Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικά μαχητικά αναχαιτίζουν αμερικανικά στο συριακό εναέριο χώρο (Βίντεο)-Ελλάδα-Κύπρος μέρος της σύγκρουσης των δύο υπερδυνάμεων;

Η Κεντρική αμερικανική στρατιωτική Διοίκηση δημοσίευσε βίντεο με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τη Συρία σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα βίντεο δείχνουν υψηλής ποιότητας υπέρυθρες εικόνες ενός υπερσύγχρονου μαχητικού ρωσικού Su-35 που αναχαιτίζει ένα αμερικανικό σκάφος μόλις ένα μήνα αφότου ο Αμερικανός στρατηγός ,Μ.Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, είπε ότι είδε μια έξαρση στην επιθετική ρωσική δραστηριότητα στην Συρία, αναφέρει η dailymail.

"Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου δεν έχω δει αυτού του είδους την περιφρόνηση των συμφωνηθέντων πρωτοκόλλων και των κανόνων μη σύγκρουσης ( ΗΠΑ-Ρωσίας)», δήλωσε ο Αμερικανός υποπτέραρχος Alexus Grynkewich του AFCENT. «Έχουμε δει ρωσικά αεροσκάφη να φτάνουν σε απόσταση 500 ποδιών από το αεροσκάφος μας», κατέληξε ο ίδιος.

«Έχουμε δει μια σημαντική έξαρση των επιθετικών προθέσεων της Ρωσίας από την 1η Μαρτίου στη Συρία», είχε δηλώσει ο ανώτατος Αμερικανός Αξιωματικός στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στις 16 Μαρτίου 2023.

Ο ίδιος έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στη Συρία, όπου η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να εκδιώξει τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Αμερικανού Αξιωματικού επιβεβαιώθηκαν αφού  αμέσως μετά είχαμε την κατάρριψη αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ως μέρος ενός μοτίβου πιο επιθετικής συμπεριφοράς του ρωσικού στρατού.

Το βίντεο που έδωσαν οι ΗΠΑ στην δημοσιότητα:

Η λεζάντα από το βίντεο το αποκαλεί «αποχαρακτηρισμένο βίντεο ενός ρωσικού Su-35 που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συμμαχικής Δύναμης στη Συρία».

Το βίντεο δείχνει τον Ρώσο πιλότο να πηγαίνει σε απόσταση 2.000 ποδιών από το αμερικανικό μαχητικό που αψηφά τα διεθνή πρωτόκολλα. Δεν κατέστη σαφές ποια ήταν η συγκεκριμένη φύση της παραβίασης αυτών των πρωτοκόλλων, αν και οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν από καιρό συμφωνίες μη σύγκρουσης στη Συρία, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι συχνά αυτά τα μυστικά πρωτόκολλα παραβιάζονται.

Ένα δεύτερο βίντεο χαμηλότερης ποιότητας γυρίστηκε στις 2 Απριλίου και δείχνει «ένα ρωσικό Su-35 να πραγματοποιεί μια μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση με ένα αεροσκάφος F-16 των ΗΠΑ».

Και τα δύο βίντεο αναφέρουν ότι παραβιάζουν τον εναέριο χώρο που ελέγχεται από τον αμερικανικό συνασπισμό πάνω από τη Συρία.

Ελλάδα-Κύπρος και η πτήση Ελληνικού Embraer EMB-145 και αμερικανικού drone RQ-4B νότιας της Κρήτης

Χθες αναφέραμε ότι μια σημαντική πτήση είχαμε, από ένα αεροσκάφος Embraer EMB-145 AEW&C (reg. 374) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε πορεία δυτικά της Κρήτης.

Πολύ πιο ασυνήθιστη, ήταν και η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατηγικού αεροσκάφους RQ-4B (reg. 11-2046 – διακριτικό FORTE10) που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σιγκονέλα στην Σικελία.

Γνωστές έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι το αμερικανικό drone στην πραγματικότητα βρίσκεται σε τροχιά για περισσότερες από έξι ώρες νότια του Κρήτη.

Τι αναζητούν άραγε ελληνικό και αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή αυτή;

Μια πιθανότητα είναι η παρουσία ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου το οποίο απέπλευσε από την ρωσική βάση της Ταρτούς στην Συρία.

Εδώ και μεγάλο διάστημα έχουμε πολλές παρουσίες ρωσικών μονάδων επιφανείας, αλλά και υποβρυχίων στην ίδια περιοχή, με σαφή στόχο της Μόσχας να προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ, ότι έχει στην εμβέλεια της βάσεις της συμμαχίας, σε Κρήτη και Σικελία.

Η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία μας αφορά ως χώρα, αφού αυτή θα λάβει μέρος εκτός του συριακού εναερίου χώρου, και στην Ανατολική Μεσόγειο, νοτίως Κρήτης-Καρπάθου-Ρόδου, με όλες τις συνέπειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...