Ρωσία

Ο πυρηνικός όλεθρος πλησιάζει! Οι Ρώσοι θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστική εκτόξευση του πυρηνικού πυραύλου 9M730 Burevestnyk

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σφοδρότητα, με την Ρωσία εκτός της αύξησης της παραγωγής συμβατικών οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών να ρίχνει το βάρος της και στα πυρηνικά όπλα, όπου σε αριθμούς είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως.

Προετοιμασίες της Ρωσίας για δοκιμαστική εκτόξευση  του υπό ανάπτυξη πυρηνικού πυραύλου 9M730 Burevestnyk

Σχετικό άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, αναφέρεται σε έναν ρωσικό πυρηνικό πύραυλο αμφιβόλου αξιοπιστίας με τίτλο "Τι είναι ο ρωσικός πυρηνικός πύραυλος 9M730 Burevestnik και μπορεί να πετάξει καθόλου", επισημαίνοντας:

"Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρουν ότι η ρωσική ομοσπονδία προφανώς προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια άλλη δοκιμαστική προσπάθεια του πειραματικού πυρηνικού πυραύλου 9M730 Burevestnyk, (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SSC-X-9 Skyfall).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο λόγος για αυτό ήταν η εμφάνιση στα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους δορυφορικών εικόνων από την Sentinel, η οποία κατέγραψε μια από τις τοποθεσίες στο χώρο δοκιμών Novaya Zemlya, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των ίδιων πυραύλων Burevestnik το 2017-2018.

Ειδικότερα σημειώθηκε, υψηλή δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις, ένα όχημα με ρυμουλκούμενο στο οποίο είναι τοποθετημένο κοντέινερ μεταφοράς και εκτόξευσης πυραύλου, καθώς και δύο εξειδικευμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών το 2017-2018 για τη συλλογή δεδομένων τηλεμετρίας κατά τη πτήσεις των πρωτοτύπων Burevestnyk.

Όλα αυτά έδωσαν στους δημοσιογράφους των New York Times λόγο να υποθέσουν ότι η ρωσική ομοσπονδία προετοίμαζε ή είχε ήδη πραγματοποίησε δοκιμές αυτού του πειραματικού πυραύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεκατρείς (13) αποτυχημένες απόπειρες δοκιμής του μέχρι τώρα

Ταυτόχρονα, δημοσιογράφοι των NYT αναφέρονται σε έκθεση της "Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή" σύμφωνα με την οποία μεταξύ 2017 και 2019, οι Ρώσοι πραγματοποίησαν 13 γνωστές απόπειρες δοκιμής του πυραύλου 9M730 Burevestnik και όλες κατέληξαν σε αποτυχία.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί της "Πρωτοβουλίας Πυρηνικής Απειλής" λένε ότι θεωρητικά ο πύραυλος Burevestnyk θα πρέπει να έχει πυρηνικό φορτίο υψηλής ισχύος και εμβέλεια πτήσης έως και 3.000 km. Αυτός ο πύραυλος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μάλλον ως εργαλείο του «δεύτερου κύματος πυρηνικής επίθεσης», μετά τη χρήση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το έργο 9M730 Burevestnik φαίνεται να έχει ακόμα μια δυσοίωνη «δόξα». Διότι αυτό το είδος όπλου αναφέρθηκε από τον Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του το 2018, όταν απαρίθμησε «την ανάπτυξη όπλων που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές». Ωστόσο, αν διαβάσετε προσεκτικά τις ρωσικές εκδόσεις εκείνης της εποχής, υπάρχει αμφιβολία ότι ο πύραυλος Burevestnyk μπορεί να πετάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γεγονός είναι ότι οι Ρώσοι σχεδιαστές θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πολύ συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για να προωθήσουν τον πύραυλο 9M730 Burevestnik.

Προς το παρόν είναι άγνωστο με ποια ταχύτητα μπορεί να πετάξει ο πύραυλος . Αντίθετα, είναι γνωστό με βεβαιότητα ότι για την εκτόξευση του πυραύλου Burevestnyk, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένας κλασικός επιταχυντής στερεού καυσίμου.

Τα χαρακτηριστικά του πυραύλου και  ο εκτοξευτής του

Ο ρωσικός Τύπος ανέφερε επίσης ότι το μήκος της ατράκτου του πυραύλου 9M730 έπρεπε να είναι τουλάχιστον 12 μέτρα, ενώ η κεφαλή αυτού του πυραύλου δεν είχε ακόμη σχεδιαστεί. Αναφέρθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια τουλάχιστον πολλών δοκιμών, αυτός ο πύραυλος δεν έφερε έναν πραγματικό μίνι αντιδραστήρα, αλλά έναν «ηλεκτρικό προσομοιωτή».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα τεχνική λεπτομέρεια για τις δοκιμές του πυραύλου Burevestnyk το 2017-2018, πιθανότατα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας τροποποιημένος εκτοξευτής από το κινητό παράκτιο σύστημα πυραύλων 4K44 Redut.

 Η ΝΟΤΑΜ στη θάλασσα του Μπάρεντς

Η ειδοποίηση NOTAM για το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς και στην περιοχή πιθανής εκτόξευσης του πυραύλου Burevestnyk ισχύει έως τις 6 Οκτωβρίου 2023, επομένως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα σχετικά με την πιθανή δοκιμή του πυραύλου 9M730 .

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις  Ρωσικές προετοιμασίες εκτόξευσης του πυρηνικού πυραύλου 9M730 Burevestnyk που παρατηρήθηκαν, σε συνδυασμό με την ΝΟΤΑΜ για το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2023, θεωρούμε ότι επίκειται το επόμενο διήμερο η πραγματοποίηση της δοκιμαστικής εκτόξευσής του.

Η ρωσική εμμονή, με δεκατρείς αποτυχημένες δοκιμές μέχρι τώρα, υποδηλώνει την σπουδαιότητα που θα έχει η τυχόν επιτυχής δοκιμαστική εκτόξευση του πυρηνικού πυραύλου 9M730 Burevestnyk 

Εκτίμηση είναι ότι εάν οι Ρώσοι ολοκληρώσουν το project τα επόμενα χρόνια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ