Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη! Η Μόσχα δίνει την πρώτη μοίρα μαχητικών Su-35 στο Ιράν αλλάζοντας το αεροπορικό ισοζύγιο στη Μ.Ανατολή

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ρωσία έχει διαφοροποιήσει την τακτική της στην Ουκρανία, επικεντρώνοντας τα χτυπήματά της στο δίκτυο ενεργειακών υποδομών της χώρας, κάνοντας εκτεταμένη χρήση drones καμικάζι τα οποία κατόπιν προμηθεύεται από το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σύναψη στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, η οποία περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την πώληση Ρωσικών μαχητικών Su-35 στο Ιράν.

Για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια αξιολόγηση δυτικών πληροφοριών ανέφερε  ότι το Ιράν θα μπορούσε σύντομα να λάβει τελευταίας τεχνολογίας ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 Flanker-E. Μέρες αργότερα, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ   διαχέουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη προμήθεια  του αεροσκάφους.

Οι δυτικές πηγές πληροφοριών που παρακολουθούν τις συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας αποκάλυψαν ότι η Μόσχα θα παράσχει σύντομα μια πλήρη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, 24 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 που αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονται για την Αίγυπτο θα μπορούσαν τώρα να παραδοθούν στο Ιράν.

Οι Ρώσοι κυνηγούν πελάτες για το απούλητο αεροσκάφος και φαίνεται ότι η Τεχεράνη ήταν μια φυσική επιλογή.

Καθώς οι Αμερικανοί είχαν αποστασιοποιηθεί  στο παρελθόν  από την Αίγυπρο λόγω της κακής αντιμετώπισης  της στο θέμα των ανθρώπινων  δικαιωμάτων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια «πάνω από δύο δωδεκάδων » SU-35.

Ωστόσο, η συμφωνία τελικά κατέρρευσε. Καθώς το Ιράν βοηθά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προμηθεύοντας drones καμικάζι στη Μόσχα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την πιθανή απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από το Ιράν.

Αυτά τα μαχητικά πιστεύεται ότι αναβαθμίζουν σημαντικά τις εναέριες δυνατότητες μάχης της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος έχει χαρακτηριστεί ως μαχητικό αεροσκάφος 4++ που έχει σχεδιαστεί κυρίως για ρόλους αεροπορικής υπεροχής. Το αεροσκάφος είναι επίσης γνωστό για τις επιχειρήσεις αέρος-εδάφους και τα  οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αυτό

Η United Aircraft Corporation (UAC) της Ρωσίας λέει ότι το Su-35 «συνδυάζει τις ιδιότητες ενός σύγχρονου μαχητικού να κάνει υπερελιγμούς,  διαθέτοντας ανώτερα ενεργητικά και παθητικά βοηθήματα απόκτησης, υψηλή υπερηχητική ταχύτητα και μεγάλη εμβέλεια, ικανότητα διαχείρισης ενεργειών ομάδων μάχης, καθώς επίσης και ενός  καλού τακτικού αεροσκάφους,  που διαθέτει  μεγάλη γκάμα όπλων που μπορούν να μεταφερθούν, σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου πολλαπλών καναλιών, μειωμένη υπογραφή ραντάρ και υψηλή ικανότητα επιβίωσης στη μάχη.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία επικυρώθηκε και υποστηρίχθηκε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, το Ιράν εκπαιδεύει ήδη τους πιλότους του να πετούν με αυτά τα αεροσκάφη.

Όχι μόνο αυτό, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Ρωσία παρέχει στο Ιράν άνευ προηγουμένου στρατιωτική και τεχνική βοήθεια σε μια πλήρη αμυντική συνεργασία.

«Αυτή η εταιρική σχέση αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τους γείτονες του Ιράν στην περιοχή. Έχουμε μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με εταίρους στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Όπως παρατηρήθηκε προηγουμένως από τους EurAsian Times, οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ πιθανότατα στρέφονται σε χώρες του Κόλπου που προσπάθησαν να περιορίσουν την περιφερειακή επιθετικότητα του Ιράν, αλλά δεν έλαβαν σθεναρή θέση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Ιράν δεν έχει αποκτήσει κανένα νέο μαχητικό αεροσκάφος, εξαιρουμένων μερικών ρωσικών μαχητικών MiG-29 Fulcrum που αγόρασε τη δεκαετία του 1990.

Εκτός από το MiG-29, η Ιρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί κυρίως τοπικά τροποποιημένα αεροπλάνα F-4 Phantom II, F-14 Tomcat και F-5E/F Tiger II από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Κατά συνέπεια, είναι πιο δύσκολο να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν αυτά τα αρχαϊκά αεροσκάφη.

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων και των χωρών της Μέσης Ανατολής που βλέπουν το Ιράν ως απειλή, ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ακόμη και η απόκτηση του αεροσκάφους Su-35 δεν μπορεί να προσφέρει αεροπορική υπεροχή στο Ιράν έναντι της περιοχής του Περσικού Κόλπου.

Το ρωσικό Su-35 δεν θα δώσει αεροπορική υπεροχή στο Ιράν

Παρόλο που η απόκτηση του Su-35 θα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών για την Τεχεράνη, δεν θα ήταν αρκετή για την πλήρη και αποτελεσματική αντικατάσταση των αρχαϊκών μαχητικών αεροσκαφών στην ιρανική Πολεμική Αεροπορία.

Για να υπάρχει αυτή η προοπτική, προκειμένου να αντικαταστήσει τα πιο προηγμένα μαχητικά του, δηλαδή τα F-14A Tomcat και MiG-29A Fulcrum, το Ιράν χρειάζεται τουλάχιστον 60 αεροσκάφη 4,5 γενιάς.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν η Ρωσία θα παράγει άλλα 30 ή περισσότερα Su-35 για το Ιράν ως μέρος μιας δεύτερης παρτίδας για παράδοση ή εάν θα στείλει μαχητικά από το απόθεμά της, κάτι που φαίνεται αμφίβολο δεδομένης της ανάγκης τους στη σύγκρουση στο Ουκρανία, γράφει ο στρατιωτικός ειδικός στη Μέση Ανατολή Paul Iddon για το Forbes.

Επιπλέον, υπάρχουν εικασίες ότι το Ιράν μπορεί να θέλει να παράγει τη δεύτερη παρτίδα Su-35 από την εγχώρια αγορά του.

Εάν ναι, μπορεί να στοχεύει σε μια σύμβαση που διαμορφώθηκε περίπου μετά την προηγούμενη συμφωνία της Ρωσίας με την Ινδία, η οποία επέτρεπε στο Νέο Δελχί να παράγει 140 Su-30 υπό άδεια σε τοπικό επίπεδο.

Η Τεχεράνη θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική αντίπαλη εναέρια δύναμη στον Κόλπο, ακόμα κι αν η πρώτη παρτίδα Su-35 φτάσει στο Ιράν το επόμενο έτος και υπάρξει συμφωνία για επιπλέον τζετ αργότερα.

Ο μεγαλύτερος περιφερειακός αντίπαλος του Ιράν είναι το Ισραήλ, με στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth εκτός από τα τροποποιημένα F-16. 

Στον Περσικό Κόλπο, η Σαουδική Αραβία διαθέτει ένα στόλο με περισσότερα από 80 αναβαθμισμένα μαχητικά F-15SA (Saudi Advanced), μια πιο προηγμένη έκδοση του Strike Eagle. Αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν έως και 12 πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς AIM-120 AMRAAM και είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά μαχητικά.

Ομοίως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν τώρα ένα στόλο σύγχρονων αεροσκαφών F-16E/F Block 60 σε σχεδόν τους ακριβείς αριθμούς, ενώ θα λάβουν 80 μαχητικά πολλαπλών ρόλων Dassault Rafale F4 από τη Γαλλία από το 2027.

Το Su-35 είναι αναμφισβήτητα ένα κομψό αεροσκάφος με κινητήρες ώθησης και ένα «γυάλινο» πιλοτήριο. Ωστόσο, το αεροπλάνο θα υστερούσε σε σχέση με τις χώρες του Περσικού Κόλπου στον ηλεκτρονικό πόλεμο και θα υπολειπόταν ε αριθμητικά από τα δυτικά τζετ.

Σε αντίθεση με τα ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σαρωμένης συστοιχίας (AESA) που βρίσκονται στα F-15SA της Σαουδικής Αραβίας και στα F-16 των Εμιράτων, το Su-35 διαθέτει μόνο ραντάρ παθητικής ηλεκτρονικής σαρωμένης συστοιχίας (PESA), το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

Τα Rafales που έχει παραγγείλει το Άμπου Ντάμπι θα έχουν πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά, όπως ένα κορυφαίο και ισχυρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ακόμη και αν το Ιράν αποκτήσει τελικά 60 Su-35 μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, είναι απίθανο να είναι σε θέση να απειλήσει την αεράμυνα, σύμφωνα με σοβαρή εκτίμηση του Iddon.

Εξάλλου, υπήρξε σκεπτικισμός για τις επιθετικές δυνατότητες αυτού του μαχητικού κατά του δυτικού αεροσκάφους 4,5ης γενιάς που πιθανότατα θα αντιμετώπιζε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αυτά τα αεροπλάνα, ωστόσο, μπορεί να δυσκολέψουν σημαντικά το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτεθούν σε ιρανικές πυρηνικές τοποθεσίες, ιδιαίτερα εάν παρέχονται μαζί με συστήματα αεράμυνας αιχμής όπως το S-400.

Περισσότερο από κάθε άλλο, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την αυξανόμενη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οπωσδήποτε το Ιράν με την προσθήκη των Ρωσικών Su-35, αναβαθμίζει τις αεροπορικές του δυνατότητες.

Και μπορεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  δυτικών στρατιωτικών αναλυτών, να χρειάζεται τουλάχιστον 60 από τα εν λόγω μαχητικά η Ιρανική πολεμική αεροπορία προκειμένου να αποσύρει τα πεπαλαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει, ωστόσο η επικείμενη παραλαβή 24 μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35 που αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, αποτελεί ένα πρώτο καλό βήμα για την Τεχεράνη, με προοπτική είτε να ακολουθήσει και δεύτερη παρτίδα από την Μόσχα, είτε να κατασκευαστούν αυτά από την Τεχαράνη κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Ρωσία.

Σε όποια των περιπτώσεων η απόκτησή τους σε συγκερασμό με το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, θα αποτελούν μια λίαν  υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Επίσης, σταδιακά το Ιράν θα μπορεί να παρέμβει δυναμικότερα σε άλλα πιθανά θέατρα επιχειρήσεων, όπως αυτό του Ναγκόρνο Καρμπάχ , όπου σημειωτέον έχει προσφερθεί να συνδράμει ήδη με drones την Αρμενία, ανατρέποντας  έτσι το υπάρχον  ισοζύγιο με το Αζερμπαϊτζάν στο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, το οποίο υπόψιν χάρισε τη νίκη στους Αζέρους στην πρόσφατη στρατιωτική τους αναμέτρηση με τους Αρμένιους.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι πώληση των  μαχητικών αεροσκαφώνSu-35 από την Ρωσία στο Ιράν, είναι μόνο η αρχή της  στρατιωτικής συνεργασία Ρωσίας-Ιράν, η οποία  θα δρομολογήσει νέες εξελίξεις γενικότερα στην Μ.Ανατολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...