ρωσικά υποβρύχια
Ρωσία

Τεχνολογικές "νίκες" της Μόσχας κατά του ΝΑΤΟ- Τα ρωσικά υποβρύχια Borei έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές εντοπισμού από αυτά των ΗΠΑ

Εν όψει αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, εμφανίστηκαν στο φως της δημοσιότητας σημαντικά επιτεύγματα της Μόσχας σχετικά με το υπερ-υπερηχητικό όχημα glide Avangard και τα υποβρύχια κλάσης Borei του Κρεμλίνου, πιθανώς αυξάνοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποβρύχια Borei: Φονικές Απειλές για τη Δύση

Η ρωσική κλάση στρατηγικών πυρηνικών υποβρυχίων Borei διαθέτει ένα υποβρύχιο σύστημα σόναρ που επιδεικνύει βεληνεκές ανίχνευσης 1,5 φορές μεγαλύτερο από το σύστημα σόναρ των αντίστοιχων αμερικανικών σκαφών, ανέφερε η ρωσική κρατική υπηρεσία RIA Novosti.

Η αναφορά της σελίδας τόνισε το κρίσιμο αυτό πλεονέκτημα των υποβρυχίων Borei, δηλαδή τον εντοπισμό εχθρικών πλοίων σε πολύ μεγάλη εμβέλεια.

Το υδροακουστικό σύστημα, ονόματι Irtysh-Amphora-B-055, φαίνεται πως ξεπερνά τις δυνατότητες των προηγμένων αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς, όπως των κλάσεων Virginia και Ohio.

Συγκεκριμένα, η σελίδα της Μόσχας ανέφερε πως το σύστημα σόναρ της κλάσης Borei επιδεικνύει εμβέλεια εντοπισμού 100 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από αυτήν των αμερικανικών πυρηνικών στρατηγικών υποβρυχίων.

Το σύστημα Irtysh-Amphora-B-055 της κλάσεως Borei προσφέρει ταυτόχρονο εντοπισμό τουλάχιστον 30 υποβρύχιων στόχων. Εκτός όμως από εχθρικά πλοία το εν λόγω σύστημα σόναρ μπορεί να ανιχνεύσει εχθρικά υποβρύχια, τορπίλες και νάρκες, αυξάνοντας την περιφερειακή επίγνωση του πληρώματος.

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό επιχειρεί σήμερα έξι υποβρύχια της κλάσεως Borei, η οποία χωρίζεται στα προγράμματα Project 955 και Project 955A.

Το Σύστημα Avangard... Από το Μέλλον!

Παράλληλα, στις 16 Νοεμβρίου το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποκάλυψε ένα βίντεο που δείχνει την μεταφορά ενός πυραύλου εξοπλισμένου με το υπερ-υπερηχητικό όχημα glide (HGV) Avangard προς ένα σημείο εκτόξευσης σιλό στην πυραυλική βάση Dombarovsky κοντά στο Καζακστάν.

Ένα υπερηχητικό όχημα glide (HGV) είναι ένας τύπος κεφαλής βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς και να πετάξει ελεύθερα (χωρίς την βοήθεια κινητήρα) με υπερ-υπερηχητική ταχύτητα.

Το Κρεμλίνο συνόδευσε το βίντεο ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της εν λόγω υποδομής, πράγμα που σημαίνει πως επιδεικνύει μαχητική ετοιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εν λόγω έργω αποτελεί μέρος μίας πρωτοβουλίας του ρωσικού υπουργείου άμυνας να επανεξοπλίσει τις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις του με ένα σύστημα που διαθέτει υπερ-υπερηχητικό μονάδα, δηλαδή το Avangard. Έτσι οι δυνατότητες μάχης των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Μόσχας θα είναι ακόμη πιο ικανές και επικίνδυνες.

Ένα σύστημα όπως το Avangard επιτρέπει σε έναν βαλλιστικό πυρηνικό πύραυλο να διαπεράσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σημερινά και μελλοντικά συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ και του κάθε εχθρού της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ