ρωσία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Χιλιάδες δολάρια σε μισθούς και ρωσικά διαβατήρια: Πώς η Ρωσία πείθει τους Κουβανούς πολίτες να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Ρωσία έπεισε τους Κουβανούς πολίτες να καταταγούν στον ρωσικό στρατό και να πολεμήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία με μισθούς περίπου 2.000 δολαρίων το μήνα και ρωσικά διαβατήρια, σύμφωνα με έρευνα του BBC . 

Από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης. Έρευνα του BBC επιβεβαίωσε τα ονόματα περισσότερων από 50.000 Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Ουκρανίας, ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο είναι σχεδόν 500.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατολόγηση αλλοδαπών για να αντικαταστήσει ορισμένες από τις απώλειες βοηθά επίσης το Κρεμλίνο να αποφύγει τους κινδύνους της προσπάθειας να κινητοποιήσει Ρώσους πολίτες με τη βία. Όταν η Ρωσία κήρυξε μερική κινητοποίηση το 2022, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.

Εν τω μεταξύ τα προσοδοφόρα στρατιωτικά συμβόλαια που προσφέρει η Ρωσία δελεάζουν τους Κουβανούς απελπισμένους να ξεφύγουν από την εντεινόμενη οικονομική κρίση του νησιού.

Έγγραφα που εμφανίζονται στο διαδίκτυο και αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι στους Κουβανούς άνδρες προσφέρονται μηνιαίες πληρωμές περίπου 2.000 $ το μήνα και αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό για την Κούβα, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι κάτω από 25 $.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες Κουβανοί έχουν ενταχθεί στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο. Τουλάχιστον 200 ονόματα Κουβανών διέρρευσαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023 από φιλουκρανούς χάκερ.

Η έρευνα του BBC αποκάλυψε επίσης αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι Κουβανοί λαμβάνουν ρωσικά διαβατήρια μήνες μετά την ένταξή τους στις ένοπλες δυνάμεις, μια θεωρία που επιβεβαιώθηκε από δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ που υποδηλώνουν ότι οι Κουβανοί μαχητές θα λάβουν ρωσική υπηκοότητα «στο μέλλον». 

Άλλοι Κουβανοί που μετακόμισαν στη Ρωσία για να βρουν δουλειά στις κατασκευές φέρεται να στάλθηκαν στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Κούβα ανακάλυψε ένα κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων που είχε ως στόχο τη στρατολόγηση ανθρώπων για να πολεμήσουν για τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουβανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε τότε ότι «εργάζεται για να εξουδετερώσει και να εξαρθρώσει ένα δίκτυο εμπορίας ανθρώπων που λειτουργεί από τη Ρωσία για να ενσωματώσει Κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί, ακόμη και ορισμένους από την Κούβα, στις στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Η Ρωσία συνεχίζει να εντείνει την εκστρατεία στρατολόγησης ξένων χωρών σε γειτονικές χώρες και εκμεταλλεύεται μετανάστες εργάτες για τον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας για να αποφύγει την εγχώρια κινητοποίηση. Οι ξένοι νεοσύλλεκτοι από το Νεπάλ, την Κούβα, το Ουζμπεκιστάν, την Αρμενία, το Καζακστάν, τη Σομαλία, καθώς και από άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, ήταν οι κύριοι στόχοι για τη στρατολόγηση.

Τον Ιανουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που επιτρέπει στους ξένους υπηκόους που κατατάσσονται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ