Ένοπλες Συρράξεις

Προδιαγράφουν καταστροφή του ρωσικού στόλου- Πολωνία-ΝΑΤΟ επιχειρούν να κάνουν τη Βαλτική θάλασσα Νατοϊκή λίμνη- "Φορτσάρουν" με υποβρύχια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με την Φινλανδία να έχει ενταχθεί πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και την Σουηδία να αναμένει την κάμψη των τουρκικών αντιρρήσεων για ένταξή της στη Συμμαχία, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί  1-12 Ιουλίου στην Λιθουανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η είσοδος της Σουηδίας στην Συμμαχία θα προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην Ναυτική κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην Βαλτική , συμβάλλοντας αποφασιστικά στη θαλάσσια απομόνωση του Καλλίνιγκραντ από τον Ρωσικό στόλο.

Η Χερσαία Ρωσική απειλή για τις Βαλτικές χώρες-Τακτική ανάλυση

Ως γνωστόν  Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και  Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τρείς βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα.

Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλλίνιγκραντ.

Η μόνη οδός παροχής υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες  μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι  μέσω Πολωνίας, η στενή περιοχή του  Suwalki,μεταξύ Καλίνιγκραντ-Λευκορωσίας, πλάτους περίπου 120 χιλιομέτρων.

Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο.

Αυτό αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά, αφού σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης  στην  Ανατολική Ευρώπη,  η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει  κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω του   διάδρομου Suwalki  τον οποίο θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλλίνιγκραντ ταυτόχρονα. 

Στη συνέχεια το έργο θα  ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία. 

Ο στόλος της Βαλτικής είναι η Αχίλλειος πτέρνα της Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ  ωστόσο πέραν της αμυντικής θωράκισης των Βαλτικών χωρών για αντιμετώπιση της παραπάνω Ρωσικής απειλής, έχει ωστόσο στα χέρια του ένα πού δυνατό χαρτί,που είναι  ο  "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος της Βαλτικής, ο οποίος  θα καταστρεφόταν από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ  παράλληλα χερσαία επίθεση θα δεχόταν και το "ρωσικό φρούριο" του Καλλίνιγκραντ, το οποίο  είναι εδαφικά πλήρως αποκομμένο από τη Ρωσία. 

Το Πολωνικό πρόγραμμα αγοράς  νέων υποβρυχίων "Orka"

Πάνω σε αυτό το σχέδιο εδράζεται η περαιτέρω ναυτική ενίσχυση της Πολωνίας, η οποία  αναζητά  την αγορά υποβρυχίων «Killer Whale» οπλισμένα με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με σχετικό  άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:

"Επί του παρόντος, το Πολωνικό Ναυτικό διαθέτει μόνο ένα υποβρύχιο κλάσης κιλών ORP Orzel στον στόλο του. Είναι εντελώς απαρχαιωμένο και υποβάλλεται σε μεγάλη επισκευή εδώ και χρόνια.

Ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας Mariusz Blaszczak ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το πρόγραμμα Orka (Φάλαινα δολοφόνος), θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Σχεδιάζουμε να δρομολογήσουμε μια διαδικασία με στόχο την αγορά υποβρυχίων με τη μεταφορά των απαραίτητων τεχνολογιών, τις οποίες θέλουμε να αποκτήσουμε μέσω προμήθειας offset. Τα πλοία θα πρέπει να είναι ικανά να χρησιμοποιούν  πυραύλους  ικανούς να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στο έδαφος του επιτιθέμενου», είπε ο Πολωνός ΥΠΑΜ. 

Η Πολωνία και η Ρωσία έχουν μακρά ιστορία ταραχώδους σχέσης. Από την επίθεση στην Ουκρανία, η Πολωνία ήταν ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της Ρωσίας και  σύμμαχος της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του Πολωνού ΥΠΑΜ έρχεται ως απάντηση στην απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία. Οι Λευκορώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στο Iskander M-Missile, ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα προορίζονται να καταστρέψουν εχθρικά στρατεύματα και όπλα στο πεδίο της μάχης. Έχουν σχετικά μικρό βεληνεκές και πολύ χαμηλότερη απόδοση από τις πυρηνικές κεφαλές που τοποθετούνται σε στρατηγικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις.

«Θέλουμε τα υποβρύχιά μας να χαρακτηρίζονται από πολλαπλές δυνατότητες όσον αφορά τα οπλικά συστήματα και την ευελιξία της διαμόρφωσης και να είναι ικανά να χτυπούν την κατάλληλη στιγμή, είτε εναντίον στόχου επιφανείας είτε επί χερσαίου στόχου» , συμπλήρωσε ο Πολωνός ΥΠΑΜ.

Δυνατότητες νέων υποβρυχίων-Υποψήφιες χώρες

Η περιοχή επιχείρησης του πολωνικού Ναυτικού παραμένει η Βαλτική Θάλασσα, αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι  δεν έχει αποκλείσει τα SSN (πυρηνικά υποβρύχια γενικής επίθεσης).

Η προμήθεια τους θα εξαρτηθεί από την οικονομική διαθεσιμότητα. Η ικανότητα να παραμένει βυθισμένο για μεγαλύτερη διάρκεια είναι ένα σημαντικό κριτήριο για το νέο του υποβρύχιο, καθιστώντας την τεχνολογία Air Independent Propulsion (AIP) απαραίτητη. Το AIP επιτρέπει σε ένα μη πυρηνικό υποβρύχιο να λειτουργεί χωρίς πρόσβαση στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο.

Οι πιθανοί υποψήφιοι προμηθευτές  είναι ο γαλλικός Ναυτικός Όμιλος (παλαιότερα γνωστός ως DCNS), η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS), η σουηδική SAAB και η ισπανική Navantia.

Το κορεατικό μεγάλο συμβατικό υποβρύχιο κλάσης KSS-III εξοπλισμένο με AIP και οπλισμένο με κάθετους εκτοξευτές για πυραύλους κρουζ θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όπλων που οι Πολωνοί θα είναι πρόθυμοι να εξετάσουν.

Εκτίμησή μας είναι  εφόσον πραγματοποιηθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που πιστεύουμε ότι θα γίνει σύντομα, σε συγκερασμό με την γεωγραφική θέση που έχει η Φινλανδία που είναι ήδη μέλος της Συμμαχίας , όπως και η Πολωνία η οποία θα δημιουργήσει  τους επόμενους μήνες έναν ισχυρό στόλο υποβρυχίων, η Βαλτική θάλασσα θα μετατραπεί και ουσιαστικά σε Νατοϊκή λίμνη, εγκλωβίζοντας  πλήρως τον Ρωσικό στόλο της περιοχής, η  ολοκληρωτική καταστροφή του οποίου θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη σε περίπτωση που "ξεφύγει" τελείως η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...