ρωσικά μη επανδρωμένα ελικόπτερα
Ρωσία

Ρωσική Πρωτιά-Η Μόσχα παράγει τον πρώτο στόλο μη επανδρωμένων ελικοπτέρων του κόσμου με απεριόριστες δυνατότητες (Βίντεο)

Παρά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ρωσία εξαιτίας των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, φαίνεται πως η Μόσχα βρίσκει συνεχώς τρόπους να αυξήσει την αποδοτικότητά της σε διάφορους τομείς. 

Πρόσφατα, ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα του X παρουσιάζει μία εικόνα από την γραμμή παραγωγής ρωσικών στρατιωτικών drones περιστρεφόμενων πτερύγων, δηλαδή με απλά λόγια μη επανδρωμένων ελικοπτέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο υλικό ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, φαίνεται να επισκέπτεται την υποδομή παραγωγής. Το εργοστάσιο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου βιομηχανικού συμπλέγματος Rudnevo, μία επιχείρηση που λειτουργεί υπό την επίβλεψη τόσο του ρωσικού υπουργείου άμυνας, όσο και του ρωσικού υπουργείου βιομηχανίας και εμπορίου.

Μη Επανδρωμένα Ελικόπτερα για το Κρεμλίνο

Το πρώτο πράγμα που τραβάει το ενδιαφέρον στο βίντεο είναι η «ξενάγηση» στην γραμμή συναρμολόγησης μη επανδρωμένων ελικοπτέρων. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε τουλάχιστον έξι ελικόπτερα να βρίσκονται σε παραγωγή, ωστόσο όσο συνεχίζεται το βίντεο τόσο μεγαλύτερο μέρος της γραμμής συναρμολόγησης γίνεται ορατό. 

Αν και δεν διευκρινίζεται ο ακριβής τύπος του drone που παράγεται στην συγκεκριμένη υποδομή, ο στρατιωτικός ειδικός Βιτζέιντερ Κ. Θακούρ προέβη σε μία προσωπική εκτίμηση. Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν το αεροσκάφος ίσως είναι το μοντέλο BAS-200. Πρόκειται για πολιτικά drones που σχεδιάστηκαν για πτήσεις μη στρατιωτικού σκοπού, όπως υποστήριξη επιχειρήσεων μετά από καταστροφές και ατυχήματα. Ωστόσο ο ειδικός πιστεύει πως εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία, η Μόσχα ίσως επαναπροσδιόρισε τον ρόλο του BAS-200, μετατρέποντας το αεροσκάφος σε στρατιωτικό αερόχημα.

Στην τροποποιημένη μορφή του, το BAS-200 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως όχημα εναέριων επιθέσεων. Το drone σύμφωνα με αναφορές ζυγίζει περίπου 185 κιλά με φορτίο μέγιστου βάρους 50 κιλών. Παράλληλα, ο Θακούρ εκτιμά πως το BAS-200 μπορεί να αναλάβει αποστολές αναγνώρισης, κατασκοπίας και παρακολούθησης, όπως και αποστολές πραγματοποίησης πληγμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να αναλάβει αποστολές αναγνώρισης, το BAS-200 θα έπρεπε να εξοπλιστεί με μία συσκευή λέιζερ, έτσι ώστε να μπορεί το drone να σημαδεύσει (μαρκάρει ή κλειδώσει) έναν εχθρικό στόχο για λογαριασμό ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ. Η πλατφόρμα φαίνεται ωστόσο πολύ ευέλικτη, πράγμα που σημαίνει πως δεν χρειάζεται να περιοριστεί μόνο στις παραπάνω εικασίες. Το BAS-200 θα μπορούσε να εξοπλιστεί και με ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, χαρακτηριστικό που θα του πρόσδιδε την δυνατότητα εκτόξευσης βολών κατά βαριά θωρακισμένων οχημάτων από τον αέρα.

BAS-200
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές