Ρωσία

Οργισμένη αντίδραση Ρωσίας στη Βαλτική-Απαντάει στο ΝΑΤΟ με άσκηση-μαμούθ- Κλιμάκωση με αμείωτη ένταση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με την Φινλανδία να έχει ενταχθεί πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και την Σουηδία να αναμένει την κάμψη των τουρκικών αντιρρήσεων για ένταξή της στη Συμμαχία, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί  1-12 Ιουλίου στην Λιθουανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Βαλτική θάλασσα

Η είσοδος της Σουηδίας στην Συμμαχία θα προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην Ναυτική κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην Βαλτική , συμβάλλοντας αποφασιστικά στη θαλάσσια απομόνωση του Καλλίνιγκραντ από τον Ρωσικό στόλο.

Ωστόσο η Σκανδιναβική χώρα έχει εγκαταλείψει το καθεστώς της αυστηρής ουδετερότητας με την Μόσχα, ενισχύοντας με οπλικά συστήματα και μέσα την Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγεται με την Ρωσία, ενώ μετέχει ενεργά  σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα μάλιστα η Σουηδία πραγματοποίησε άσκηση διάρκειας  τριών εβδομάδων με την επωνυμία  "Aurora 23", στην οποία  συμμετείχαν περίπου 26.000 άτομα από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουκρανίας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

Κατόπιν των παραπάνω και σε συνδυασμό με την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η κατάσταση στην Βαλτική θάλασσα γίνεται  ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για τον Ρωσικό στόλο και το  Ρωσικό Καλλίνιγκραντ, ενώ αναμένεται η ένταση με την Ρωσία να χτυπήσει κόκκινο.

Τέλος πλέον των παραπάνω,  σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο Πολωνικό πρόγραμμα αγοράς  νέων υποβρυχίων με την επωνυμία  "Orka".

Έτσι εφόσον πραγματοποιηθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που πιστεύουμε ότι θα γίνει σύντομα, σε συγκερασμό με την γεωγραφική θέση που έχει η Φινλανδία που είναι ήδη μέλος της Συμμαχίας , όπως και η Πολωνία η οποία θα δημιουργήσει  τους επόμενους μήνες έναν ισχυρό στόλο υποβρυχίων, η Βαλτική θάλασσα θα μετατραπεί και ουσιαστικά σε Νατοϊκή λίμνη, εγκλωβίζοντας  πλήρως τον Ρωσικό στόλο της περιοχής, η  ολοκληρωτική καταστροφή του οποίου θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη σε περίπτωση που "ξεφύγει" τελείως η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

Τα αντίποινα της Ρωσίας για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έως και 40 πλοία και σκάφη, 25 αεροσκάφη και περίπου 3.500 άτομα προσωπικό, θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου.

Η Μόσχα ξεκίνησε επίσης ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα του Οχότσκ, με τη συμμετοχή πάνω από 60 πλοίων μάχης και υποστήριξης από τον Στόλο του Ειρηνικού.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, εν τω μεταξύ, σημείωσε ότι 6.000 προσωπικό, 50 πλοία και περισσότερα από 45 αεροσκάφη συμμετείχαν από την πλευρά του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις του.

Η Φινλανδία σε άσκηση ως μέλος του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά

Η Φινλανδία συμμετέχει στην τελική άσκηση για πρώτη φορά ως μέλος της συμμαχίας.

Η επίσημη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου, ως το 31ο μέλος, σχεδόν διπλασίασε τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία.

Αναφέρεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή «αντίμετρων» από τη Μόσχα, η οποία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εισβολή στη Ρωσία έκανε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εγκαταλείψουν την πολιτική τους «στρατιωτικής αδέσμευσης» και να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Εκτίμησή μας είναι ότι η Ρωσία επιθυμεί να δείξει  με την μεγάλη άσκηση που θα διεξάγει ότι αντιτάσσεται σθεναρά στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Βαλτική, αν και κατά την εκτίμησή μας σε Στρατηγικό επίπεδο έχει ήδη ηττηθεί, αφού λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, ουσιαστικά έσπρωξε τις Φινλανδία και Σουηδία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ.

Έτσι ενώ πέτυχε μέχρι στιγμής την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προκάλεσε την ενδυνάμωση της Συμμαχίας στο Βορρά με την είσοδο 2 Σκανδιναβικών χωρών σε αυτήν , αφού θεωρούμε ότι αργά ή γρήγορα οι αντιρρήσεις Ερντογάν θα καμφθούν αναφορικά με την Σουηδία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...