Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Πούτιν-Ζελένσκι στην ορκωμοσία του Ερντογάν στην Άγκυρα;-Έντονες φήμες για πιθανή διαπραγμάτευση και για τον πόλεμο

Σύμφωνα με πληροφορίες της δημοσιογράφου της τουρκικής εφημερίδες Hürriyet, Χαντέ Φιράτ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ενδέχεται να ταξιδέψουν στην Τουρκία για συνομιλίες με αφορμή την ορκωμοσία τουνεοεκλεγέντα Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πηγές της Τουρκάλας  δημοσιογράφου, ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Άγκυρα σε «ξεχωριστή και ειδική επίσκεψη».

Στη συνέχεια, μετά την επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη, αναμένεται να φτάσει και ο Ζελένσκι. «Κατά τη διάρκεια αυτών των εναλλακτικών επισκέψεων του Πούτιν και του Ζελένσκι, θα διεξαχθούν συζητήσεις για την τρέχουσα πορεία της ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς και για το θέμα του διαδρόμου των σιτηρών», είπε η Φιράτ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεων αυτών, αλλά είναι γνωστό ότι η ορκωμοσία του Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουνίου.

Εκτός από αυτές τις πληροφορίες, η Φιράτ ανέφερε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον Ερντογάν την άποψή του ότι η πίεση της Δύσης στην Τουρκία είναι άδικη.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, όπως σημείωσε η δημοσιογράφος, τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας αντάλλαξαν απόψεις, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους για αυτή τη δήλωση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει σταθερή πολιτική στην υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αρνείται σταθερά να αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Τους τελευταίους μήνες, έχει απορρίψει τη ρωσική κριτική για παράδοση drones «Bayraktar» στην Ουκρανία.

Στα πρώτα στάδια του πολέμου, έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πλοία, αυξάνοντας περαιτέρω τις ελπίδες ότι θα ευθυγραμμιστεί με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ στην άμυνα της Ουκρανίας.

Αυτά όμως είναι τα μόνα που έχει πράξει η Άγκυρα που έχει συμπράξει με την Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις.

Ενώ η διαμεσολάβηση για μια γρήγορη ειρήνη ή ακόμα και για μια κατάπαυση του πυρός σε αυτόν τον πόλεμο είναι εξαιρετικά απίθανη βραχυπρόθεσμα, η Τουρκία είχε ωστόσο μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσει τις διαλυμένες σχέσεις της με τη Δύση.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Τουρκία και η Ουκρανία είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν μια εταιρική σχέση αμυντικής βιομηχανίας που χρησίμευσε ως ώθηση ασφάλειας και για τα δύο έθνη.

Έλαβε επίσης επαίνους για την αγκυροβόληση της Τουρκίας στη Δύση, φαινομενικά εις βάρος των βαθύτερων στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ παρ’όλα αυτά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα σε πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις. Την ίδια ώρα πουλάει όπλα στην Ουκρανία. Για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν θέλει να το παίξει σε διπλό ταμπλό και να διατηρήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ