Ρωσία

Ρωσία: Η Rosneft υπέγραψε συμβόλαιο με ινδική εταιρία για παραδόσεις πετρελαίου

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε συμβόλαιο με ινδική εταιρία προκειμένου να «αυξήσει σημαντικά» τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που η Μόσχα που είναι στο στόχαστρο δυτικού εμπάργκο, επιδιώκει τον αναπροσανατολισμό των πωλήσεών της στην Ασία.

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ινδία του επικεφαλής της, Ίγκορ Σέτσιν, «η Rosneft και η Indian Oil Company υπέγραψαν συμφωνία η οποία προβλέπει σημαντική αύξηση του εφοδιασμού σε πετρέλαιο και διαφοροποίηση ποσοτήτων προς την Ινδία», ανέφερε σε ανακοίνωση η ρωσική κρατική εταιρία.

Η Rosneft δεν διευκρίνισε το ύψος του συμβολαίου ούτε τις ποσότητες που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της ανακοίνωσης από τη Ρωσία ότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 22 φορές το 2022.

Στο στόχαστρο βαριών δυτικών οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο στους υδρογονάνθρακες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπαθεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ασία.

Η Ινδία και η Κίνα, χώρες με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών στις οποίες υπολογίζει η Μόσχα προκειμένου να αντισταθμίσει τα συμβόλαια που έχασε στην Ευρώπη.

Μπορεί αυτές να επέτρεψαν στη Μόσχα να αναπληρώσει εν μέρει τις αγορές που έχασε στην Ευρώπη, όμως η εξάρτησή της από χώρες με ιδιαίτερο βάρος στην Ασία επέτρεψε στην Κίνα και την Ινδία να διαπραγματευθούν μειωμένες τιμές.

«Τα μέρη συζήτησαν επίσης τις πιθανότητες να πραγματοποιηθούν πληρωμές σε εθνικά νομίσματα», διευκρίνισε από την πλευρά της η Rosneft, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αποδολαριοποιήσει την οικονομία της ώστε να εξαρτάται λιγότερο από την Ουάσινγκτον.

Οι ινδικές επιχειρήσεις είναι εταίροι της Rosneft σε πολλά σημαντικά σχέδια στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων η εκμετάλλευση του τεράστιου πεδίου πετρελαίου και αερίου Vankor (κατέχουν το 49,9% των μετοχών της θυγατρικής της, Vankoneft).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας, που παρατίθενται στην ανακοίνωση, η Ρωσία έγινε το περασμένο έτος για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας από τους πέντε κύριους εμπορικούς εταίρους της Ινδίας, με τον όγκο των ανταλλαγών των δύο χωρών να ανέρχεται στα 38,4 δισ. δολάρια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ