Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Politico: Η επιλογή του νέου αρχηγού άμυνας από τον Πούτιν δείχνει κλιμάκωση του πολέμου

Ο Αντρέι Μπελούσοφ δεν έχει υπηρετήσει ούτε μια μέρα στον ρωσικό στρατό, ωστόσο, η επιλογή του βλοσυρού οικονομολόγου ως επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δείχνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στόχο να κερδίσει τον πόλεμο εντείνοντας τα χτυπήματα κατά της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το politico


Ο Ρώσος πρόεδρος προέβη στον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό αργά την Κυριακή, απομακρύνοντας από το αξίωμά του τον επί μακρόν υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού για να τον θέσει επικεφαλής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας αναλαμβάνοντας το πόστο του Νικολάι Πατρούσεφ.

Για την Αλεσάντρα Προκοπένκο, πρώην σύμβουλο στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η απόφαση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου να τον τοποθετήσει στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας σχετίζεται με την ανάγκη να καταστεί η «ασφαλεία μέρος της οικονομίας της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προτεραιότητα του Πούτιν είναι ο πόλεμος. Ο πόλεμος φθοράς κερδίζεται από την οικονομία», έγραψε στο X  η Αλεσάντρα Προκοπένκο, πρώην σύμβουλος στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

«Σήμερα στο πεδίο της μάχης, νικητής είναι αυτός που είναι πιο ανοιχτός στην καινοτομία, πιο ανοιχτός στην πιο γρήγορη εφαρμογή», υπογράμμισε ειδικότερα.

Πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες στη Ρωσία πλησιάζουν τα επίπεδα της σοβιετικής εποχής, δηλαδή βρίσκονται στο 6,7% του ΑΕΠ. Με υπουργό Άμυνας τον Μπελούσοφ, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.

Ο σπόρος για την απόλυση του Σόιγκου αναμφισβήτητα φυτεύτηκε όταν το σχέδιο blitzkrieg της Ρωσίας να κατακτήσει την Ουκρανία απέτυχε παταγωδώς πριν από δύο χρόνια.

Έχοντας κάνει καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Μπελούσοφ υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικής ανάπτυξης για ένα χρόνο προτού διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν το 2013.

Ο Μπελούσοφ ήταν ένας από τους αξιωματούχους που έπεισαν τον Πούτιν ότι η ψηφιακή οικονομία και το blockchain ήταν ζωτικής σημασίας για το μέλλον.

Ο Μπελούσοφ ήταν πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός με ειδίκευση στα οικονομικά.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο The Bell, που επικαλέστηκε αξιωματούχο, το 2018, σε αντίθεση με τους άλλους οικονομικούς συμβούλους του Πούτιν, ο Μπελούσοφ πίστευε ότι η Ρωσία ήταν «περικυκλωμένη από εχθρούς» και υποστήριζε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, ο Μπελούσοφ εμφανίζεται ως θρησκευόμενος συντηρητικός, μια εικόνα που συμβαδίζει με τη δημόσια παρουσία του ίδιου του Πούτιν.

Το σημαντικό είναι ότι με τα χρόνια έχει αποδείξει την πίστη του στον Πούτιν

Το ερώτημα είναι επίσης τι θα γίνει και με τον Βαλέρι Γερασίμοφ, αν δηλαδή θα παραμείνει κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας, παρά τα σημαντικά λάθη του στην ηγεσία του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Γεγονός είναι πάντως, όπως επισημαίνει το Politico ότι ύστερα από μία μια δεκαετία στο αξίωμά του, η αποχώρηση του Σεργκέι Σοιγκού αντιμετωπίστηκε από τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη με σχεδόν πλήρη αδιαφορία.

Για έναν blogger υπέρ του Κρεμλίνου, «αποτυγχάνοντας στην ''ειδική στρατιωτική επιχείρηση'' στην Ουκρανία, ο Σοιγκού απέτυχε στην πιο σημαντική δοκιμασία της ζωής του». 

«Η αντικατάσταση του Σοιγκού από έναν σχετικά έμπειρο και προφανώς ικανό οικονομολόγο δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι η νίκη στην Ουκρανία θα έρθει με το να ξεπεράσει η Ρωσία τον αντίπαλο και τους δυτικούς συμμάχους του», δηλώνει από την πλευρά του ο Τζίμι Ράστον, αναλυτής ασφαλείας με έδρα το Κίεβο, μέσω της πλατφόρμας X. «O Πούτιν προετοιμάζεται για πολλά ακόμη χρόνια πολέμου», προσθέτει δε.

Η Ρωσία πρέπει να κερδίσει στην Ουκρανία με τις μικρότερες απώλειες, δήλωσε σήμερα ο Μπελούσοφ

Το κύριο καθήκον της Ρωσίας είναι να νικήσει στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία με ελάχιστες απώλειες στρατευμάτων, δήλωσε σήμερα ο Αντρέι Μπελούσοφ.

Η Ρωσία θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα προηγμένα και αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτει στο οπλοστάσιό της για να διασφαλίσει μια τέτοια νίκη, είπε, προσθέτοντας, ότι αυτό χρειάζεται να διασφαλισθεί με το να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά οι αμυντικές δαπάνες.

Ο Μπελούσοφ ως οικονομολόγος τον οποίο ο Πούτιν πρότεινε απρόσμενα την Κυριακή για να αντικαταστήσει τον Σεργκέι Σοϊγκού, είπε ότι ο στρατιωτικός τομέας απαιτεί περισσότερη απόδοση και καινοτομία.

«Ο εχθρός μαθαίνει γρήγορα. Η κατάσταση σχετίζεται με την χρήση νέων τεχνολογιών που αλλάζουν στην κυριολεξία κάθε εβδομάδα. Και εδώ δεν πρέπει μόνο να μάθουμε, πρέπει να προλαμβάνουμε τον εχθρό», είπε ο Μπελούσοφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία χρειάζεται να επεξεργαστεί «νέες μεθόδους διεξαγωγής πολέμου».

Ο Μπελούσοφ είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι Ρώσοι στρατιώτες να διαθέτουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του εξοπλισμού επικοινωνιών καθώς και επαρκή πυρομαχικά. Αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη μαζική επιστράτευση, είπε. Ο Πούτιν στα τέλη του 2022 είχε δώσει εντολή για την επιστράτευση 300.000 εφέδρων, σε μια αντιλαϊκή κίνηση που ώθησε χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν την χώρα για να αποφύγουν την στράτευση τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...