Ρωσία

Κρεμλίνο: Το πάγωμα λογαριασμών είναι απάντηση στη Δύση

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρεσβείας και του προξενείου της Φινλανδίας στη Ρωσία είναι απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε μη φιλικές ενέργειες της «συλλογικής Δύσης», συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας.

Η Φινλανδία, που συνορεύει με τη Ρωσία, εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου σε μια ιστορική πολιτική αλλαγή που ήρθε ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Έκτοτε ρωσικές πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κατασχεθεί κεφάλαια προκειμένου να τιμωρηθεί η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιάζοντας το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών φινλανδικών διπλωματικών αποστολών στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν είναι πρωτοβουλία από τη ρωσική πλευρά. Αντιδρούμε σε μια κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις αρχές πολλών χωρών της συλλογικής Δύσης, συμπεριλαμβανομένης, προς λύπη μας, της Φινλανδίας».

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ποτέ δεν αφήνει αναπάντητες τις «μη φιλικές ενέργειες», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι το Ελσίνκι έστειλε στις ρωσικές αρχές διακοίνωση στις 4 Μαΐου ζητώντας από τη Ρωσία να διασφαλίσει την ικανότητα των διπλωματικών αποστολών να λειτουργούν στη Ρωσία και ζητώντας επίσημη εξήγηση για το πάγωμα αυτό, αλλά δεν έχει λάβει έως τώρα κάποια ενημέρωση.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Θα απαντήσουμε στη διακοίνωση επαναλαμβάνοντας ότι η αρχή της αμοιβαιότητας και η αρχή της κατάλληλης απόκρισης σε μη φιλικές ενέργειες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις σχέσεις μας», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ