Κόσμος

Θα εκραγεί το μεγαλύτερο «υπερηφαίστειο» της Ευρώπης; Δύο σεισμοί σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα και το έδαφος ανεβαίνει

Ένας σεισμός μεγέθους 4 βαθμών έπληξε νότια της Νάπολης την Τρίτη, λίγες μόλις ημέρες αφότου η ηφαιστειακή περιοχή κατέγραψε τον ισχυρότερο σεισμό της εδώ και 40 χρόνια, όπως αναφέρει το CNN .

Υπάρχουν φόβοι ότι το «υπερηφαίστειο» κοντά στην ιταλική μητρόπολη είναι έτοιμο να εκραγεί, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Ο σεισμός των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου ταρακούνησε την περιοχή και έγινε αισθητός μέχρι τη Ρώμη, χωρίς όμως να προκαλέσει θύματα.

Ο κόσμος όμως τρόμαξε και βγήκε από τα σπίτια του. Το Campi Flegrei, είναι μια ηφαιστειακή περιοχή που περιλαμβάνει πολλά ηφαίστεια που χρονολογούνται 39.000 χρόνια πριν. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που εκτείνεται 200 ​​χιλιόμετρα κάτω από τον κόλπο της Νάπολης και τα νησιά Ίσκια και Κάπρι έχει ενταθεί φέτος, με την περιοχή να έχει πληγεί από αρκετούς μικρούς σεισμούς.

Το Campi Flegrei βιώνει ένα σεισμικό φαινόμενο γνωστό ως βραδυσισμός, που ορίζεται από κύκλους σταδιακής ανύψωσης και καθίζησης του εδάφους. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Campi Flegrei ήταν το 1538, όταν ένα νέο βουνό σχηματίστηκε στον κόλπο. Μέχρι στιγμής, το 2023, το Campi Flegrei έχει καταγράψει 2.868 σεισμούς - εκ των οποίων οι 1.118 μόνο τον Αύγουστο.

Ο Carlo Doglioni, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), μίλησε για τις πιθανές συνέπειες ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ιταλικής κυβέρνησης στις 28 Σεπτεμβρίου. "Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια που σχετίζονται με την εξέλιξη της κατάστασης στο Campi Flegrei: το καλύτερο είναι ότι η συνεχιζόμενη βραδυσεισμική κρίση θα τελειώσει όπως συνέβη το 1983-84, το χειρότερο είναι μια έκρηξη παρόμοια με αυτή του 1538", είπε .

«Είναι μια εξέλιξη που δεν γνωρίζουμε και παρακολουθούμε», είπε ο Doglioni. Κατά τη διάρκεια του βραδυσεισμικού επεισοδίου 1983-1984, το έδαφος ανέβηκε 3,5 μέτρα στις πεδιάδες Phlegree. Η INGV ζήτησε από τον δήμο της Νάπολης να πραγματοποιήσει εκκενώσεις ορισμένων κατοίκων κοντά στην ηφαιστειακή περιοχή για να ελέγξει τα σημεία που είναι πιο ευάλωτα σε δομικές ζημιές που προκαλούνται από το ανυψωμένο έδαφος.

Οι περισσότερες από τις εν λόγω κατασκευές χτίστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας εκτιμά ότι τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι ζουν σε μια χαρακτηρισμένη «κίτρινη ζώνη» και 500.000 στην «κόκκινη ζώνη», με τον υψηλότερο κίνδυνο στην περιοχή της σεισμικής περιοχής. Ένα σχέδιο εκκένωσης δοκιμάστηκε τελευταία φορά σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης το 2019. Ωστόσο, οι κάτοικοι ζήτησαν ένα ενημερωμένο σχέδιο που θα περιγράφει τι θα πρέπει να συμβεί σε περίπτωση έκρηξης.

Η ιταλική κυβέρνηση καταρτίζει εσπευσμένα σχέδιο εκκένωσης μετά την αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο υπερηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων δίπλα στη Νάπολη.Το σχέδιο εκκένωσης θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι σύμφωνα με το Associated Press.

Τα Φλεγραία Πεδία, 13 χιλιόμετρα δυτικά του Βεζούβιου, είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης και εξερράγη τελευταία φορά το 1538.

Μια νέα έκρηξη θα απειλούσε τρία εκατομμύρια ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Καμπανίας.

Σε αντίθεση με τον Βεζούβιο, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Κόλπου της Νάπολης και έχει κωνικό σχήμα, τα Φλεγραία Πεδία έχουν μορφή καλδέρας, ή κοιλότητας, με διάμετρο 13 χιλιομέτρων.

Τον Ιούνιο, μελέτη του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) προειδοποιούσε ότι το ηφαίστειο βρίσκεται «κοντά στο σημείο θραύσης» και σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

«Η σεισμική δραστηριότητα εντείνεται εδώ και μήνες. Έχουμε καταγράψει πάνω από 3.000 δονήσεις από τις αρχές του 2023» δήλωσε στο Associated Press o Τζιανφίλιπο Ντε Άστις του (INGV).

O Τζιουζέπε Ντε Νατάλε, τέως επικεφαλής του παρατηρητηρίου του Βεζούβιου στο INGV, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι την περασμένη εβδομάδα έγραψε επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας ετοιμότητα για εκκένωση.

Τα Φλεγραία Πεδία, ή Campi Flegrei στα ιταλικά, παίρνουν το όνομά τους από την ελληνική λέξη «φλέγω».

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εκεί σκότωσε ο Ηρακλής τους Γίγαντες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ