Ρωσία

Βλέπει "μπαμπούλες" η ρωσική "CIA": Οι ΗΠΑ ενορχηστρώνουν κρυφές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία

Ο στρατός των ΗΠΑ στρατολογεί «τζιχαντιστές μαχητές» για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), ισχυρίστηκε η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR). Όπως η CIA ή η MI6, η SVR συγκεντρώνει πληροφορίες για ξένες χώρες και όχι για εγχώριες επιχειρήσεις.

«Σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία που έλαβε η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο στρατός των ΗΠΑ στρατολογεί ενεργά μαχητές τζιχαντιστικών ομάδων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, για να διοργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας και στις χώρες της ΚΑΚ», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την SVR στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τη Δευτέρα.

Η SVR είπε τον Ιανουάριο, επιλέχθηκαν 60 «τρομοκράτες με εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή» και εκπαιδεύονταν στη βάση αλ-Τανφ των ΗΠΑ στη Συρία. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, οι 60 μαχητές διδάχτηκαν πώς να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν αυτοσχέδια εκρηκτικά, καθώς και τεχνικές σαμποτάζ.

«Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό επιθέσεων σε καλά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ξένων διπλωματικών αποστολών», ανέφερε η SVR, μετέδωσε το TASS.

Η SVR είπε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οργανώσουν την ανάπτυξη των μαχητών σε μικρές ομάδες στη Ρωσία και τις χώρες της ΚΑΚ. «Θα τους ανατεθεί η προετοιμασία και η πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον διπλωματών, δημοσίων υπαλλήλων, αξιωματικών επιβολής του νόμου και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το πρακτορείο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι συνεργάζεται με «υπόγειους πυρήνες διεθνών τρομοκρατικών ομάδων», συμπεριλαμβανομένων των Hizb ut-Tahrir, Jamaat Ansarullah και του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν, τα οποία είναι όλα απαγορευμένα στη Ρωσία, ανέφερε το TASS.

«Έχοντας εμμονή με την τρελή ιδέα της "αιμορραγίας" της Ρωσίας, οι στρατηγοί της Ουάσιγκτον θεωρούν αποδεκτή την απευθείας χρήση τρομοκρατών για τους βρώμικους σκοπούς τους. Τέτοιες ενέργειες τοποθετούν την Ουάσιγκτον στο ίδιο επίπεδο με τις μεγαλύτερες διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες», πρόσθεσε η SVR.

Τον Οκτώβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η έκρηξη που προκάλεσε μεγάλες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που εκτείνονται από τη Ρωσία προς την Ευρώπη ήταν μια «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας». Η Ρωσία πιστεύει ότι η Δύση βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, αν και η Δύση αρνήθηκε τη συμμετοχή της.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε η νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι ο [ρώσος] πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη... Αυτό που βλέπουμε είναι ο Πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία εξακολουθούν να θέλουν να ελέγχουν την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Βλέπουμε πώς στέλνουν περισσότερα στρατεύματα, περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνατότητες», πρόσθεσε. «Η πραγματικότητα είναι ότι βλέπουμε ήδη την έναρξη [μιας νέας επίθεσης]».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...