S-400 και Γκιουλέρ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Έμμεση απειλή Τούρκου ΥΠΑΜ προς Ισραήλ-"Θα πατήσουμε το κουμπί των S-400 αν χρειαστεί"-Ασκεί βέτο η Γερμανία στην πώληση 40 μαχητικών Eurofighter στην Άγκυρα

Σε σημαντικότατες τοποθετήσεις προέβη πριν λίγο ο Τούρκος υπουργός άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, εξαπολύοντας απειλητικές προειδοποιήσεις με έμμεσο τρόπο κατά του Ισραήλ και των συμμάχων του.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως «δεν πήραμε τα συστήματα αεράμυνας S-400 για να τα αφήνουμε να κάθονται σε μία γωνιά ενός εργοστασίου. Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απειλές κατά πάντων φαίνεται πως εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας, ωστόσο δεδομένου του ένθερμου κλίματος στις σχέσεις Άγκυρας-Τελ Αβίβ καταλαβαίνουμε πως υπήρξε υπόνοια κατά των Ισραηλινών, μιας και πρόσφατες αναφορές προτείνουν πως η Τουρκία έχει μετακινήσει προς το νότο συστήματα S-400 έτσι ώστε να βρίσκονται ισραηλινά στοιχεία εντός του βεληνεκούς των όπλων.

Αν πράγματι αληθεύουν οι παραπάνω αναφορές τότε έχουμε να κάνουμε με κανονική πολεμική προετοιμασία, την οποία οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με πληθώρα μέσων.

Παράλληλα, ο Γκιουλέρ ανέφερε πως «δεν υποστηρίζω την αγορά μαχητικών F-35. Στις ΗΠΑ συζητάνε εάν πρέπει να στραφούν σε κάποιο άλλο αεροσκάφος», υπονοώντας πως το υπερσύγχρονο μαχητικό πέμπτης γενιάς και χαμηλής παρατηρησιμότητας του ΝΑΤΟ δεν είναι όσο αποτελεσματικό περίμεναν οι Δυτικοί. 

Να ανακαλέσουμε ωστόσο πως οι Τούρκοι όχι μόνο ήθελαν, αλλά αποδέσμευσαν και κεφάλαια για την αγορά δεκάδων τέτοιων μαχητικών από τις ΗΠΑ, ωστόσο το πρόγραμμα απόκτησής τους ακυρώθηκε εξαιτίας της αγοράς συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Ρωσία.

Θα Αγοράσουν Eurofighter Typhoon οι Τούρκοι;

Μιας και οι Τούρκοι έμειναν χωρίς μαχητικά, ο Τούρκος υπουργός αναφέρει τώρα πως «σκοπεύουμε να αγοράσουμε 40 μαχητικά τζετς τύπου Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία». 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε δηλαδή πρόσφατες αναφορές που ήθελαν την Τουρκία να ενδιαφέρεται ενεργά για ευρωπαϊκά μαχητικά τύπου Eurofighter, μιας και δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για την Άγκυρα σήμερα. 

«Οι Βρετανοί και οι Ισπανοί είπαν το ναι και τώρα προσπαθούμε να πείσουμε την Γερμανία» έκλεισε τις δηλώσεις του ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου άμυνας, αποκαλύπτοντας πως οι Γερμανοί είναι διστακτικοί σχετικά με την πώληση τέτοιων αεροσκαφών στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να τονίσουμε πως το μαχητικό πολλαπλών ρόλων Eurofighter Typhoon είναι αποτέλεσμα συμπαραγωγής μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε χωρίς την έγκριση της Γερμανίας μία πιθανή πώληση σε ξένη χώρα όπως την Τουρκία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αυτές σχεδίασαν το Eurofighter με γνώμονα την ευκινησία στον αέρα και τις δυνατότητες εναέριας υπεροχής.

Eurofighter Typhoon
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...