Ρωσία

Η ρωσική απάντηση στο αμερικανικό HIMARS- Κατασκευάζουν νέο πανίσχυρο MLRS για χρήση στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα ολοκαίνουργιο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων 300 mm (MRLS), που ονομάζεται «Sarma», ανέφερε το RIA Novosti στις 2 Ιουνίου.

Μια ενημερωμένη πηγή είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι το νέο MRLS θα είναι εξαιρετικά ευκίνητο και ικανό να εκτοξεύει ρουκέτες ακριβείας.

«Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος αναπτύσσουν ένα πολλά υποσχόμενο MRLS 300 χιλιοστών, το Sarma, το οποίο θα είναι μια συνέχεια του Kama MRLS που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του KamAZ», είπε η πηγή.

Η ανώνυμη πηγή πρόσθεσε ότι το νέο MRLS θα είναι εξοπλισμένο με «ένα προηγμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου και καθοδήγησης πυρός».

Το Kama αποκαλύφθηκε στην αεροπορική έκθεση MAKS 2007. Το MRLS είναι μια ελαφρύτερη έκδοση του 9A53-S Tornado, το οποίο είναι μια αναβάθμιση του BM-30 Smerch της σοβιετικής εποχής, που βασίζεται στο στρατιωτικό φορτηγό KamAZ-63501 8×8 και είναι οπλισμένο με έξι πυραύλους 300 mm αντί για 12.

Η πηγή του RIA Novosti δεν έδωσε καμία πληροφορία για τον οπλισμό του Sarma. Ωστόσο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το MRLS θα μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους της σειράς 9М542, οι οποίοι καθοδηγούνται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS και έχουν εμβέλεια έως και 120 χιλιόμετρα.

Το Sarma MRLS φαίνεται να είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αμερικανικό σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 (HIMARS), το οποίο παραδόθηκε στην Ουκρανία πέρυσι.

Δεν είναι σαφές πότε το νέο MRLS θα μπορούσε να τεθεί σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό. Το σύστημα πιθανότατα θα δοκιμαστεί στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπου χρειάζονται πυρά ακριβείας υψηλής κινητικότητας και μεγάλης εμβέλειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ