υπερηχητικές δυνατότητες , γεγονός που το τοποθετεί σε άμεση σύγκριση με το F-22 Raptor και το κινεζικό J-20.

Το Su-57M είναι η πιο προηγμένη εξέλιξη του ρωσικού μαχητικού πέμπτης γενιάς, σχεδιασμένο για μεγάλες ταχύτητες και πολλαπλές δυνατότητες.

Το αεροσκάφος διαθέτει ευρύτερο πλαίσιο που βελτιώνει την αεροδυναμική άνωση και σταθερότητα σε υπερηχητικές ταχύτητες, επιτρέποντάς του να πετάει σε τέτοιες ταχύτητες χωρίς μετακαυστήρες, ένα βασικό σημείο αναφοράς της πραγματικής ικανότητας πέμπτης γενιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Ρώσο δοκιμαστή πιλότου Σεργκέι Μπογκντάν, τα ενσωματωμένα συστήματα υποβοηθούνται πλέον από τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας την ταχεία αρχικοποίηση του συστήματος με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτός ο αυτοματισμός βελτιστοποιεί τους ελέγχους πριν από την πτήση και την ετοιμότητα αποστολής.
Το Su-57M ενσωματώνει αναβαθμισμένους κινητήρες, όπως ο Saturn AL-51, ο οποίος προσφέρει βελτιωμένη ώθηση και απόδοση καυσίμου.

Η επίπεδη άτρακτος και οι εσωτερικοί χώροι όπλων ενισχύουν τη μυστικότητα μειώνοντας τη διατομή του ραντάρ, ενώ ένα νέο σύστημα ραντάρ αυξάνει σημαντικά το εύρος ανίχνευσης και την επίγνωση της εναέριας κατάστασης.
Τα πυρομαχικά είναι πλήρως προφυλαγμένα μέσα στη δομή τους, υποστηρίζοντας το χαμηλό προφίλ παρατηρησιμότητας σε περιβάλλοντα σκληρής εναέριας μάχης.

Η ανάπτυξη του προγράμματος Su-57 ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως η απάντηση της Ρωσίας στα αμερικανικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, όπως τα F-22 και F-35.

Μετά από πολλαπλά πρωτότυπα στο πλαίσιο του προγράμματος PAK FA, το αρχικό Su-57 τέθηκε σε περιορισμένη υπηρεσία το 2020.

Το Su-57M, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μια δομική αναβάθμιση σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα αεροσκαφών παρά μια απλή βελτίωση τους.

Περιλαμβάνει ανανεωμένα ηλεκτρονικά συστήματα, βελτιωμένους κινητήρες ώσης-κατεύθυνσης και χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας στο πεδίο της μάχης.

 Τα μαθήματα από περιορισμένες επιχειρησιακές αναπτύξεις και φάσεις δοκιμών έχουν επηρεάσει επαναληπτικές βελτιώσεις που πλέον ορίζουν το Su-57M ως μια πιο ώριμη και ικανή εναέρια πλατφόρμα.

Η ενσωμάτωση αυτοματοποιημένων ελέγχων συστήματος και λειτουργιών υποστήριξης πιλότων μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης από την Sukhoi, αντανακλά μια ευρύτερη στροφή προς την αυτονομία και την ομαδική εργασία ανθρώπου-αεροσκάφους στο ρωσικό αεροδιαστημικό δόγμα.

Ενώ τα δυτικά μαχητικά πέμπτης γενιάς, όπως το F-35, δίνουν έμφαση στη σύντηξη δεδομένων και την διαλειτουργικότητα τους, το Su-57M διακρίνεται για την ευελιξία του αεροσκάφους και τις δυνατότητες ραντάρ εκτεταμένης εμβέλειας.

 Σύμφωνα με τον Ρώσο δοκιμαστή πιλότο Μπογκντάν, η ευρεία δομή του αεροσκάφους εξασφαλίζει σταθερότητα και άνωση σε υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας το λιγότερο εξαρτημένο από εναέριες διακυμάνσεις, σε αντίθεση με το Eurofighter Typhoon ή το Rafale, τα οποία απαιτούν afterburners για τη διατήρηση της υπερηχητικής πτήσης.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη απλοποιούν το φόρτο εργασίας του πιλοτηρίου και μειώνουν τον χρόνο λήψης αποφάσεων, παρέχοντας στον Ρώσο πιλότο ένα τακτικό πλεονέκτημα σε πολύπλοκες εμπλοκές.

Αν και μπορεί να μην ταιριάζει ακόμη με τη σύντηξη αισθητήρων ή το μέγεθος του στόλου του F-35, το Su-57M αντανακλά τις προσαρμοσμένες προτεραιότητες της Ρωσίας, σε ταχύτητα, αυτονομία και θνησιμότητα από απόσταση.

Στρατηγικά, το Su-57M ενισχύει την ικανότητα της Ρωσίας να προβάλλει αεροπορική ισχύ σε αμφισβητούμενες περιοχές όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Αρκτική και η Κεντρική Ασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τις αυξανόμενες προωθημένες αναπτύξεις του ΝΑΤΟ και την αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, η Μόσχα θεωρεί το Su-57M ως βασικό στοιχείο του δόγματος κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD).

Η stealth κατασκευή του και το ραντάρ εκτεταμένης εμβέλειας του αεροσκάφους μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος, σε περιβάλλοντα υψηλής απειλής, ειδικά όταν αναπτύσσονται σε συντονισμένους σχηματισμούς με UAV και αεροσκάφη υποστήριξης.

Στρατιωτικά, το αεροσκάφος αντιμετωπίζει το μακροχρόνιο έλλειμμα της Ρωσίας σε stealth ικανότητα, ενώ γεωπολιτικά χρησιμεύει ως σύμβολο τεχνολογικής ανθεκτικότητας παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Η ανάπτυξή του σηματοδοτεί επίσης ένα σαφές μήνυμα προς τους πιθανούς πελάτες εξαγωγών, ότι η Ρωσία δεν είναι μόνο ικανή να παρατάξει ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς, αλλά και να το βελτιώνει συνεχώς υπό πίεση.

Το Su-57M δεν είναι απλώς ένα νέο αεροσκάφος, αλλά ένα βασικό ορόσημο στη στρατηγική της Ρωσίας να παρατάξει ένα αυτόνομο, υποβοηθούμενο από τεχνητή νοημοσύνη, μαχητικό πέμπτης γενιάς, ικανό να ανταγωνιστεί τις πιο προηγμένες πλατφόρμες στον κόσμο.

Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο ρωσικό υπερμαχητικό, θα κάνει τον ίδιο πάταγο που είχε κάνει το 1950 το MiG-15, στον πόλεμο της Κορέας, στα χέρια Ρώσων πιλότων, και θα απαιτηθεί μεθοδευμένη προσπάθεια από αμερικανικής πλευράς για να εντοπιστούν τυχόν αδυναμίες και προβλήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ