Βλαντιμίρ Πούτιν
Ρωσία

Δεν σταματά πουθενά ο Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για ισόβια κάθειρξη σε ενόχους για εσχάτη προδοσία

Με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αυξάνεται σε ισόβια κάθειρξη.

Μέχρι σήμερα, ο Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ποινές φυλάκισης από 12 έως 20 έτη. Το προεδρικό διάταγμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Στις 18 Απριλίου η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) υπερψήφισε τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπουν αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται επίσης αύξηση της ανώτατης ποινής για την κατηγορία της διάπραξης «τρομοκρατικής ενέργειας» σε φυλάκιση 20 ετών, από 15 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον ρωσικό Ποινικό Κώδικα, «τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζεται η πράξη που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.

Αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης θα βρίσκονται επίσης οι καταδικασθέντες για «διεθνή τρομοκρατία» (σ.σ. μέχρι σήμερα η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ήταν φυλάκιση 12 ετών), χωρίς να αποσαφηνίζεται στο διάταγμα ο ορισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Όσοι κρίνονται ένοχοι για δολιοφθορά, θα βρίσκονται στο εξής αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 20 ετών (σ.σ. μέχρι σήμερα η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ήταν φυλάκιση 15 ετών).

Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε το νέο διάταγμα σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να φιμώσουν τους επικριτές του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο υπογραμμίζει πως τέτοιοι νόμοι είναι απαραίτητοι για την προστασία της χώρας έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και των συμμάχων της στη Δύση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...