Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσος κρατούμενος που στρατολογήθηκε από την Βάγκνερ δραπέτευσε για να επιστρέψει στη φυλακή

Ο 26χρονος κρατούμενος στρατολογήθηκε από τον ίδιο τον Γεβγκένι Πριγκότζιν, με το παρατσούκλι «Σεφ του Πούτιν» και στάλθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στην ουκρανική περιφέρεια Λουχάνσκ.

Ο νεαρός δραπέτευσε από τους μισθοφόρους της Wagner και προσπαθεί να επιστρέψει στη φυλακή, αφού η βάση στην οποία βρισκόταν δέχθηκε επίθεση από τους Ουκρανούς, αναφέρει το ανεξάρτητο δημοσίευμα agents.media.

Ο Ιγκόρ Ματιούχιν, που φυλακίστηκε για κλοπή, στρατολογήθηκε από τον επικεφαλής του ιδιωτικού στρατού της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκότζιν, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Αμέσως αφού συμφώνησε να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία, έφτασε σε μια βάση εκπαίδευσης που βρίσκεται στο Ντονμπάς.

Ο χώρος εκπαίδευσης δέχτηκε επίθεση από τον στρατό του Κιέβου, οπότε ο νεαρός αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρωσία για να επιστρέψει στη φυλακή.  Ο Ρώσος κρατούμενος μίλησε επίσης για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η εκπαίδευση στο χώρο εκπαίδευσης κοντά στο Λουχάνσκ:

« Οι στρατολογημένοι κρατούμενοι «παρακινήθηκαν» από φόβο, απειλήθηκαν με πυροβολισμό χωρίς να έχουν καμία επιλογή» . Λέει για έναν άνδρα στη μονάδα του που οδηγήθηκε σε άγνωστη κατεύθυνση αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με μια εντολή και δεν επέστρεψε ποτέ. 

Ο Matiuhin, τη στιγμή της στρατολόγησης, ήταν στη φυλακή για τρίτη φορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και κλοπή τεσσάρων αυτοκινήτων.  Από τα στοιχεία που έδωσαν στους δημοσιογράφους οι συγγενείς του νεαρού Ρώσου, τώρα βρίσκεται στη Ρωσική Ομοσπονδία και προσπαθεί να βρει λύση για να επιστρέψει στη φυλακή, αλλά ανησυχεί για τη ζωή του γιατί δεν είναι γνωστό το νομικό πλαίσιο για τους λιποτάκτες από τον ιδιωτικό στρατό του Πριγκόζιν. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Πεντάγωνο, στην Ουκρανία πολεμούν τουλάχιστον 50.000 μισθοφόροι, εκ των οποίων οι 40.000 είναι αιχμάλωτοι. Οι Ουκρανοί φέρεται να σκότωσαν και τραυμάτισαν τουλάχιστον 14.000 στρατιώτες της Βάγκνερ. 

Πρόσφατα, η Όλγα Ρομάνοβα, επικεφαλής της ομάδας "Ρωσία πίσω από τα κάγκελα" , η οποία μάχεται για τα δικαιώματα των Ρώσων κρατουμένων, είπε ότι μόνο 10.000 από τους περισσότερους από 43.000 κρατούμενους που είχαν στρατολογηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ενδέχεται να πολεμούν στην Ουκρανία.

"Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, εξαφανίστηκαν, τράπηκαν σε φυγή ή παραδόθηκαν", είπε η Romanova, η οποία σημείωσε ότι το ποσοστό λιποταξίας είναι τόσο υψηλό που η κυβέρνηση Βάγκνερ λέει συχνά στις οικογένειες των κρατουμένων ότι πέθαναν για να κρύψουν το γεγονός ότι πολλοί από τους έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Η ταχύτητα με την οποία η Βάγκνερ στρατολογούσε αιχμαλώτους επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Romanova, όταν πολλοί από τους κρατούμενους τρομοκρατήθηκαν από ένα βίντεο με έναν διοικητή μιας ομάδας μισθοφόρων να σκοτώνει έναν στρατιώτη με μια βαριοπούλα αφού παραδόθηκε οικειοθελώς στους Ουκρανούς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ