Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικές παρεμβολές στο σήμα GPS από την Βαλτική έως την Κύπρο προκαλούν σοβαρή ανησυχία στην Ανατολική Ευρώπη

Σύμφωνα με το sigmalive.com, “παρεμβολές παρουσιάζονται στο σήμα GPS στην Κύπρο.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημεριανό Μαγκαζίνο του Ράδιο Πρώτο, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων, Χάρης Αντωνιάδης, σημειώνοντας ότι οι παρεμβολές επηρεάζουν κυρίως την ανατολική Ευρώπη και περιοχές που εφάπτονται εμπόλεμων ζωνών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε από τις παρεμβολές δεν επηρεάζονται μόνο στρατιωτικές, αλλά και εμπορικές πτήσεις, με το πρόβλημα να εστιάζεται σε δύο πυλώνες: α) στην παρεμπόδιση αεροσκαφών να ενωθούν με δορυφόρους GPS και β) στη λάθος πληροφόρηση, δηλαδή να προβάλλονται, ενδεχομένως και εσκεμμένα, λανθασμένες πληροφορίες για τη θέση ή την ταχύτητα ενός αεροσκάφους.

Μιλάμε για τις περιοχές που επηρεάζονται ( Ισραήλ, η Συρία, η Βαλτική και το Αζερμπαϊτζάν)".
 

Οι Ρώσοι κρύβονται σίγουρα πίσω από όλα αυτά  

Σημαντικές παρεμβολές GPS γύρω από το Καλίνινγκραντ επηρεάζουν αεροσκάφη πάνω από την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία & τη Βαλτική Θάλασσα.

Η χρήση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου, πληροφοριών και παρεμβολών, αποτελεί μια σημαντική πτυχή των στρατιωτικών εξελίξεων που προκύπτουν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ευρέως γνωστό πως διαθέτει έναν από τους πιο ικανούς τεχνολογικά στρατούς στον πλανήτη. Έχουν προηγμένες δυνατότητες πληροφοριών, πληροφοριακού πολέμου, κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε αυτές τις τεχνολογίες τα τελευταία χρόνια σε μάχες στη Συρία και στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, και τις χρησιμοποιεί στην τρέχουσα εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι όροι «νοημοσύνη», «πληροφορία», «κυβερνοχώρος» και «ηλεκτρονικό» υποδηλώνουν διακριτά αλλά επικαλυπτόμενα πεδία. Ένας καθηγητής πρακτικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο Justin Pelletier, εξηγεί τι είναι και πώς τα χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο ρόλος της νοημοσύνης είναι να αποκτήσει μια εικόνα για τη δραστηριότητα του εχθρού. Ο ρόλος της αντικατασκοπείας είναι να τυφλώνει τον εχθρό ή να διαστρεβλώνει τις πληροφορίες του. Η αυτοματοποίηση στην επιτήρηση και αναγνώριση πληροφοριών - βασικές λειτουργίες της νοημοσύνης στον πόλεμο - έχει γίνει μια κοινή πρακτική για τους σύγχρονους στρατούς.

Η Ρωσία φέρεται να έχει προχωρήσει ταχύτερα στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα πληροφοριών από ό,τι περίμεναν οι ΗΠΑ. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιες πληροφορίες έχει συλλέξει η Ρωσία, αλλά η πρόσβασή της σε OSINT, κατασκοπευτικούς δορυφόρους, πρακτορεία στην Ουκρανία, ισχυρούς υπολογιστές και έμπειρους αναλυτές, καθιστά πιθανό ότι η Ρωσία έχει εκτεταμένες πληροφορίες για τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος περιγράφει προσπάθειες διακοπής ή εσφαλμένης διεύθυνσης των ηλεκτρονικών συστημάτων του εχθρού, όπως τα ραντάρ και τα δίκτυα επικοινωνιών. Μπορεί να περιλαμβάνει μπλοκάρισμα ραδιοφωνικών σημάτων, εξ αποστάσεως καταστροφή κυκλωμάτων υπολογιστή και πλαστογράφηση σημάτων GPS για διακοπή της πλοήγησης.

Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στον έλεγχο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας, η δύναμή της μπορεί να είναι σε θέση να καταρρίψει το Διαδίκτυο και τους πύργους κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιώντας μια σειρά τεχνικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ