Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ανεβαίνει η ένταση με τις ΗΠΑ-Το ρωσικό ναυτικό εξοπλίζει όλα τα υποβρύχια του με υπερηχητικούς πυραύλους

Πολεμικές προετοιμασίες ονομάζεται η απόφαση των Ρώσων να εξοπλίσουν με υπερηχητικούς πυραύλους όλα τα υποβρύχια τους, σε μια σαφή κίνηση που στοχεύει τις ΗΠΑ αποκλειστικά.

“Το ρωσικό ναυτικό σκοπεύει να οπλίσει όλα τα ενεργά υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών, με υπερηχητικούς πυραύλους”.

Αυτό δήλωσε ο Ναύαρχος Νικολάι Εβμένοφ, Αρχηγός του Ρωσικού Στόλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα " Κόκκινο Αστέρι" .

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα ο στόλος έχει περίπου δέκα νεότευκτα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ενώ ταυτόχρονα ‘τρέχουν” προγράμματα κατασκευής, για ακόμα πιο εξελιγμένα.

Το σχέδιο της Μόσχας, αφορά επίσης την διαδικασία ενοποίησης, μείωσης του αριθμού των σχεδίων, απλούστευσης και μείωσης του κόστους κατασκευής, λειτουργίας, επισκευής και διάθεσής τους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Στόλαρχο, συνεχίζεται η χρήση υποβρυχίων προηγούμενων γενιών, τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί δομικά και είναι άκρως επιχειρησιακά.

Ο Εβμένοφ πρόσθεσε ότι σε όλα τα ρωσικά υποβρύχια έχουν τοποθετηθεί τα πιο σύγχρονα συστήματα ελέγχου και όπλα.

Ταυτόχρονα, οι πύραυλοι Κρουζ Caliber έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε υποβρύχια δεύτερης γενιάς.Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα ενεργά υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών υποβρυχίων, μπορούν να οπλιστούν με αυτούς τους πυραύλους.

Ο αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είπε ότι το επόμενο βήμα είναι ο εξοπλισμός των υποβρυχίων με υπερηχητικά πυραυλικά όπλα.

Τι αναφέρουν Αξιωματικοί και ειδικοί του ΝΑΤΟ για τον ρωσικό υποβρύχιο Στόλο

Το ΝΑΤΟ είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικό για τον ρωσικό υποβρύχιο στόλο, λόγω της δυνατότητάς του να καταστρέψει και να βλάψει κρίσιμες υποδομές.

Στη Δύση, πιστεύουν ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει υποβρύχια για να χτυπήσει κρίσιμες υποδομές - καλώδια Διαδικτύου, αγωγούς και άλλες επικοινωνίες στον βυθό της θάλασσας.

ειδικοί σημειώνουν ότι, οι δυνατότητες της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα της δίνουν ένα «ασύμμετρο πλεονέκτημα», ενώ ανησυχούν  σοβαρά για τη συσσώρευση του στόλου των υποβρυχίων από τη Ρωσία.

«Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει κατασκευάσει μια σειρά από υποβρύχια ικανά να φτάσουν τους πιο σημαντικούς στόχους στις  ΗΠΑ ή την ηπειρωτική Ευρώπη. Και τώρα τα μέλη του ΝΑΤΟ κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραστηριότητες του υποβρυχιακού στόλου του Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρουν.

Το ρωσικό ναυτικό διαθέτει έναν από τους πιο ευέλικτους στόλους υποβρυχίων στον κόσμο. Στην απίθανη περίπτωση ενός παγκόσμιου πολέμου πλήρους κλίμακας, τα ρωσικά υποβρύχια με πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν γενική πυρηνική αποτροπή, ενώ συμβατικά οπλισμένα πλοία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του εχθρού σε άλλες περιοχές.

Συμπερασματικά, Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το επίπεδο επικινδυνότητας των ρωσικών υποβρυχίων, είναι πλέον τόσο μεγάλο όσο ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι, τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να απειλούν τις ακτές των ΗΠΑ, την Μεσόγειο και άλλες περιφερειακές περιοχές της Ευρώπης.

Τέτοιες ενέργειες ήταν χαρακτηριστικές για τον σοβιετικό στόλο υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ