Ρωσία

Η Ρωσία "επιβεβαιώνει" τη δολοφονία του «αποστάτη πιλότου» στην Ισπανία- Από την KGB της ΕΣΣΔ στην GRU της Ρωσίας-Το ιστορικό εκτελέσεων Ρώσων αποστατών

Στην διεθνή ειδησεογραφία ένα από τα κύρια θέματα είναι η υποτιθέμενη δολοφονία του Μαξίμ Κουζμίνοφ, ενός Ρώσου πιλότου που έγινε πρωτοσέλιδο το 2023 με την αυτομόλησή του στην Ουκρανία, πραγματοποιώντας μια τολμηρή πτήση με ελικόπτερο από τη χώρα του.

Η δολοφονία του Ρώσου «αποστάτη πιλότου»  Μαξίμ Κουζμίνοφ στην Ισπανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο θάνατος του Kuzminov στην Ισπανία πυροδότησε εικασίες σχετικά με την ανάμειξη της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών και έφερε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο την ανελέητη καταδίωξη από τη Μόσχα ατόμων που χαρακτηρίζονται ως προδότες, ανεξάρτητα από το πού θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει.

Αναφορές που προέκυψαν από ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Κουζμίνοφ πυροβολήθηκε και βρέθηκε νεκρός στη νότια πόλη Βιγιαχογιόσα την περασμένη εβδομάδα. Ο πιλότος είχε μετεγκατασταθεί εκεί αφού πήρε την ουκρανική υπηκοότητα ως αναγνώριση της αποστασίας του.

Η Μόσχα, από την άλλη πλευρά, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη στον θάνατο του Κουζμίνοφ.

Τι είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Ρωσικής κατασκοπείας

Ωστόσο, στις 20 Φεβρουαρίου , ο αρχηγός κατασκοπείας της Ρωσίας φέρεται να είπε: «Αυτός ο προδότης [Μαξίμ Κουζμίνοφ] και εγκληματίας έγινε ηθικό πτώμα τη στιγμή που σχεδίασε το βρώμικο και τρομερό έγκλημά του».

Προηγούμενες αναφορές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ανέφεραν ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών GRU είχε λάβει εντολή να εξοντώσει τον Kuzminov, υποδεικνύοντας μια συντονισμένη προσπάθεια να στοχοποιηθεί ο αποστάτης.

Αυτές οι αναφορές, σε συνδυασμό με ισχυρισμούς από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών που υποδεικνύουν την ενεργό καταδίωξη του «προδότη», υπογραμμίζουν τη ασυγχώρητη στάση της Μόσχας απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει προδότες.

Αυτό αντηχεί με τη στάση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως διατυπώθηκε σε συνέντευξή του στους Financial Times στις 27 Ιουνίου 2019, όπου δήλωσε κατηγορηματικά: «Στην πραγματικότητα, η προδοσία είναι το σοβαρότερο έγκλημα και οι προδότες πρέπει να τιμωρούνται »

Το τελευταίο περιστατικό έχει προκαλέσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις ιστορίες σοβιετικών ή Ρώσων αποστατών και αντιπάλων που συναντούν τον θάνατο τους στο εξωτερικό, συχνά περιτυλιγμένες με δόσεις ίντριγκας και αβεβαιότητας.

Η τακτική της εκτέλεσης —ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, της απόπειρας— τολμηρών πράξεων δολοφονίας, ακολουθώντας στη συνέχεια με μια σειρά εξίσου τολμηρές αρνήσεις, θυμίζει σε κάποιον τις εκτελέσεις Σοβιετικών αποστατών  από την διαβόητη KGB την περίοδο του Ψυχρού πολέμου.

Η δολοφονία του πρώην καπετάνιου του  Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού με χρήση μαντίλας εμποτισμένης με χλωροφόρμιο

Την περίοδο του "Ψυχρού Πολέμου" το καλοκαίρι του 1959, όταν ο Νικολάι Αρταμόνοφ, Πλοίαρχος ενός σοβιετικού αντιτορπιλικού, ξεκίνησε μια τολμηρή απόδραση στη Σουηδία.

Ζητώντας άσυλο στη Σουηδία, οι ελπίδες του Αρταμόνοφ διαψεύστηκαν όταν παραδόθηκε στη CIA, με την οποία υποσχέθηκε συνεργασία.

Αοκτώντας  μια νέα ταυτότητα ως Shadrin, του χορηγήθηκε αμερικανική υπηκοότητα και εργάστηκε από την υπηρεσία πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, κερδίζοντας μισθό ανάλογο με τον ναυτικό του βαθμό.

Το 1965, η KGB εντόπισε τον Αρταμόνοφ και προσπάθησε να τον στρατολογήσει.

Η σύζυγος και ο γιος του,  βοήθησαν άθελά τους τις προσπάθειες της KGB διαπραγματευόμενοι για λογαριασμό του, χωρίς να γνωρίζουν το εκτυλισσόμενο κατασκοπευτικό δράμα.

Ενώ ο Αρταμόνοφ παρείχε αρχικά πολύτιμες πληροφορίες στην KGB το 1968, προέκυψαν υποψίες σχετικά με την ειλικρίνειά του και την ακρίβεια των πληροφοριών που μοιράστηκε.

 Το 1975 ο Αρταμόνοφ παρασύρθηκε στην Αυστρία με το πρόσχημα ότι  θα γνώριζε έναν επιτυχημένο παράνομο αξιωματικό πληροφοριών που δρούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το ραντεβού πήρε μια απαίσια τροπή καθώς ένα μαντήλι εμποτισμένο με χλωροφόρμιο αναισθητοποίησε  τον Αρταμόνοφ.

Προοριζόμενος  να μεταφερθεί στην Τσεχοσλοβακία, μια καθυστέρηση στα σύνορα ανάγκασε τους απαγωγείς να αυξήσουν τη δόση, με αποτέλεσμα το μοιραίο αποτέλεσμα για τον πρώην καπετάνιο.

Παρά τις προσπάθειες να τον επαναφέρουν και να τον οδηγήσουν σε δίκη, η αποστολή τους έληξε με το θάνατο του Αρταμόνοφ.

Η  δολοφονία του Alexander Litvinenko το 2006 με πολώνιο-210

Ο Alexander Valterovich Litvinenko, αξιωματικός της FSB της Ρωσίας τον Νοέμβριο του 1998, όπως και αρκετοί άλλοι αξιωματικοί της υπηρεσιας του. κατηγόρησαν δημόσια τους ανωτέρους τους ότι ενορχήστρωσαν τη δολοφονία του Ρώσου ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Στη συνέχεια, ο Litvinenko συνελήφθη τον Μάρτιο του επόμενου έτους με τις κατηγορίες που σχετίζονται με την υπέρβαση της εξουσίας της θέσης του.

Αν και αθωώθηκε τον Νοέμβριο του 1999, συνελήφθη εκ νέου, για να απορριφθούν ξανά οι κατηγορίες το 2000.

Κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια χρονιά, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και σύμβουλος για τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το 2006, ο Litvinenko δηλητηριάστηκε με πολώνιο-210, μια σπάνια και εξαιρετικά ραδιενεργή ουσία, που οδήγησε στο θάνατό του.

Οι βρετανικές αρχές, σε μια επακόλουθη έρευνα για ανθρωποκτονία, εντόπισαν τον Andrey Lugovoy, πρώην μέλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας της Ρωσίας (FSO), ως κύριο ύποπτο.

Η Ρωσία αρνήθηκε να εκδώσει τον Λουγκοβόι, επικαλούμενη συνταγματικά εμπόδια κατά της έκδοσης Ρώσων υπηκόων.

Αυτή η στάση δημιούργησε τεράστια ένταση στους διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του ΗΒ

Η δηλητηρίαση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ με το νευροπαραλυτικό          Novichok το 2018 στο ΗΒ

Ενώ η Σοβιετική Ένωση και η Ρωσία έχουν ιστορία στην αποτελεσματική εξάλειψη ατόμων που χαρακτηρίζουν προδότες, υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις τους αντιμετώπισαν προβλήματα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η δηλητηρίαση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ, γνωστή ως δηλητηριάσεις του Σάλσμπερι, που σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2018, στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην Ρώσος αξιωματικός του στρατού και διπλός πράκτορας των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, έγινε στόχος μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας με τη χρήση του νευροπαραλυτικού Novichok.

Τόσο ο Σεργκέι όσο και η κόρη του, Γιούλια, νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση για αρκετές εβδομάδες πριν αναρρώσουν τελικά.

Σε απάντηση, η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για απόπειρα δολοφονίας και εφάρμοσε τιμωρητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης Ρώσων διπλωματών.

Αυτή η ενέργεια υποστηρίχθηκε από άλλες 28 χώρες, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου απέλαση 153 Ρώσων διπλωματών μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2018.

Η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες και αντέδρασε απελαύνοντας ξένους διπλωμάτες ενώ κατηγόρησε τη Βρετανία για ενορχήστρωση της δηλητηρίασης.

Οι δηλητηριάσεις του Σάλσμπερι συγκέντρωσαν τη διεθνή προσοχή και προκάλεσαν ανησυχίες για δολοφονίες που χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος σε ξένο έδαφος."

Εκτίμηση 

Άποψή μας είναι ότι  οι Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών επανέρχονται δριμύτερες στην Ευρώπη, με αξιωματούχους της ΕΕ και Κυβερνήσεων να μπαίνουν στο στόχαστρό τους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ