Η Μόσχα σκέπτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς στις οποίες θα μπορεί να πωλείται, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδίου.
Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ σήμερα, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία έχει πει ότι δεν θα συμμορφωθεί με το μέτρο, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.
Πεσκόφ: Δεν θα έχει αντίκτυπο στην επίθεσή μας στην Ουκρανία
Το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που αποφάσισαν να επιβάλουν οι δυτικές χώρες, δεν θα έχει αντίκτυπο στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας αντιθέτως για μια «αποσταθεροποίηση» της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.
Η ρωσική οικονομία «έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες» για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική επίθεση, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τα μέτρα αυτού του είδους δεν θα έχουν αντίκτυπο» στην επέμβαση στην Ουκρανία, επέμεινε.
«Αντιθέτως τα μέτρα αυτά θα έχουν αναμφίβολα αντίκτυπο στη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας (...) Είναι ένα βήμα προς την αποσταθεροποίησή της», συνέχισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «ετοιμάζει» αντίμετρα.
Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν
Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.
Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους.
Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να επιβληθούν τον Φεβρουάριο.