Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Προειδοποιήσεις μυστικών υπηρεσιών: Η Ρωσία σχεδιάζει βίαιες πράξεις δολιοφθοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις τους ότι η Ρωσία σχεδιάζει βίαιες πράξεις δολιοφθοράς σε ολόκληρη την ήπειρο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει και επιχειρεί πιο ενεργά βομβαρδισμούς και επιθέσεις και καταστροφή υποδομών σε ευρωπαϊκό έδαφος, χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία για πιθανές απώλειες αμάχων, όπως πιστεύουν οι αξιωματούχοι των πληροφοριών.

Οι πράκτορες του Κρεμλίνου έχουν μακρά ιστορία τέτοιων επιχειρήσεων και έχουν εξαπολύσει σποραδικές επιθέσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια - αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα στοιχεία που δείχνουν ότι θα έχει  πιο επιθετική και αποτελεσματική δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποιούν συνεχώς για αυτήν την απειλή σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την επαγρύπνηση. «Εκτιμούμε ότι ο κίνδυνος πράξεων κρατικά ελεγχόμενης δολιοφθοράς έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Thomas Haldenwang, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας.

Η Ρωσία φαίνεται πλέον άνετα πως θα διεξάγει επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος «με μεγάλη πιθανότητα ζημιάς», είπε τον περασμένο μήνα σε διάσκεψη ασφαλείας που διοργάνωσε η υπηρεσία του, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Ο Χάλντενγουανγκ μίλησε λίγες μέρες μετά τη σύλληψη δύο γερμανο-ρώσων υπηκόων στο Μπαϊρόιτ της Βαυαρίας,  ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε στρατιωτικούς και υλικοτεχνικούς χώρους στη Γερμανία για λογαριασμό της Ρωσίας.

Στα τέλη Απριλίου, δύο άνδρες κατηγορήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι προκάλεσαν φωτιά σε αποθήκη που περιείχε πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία. Οι Βρετανοί εισαγγελείς τους κατηγορούν ότι εργάζονται για τη ρωσική κυβέρνηση.

Στη Σουηδία, οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν μια σειρά από πρόσφατους εκτροχιασμούς σιδηροδρομικών γραμμών, για τους οποίους υποπτεύονται ότι μπορεί να είναι πράξεις δολιοφθοράς από την Ρωσία.

Η Ρωσία προσπάθησε να καταστρέψει τα συστήματα σηματοδότησης των τσεχικών σιδηροδρόμων, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας στους FT τον περασμένο μήνα.

Στην Εσθονία, έγινε επίθεση στο αυτοκίνητο του υπουργού Εσωτερικών τον Φεβρουάριο και παραλληλα έγιναν επιθέσεις σε δημοσιογράφους στο Esto πραγματοποιήθηκαν από ρωσικούς πράκτορες πληροφοριών, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε επίσης φέτος για πιθανές ρωσικές επιθέσεις δολιοφθοράς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε πραγματική εντατικοποίηση της ρωσικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Keir Giles, ανώτερος σύμβουλος στο think tank Chatham House.

Ανώτερος Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του ΝΑΤΟ μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με «σαφείς και πειστικές ρωσικές κακόβουλες ενέργειες» που έχουν συντονιστεί και σε μεγάλη κλίμακα.

Ήρθε η ώρα να «αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και να επικεντρωθούμε» στην απειλή της ρωσικής βίας στο ευρωπαϊκό έδαφος, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ εξέδωσε δήλωση την Πέμπτη, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τις «αυξανόμενες κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας σε συμμαχικό έδαφος», επικαλούμενο, όπως είπε, ότι συμβαίνει μια «κλιμακούμενη εκστρατεία ... στην ευρωζώνη - Ατλαντικό».

Οι αυξανόμενοι φόβοι για την όρεξη της Ρωσίας για σωματικές βλάβες κατά των αντιπάλων της ακολουθούν ένα κύμα κατηγοριών εναντίον της Ρωσίας για παραπληροφόρηση και πειρατεία.

Την Παρασκευή, η Γερμανία υποσχέθηκε συνέπειες για τη Μόσχα - σε μια δήλωση που υποστηρίζεται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ - σχετικά με μια κυβερνοεπίθεση που έγινε το 2023 στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ, ένα σκάνδαλο που αποκαλύπτει τις προσπάθειες της Ρωσίας να προσελκύσει ακροδεξιούς ευρωπαίους πολιτικούς ενόψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών εξακολουθεί να εκτυλίσσεται.

Ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι οι προσπάθειες δολιοφθοράς της Μόσχας δεν πρέπει να υποτιμηθούν, λέγοντας ότι η αυξημένη δραστηριότητα αντανακλά τον στόχο της Ρωσίας να ασκήσει τη μέγιστη πίεση «σε όλα τα κράτη».

Ο Πούτιν αυτή τη στιγμή νιώθει «θάρρος» και θα προσπαθήσει να πιέσει  όσο το δυνατόν πιο σκληρά στην Ευρώπη, σε πολλά μέτωπα, είτε μέσω παραπληροφόρησης, δολιοφθοράς ή πειρατείας.

Η αυξημένη επιθετικότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αντικατοπτρίζει επίσης την επιθυμία των κατασκόπων της να επιβληθούν ξανά μετά τη χειρότερη αποτυχία που υπέστησαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 600 Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών που δρούσαν στην Ευρώπη υπό διπλωματική κάλυψη εκδιώχθηκαν, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στο κατασκοπευτικό δίκτυο του Κρεμλίνου σε όλη την ήπειρο.

Καθώς οι επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν ενταθεί, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε επιφυλακή για απειλές και προσπαθούν να εντοπίσουν στόχους που μπορεί να έχουν χάσει.

Ερωτήματα έχουν τεθεί, για παράδειγμα, σχετικά με μια μέχρι τώρα ανεξήγητη έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών της BAE Systems στην Ουαλία που προμηθεύει οβίδες που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο του 2014, μια τσεχική αποθήκη όπλων όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα για το Κίεβο καταστράφηκε. Αργότερα αποδείχθηκε ότι πράκτορες των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά σε αυτό το μέρος.

Τεράστια φωτιά ξέσπασε την Παρασκευή σε εργοστάσιο στο Βερολίνο που ανήκει στην εταιρεία όπλων Diehl, η οποία προμηθεύει και την Ουκρανία.

«Όπως πάντα με τη Ρωσία, είναι σοφό να μην ψάχνουμε ούτε μια εξήγηση γιατί κάνει κάτι. Υπάρχει πάντα ένας συνδυασμός πραγμάτων», είπε ο Τζάιλς. «Αυτές οι επιθέσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι, φυσικά, για να δημιουργήσουν αναστάτωση, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για παραπληροφόρηση. Και μετά υπάρχει το θέμα του τι μαθαίνει η Ρωσία από αυτές τις επιθέσεις εάν θέλει πραγματικά να ακινητοποιήσει την Ευρώπη...Μήπως είναι προπονητικές ασκήσεις».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ