Σκοπιανό
Ενημερώθηκε στις:

Την "πάτησε" η Σιλιάνοφσκα με το "Μακεδονία: Χαμός στα Σκόπια-Θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της θέτει ο υπ.Δικαιοσύνης

Για ζήτημα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου των Σκοπίων, μίλησε ο υπουργός δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας, μετα την αναφορά της στον όρο «Μακεδονία».

Ο Κρέναλ Λόγκαρ, υπουργός Δικαιοσύνης των Σκοπίων αναφέρθηκε στην απαράδεκτη δήλωση, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας, της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Με την συγκεκριμένη αναφορά, η Σιλιάνοφσκα προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Αθήνας, όσο και των Βρυξελλών, για την μη τήρηση των όρων στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας και κατ' επέκταση και την ευρωπαϊκή της πορεία, που εξαρτάται από την στάση της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Σκοπίων θέτει θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας

Ο Λόγκαρ με μία ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου και ζητά επανάληψη της διαδικασίας.

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ασέβεια του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».

Επισήμανε ότι είτε θα πρέπει να ακολουθήσει η επανάληψη της διαδικασίας είτε ο Γιόβαν Μιτρέφκσι, πρόεδρος της απερχόμενης βουλής να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Και το DUI του Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Τετάρτη 8 Μαϊου, εξελέγη πρόεδρος των Σκοπίων η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψήφια του VMRO-DPMNE.

Το κόμμα της επικράτησε με ποσοστό 65% έναντι του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι. Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, όπου το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE πήρε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 από τις 120 έδρες της Βουλής.

Φον ντερ Λάιεν: Υψίστης σημασίας ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακής της προοπτική, έστειλε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιοόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκομωσίας την χώρα της «Μακεδονία».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Φον ντερ Λάιεν.

Σφοδρές αντιδράσεις από ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους κατά των Σκοπίων: Απογοητευτική η στάση της Σιλιάνοφσκα

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την πρώτη απόπειρα της νέας προέδρου των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ηχηρά μηνύματα στα Σκόπια έσπευσαν να στείλουν ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον τερ Λάιεν αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική. Κοινή συνισταμένη των ευρωπαικών αντιδράσεων ότι η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει αυτόματα εμπόδια στην ευρωπαική προοπτική της γειτονικής μας χώρας 
 

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ