Su-57
Ρωσία

Σε κίνδυνο τα "αόρατα" Su-57 της Μόσχας-Ο πύραυλος R-77 τα "εκθέτει" σε εχθρικά ραντάρ εξαιτίας των πτερύγων του

Στις 5 Νοεμβρίου φέτος, ένα φιλο-ουκρανικό κανάλι στο Telegram που συνδέεται με το ουκρανικό υπουργείο άμυνας είχε αναφέρει πως το ρωσικό stealth (χαμηλής παρατηρησιμότητας) μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57 επιχειρούσε εντός του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αναλυτές, τα ουκρανικά μαχητικά τζετς τύπου MiG-29 και Su-27 δεν είναι σε θέση να αποτελέσουν σημαντική απειλή για το Su-57, ακόμη και εάν εξοπλιστούν με τους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM. Και αυτό γιατί ο πύραυλος επιδεικνύει περιορισμένο βεληνεκές, το οποίο δεν μπορεί να φτάσει το Su-57 εάν το τζετ επιχειρεί πέρα του οπτικού πεδίου (beyond visual range), χρησιμοποιώντας παράλληλα τον πύραυλο Kh-59MK2.

Ωστόσο μία πιθανή απειλή για τα ρωσικά Su-57 εντός της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ήταν τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη έγκυρης εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) του ΝΑΤΟ, τα οποία πετούν κατά μήκος των συνόρων των χωρών και ενημερώνουν τον ουκρανικό στρατό για πιθανούς εντοπισμούς απειλών.

Πότε το Su-57 δεν Είναι Αόρατο;

Τώρα ένα νέο πόρισμα ειδικών είναι πως σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις οι δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας του Su-57 περιορίζονται με αποτέλεσμα να γίνεται το τζετ ορατό σε εχθρικά αεροσκάφη.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει όταν το Su-57 εξοπλίζεται με τον πύραυλο Vympel NPO R-77, γνωστό και ως AA-12 Adder στο ΝΑΤΟ.

Ο Justin Bronk, ερευνητής εναέριου πολέμου και μέλος της ομάδας του ινστιτούτου Royal United Services Institute (RUSI), τόνισε πρόσφατα πως ο συνδυασμός του εν λόγω πυραύλου με το Su-57 εκθέτει το μαχητικό. Σήμερα το Su-57 δεν είναι καν εξοπλισμένο με την νεότερη έκδοση του πυραύλου R-77, αλλά με μία παλαιότερη που αποκαλείται έκδοση 1 ή Mk1.

Οι δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας του Su-57 περιορίζονται όταν εξοπλίζεται το μαχητικό με τον εν λόγω πύραυλο εξαιτίας των πτερύγων του πυραύλου, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες για να τοποθετηθεί ο R-77 στην εσωτερική βάση όπλων του Su-57 και έτσι εγκαθίσταται στην εξωτερικών υποδοχή του μαχητικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αναλυτής πρόσθεσε πως σήμερα οι Ρώσοι σχεδιαστές προσπαθούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, όπως και άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την διατάραξη του stealth προφίλ του Su-57 όταν το τζετ εξοπλίζεται με συγκεκριμένους τύπους όπλων.

Και άλλοι ειδικοί από τη Δύση αναφέρουν πως γίνονται ακόμη τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο μαχητικό της Μόσχας, ενώ εικάζουν παράλληλα πως τα μέχρι τώρα γνωστά χαρακτηριστικά του Su-57, σε συνδυασμό με την αεροδυναμική του, υποδεικνύει πως το τζετ είναι ιδανικό για επιχειρήσεις μάχης μικρού βεληνεκούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ