Ρωσία

Ολική ρήξη με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Σχέδιο της Ρωσίας για παράκαμψη του Βοσπόρου- Θα γίνει βάση πολεμικών πλοίων η Μερσίνα

Ο Ισραηλινός ειδικός αμυντικός αναλυτής Seth Frantzman, ρίχνει  φως στα σχέδια της Τουρκίας με την απόκτηση προφανώς πυρηνικών όπλων μέσω των ρωσικής κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε τουρκικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Θράκης.


 “Άγκυρα και Μόσχα είναι εταίροι και οι παράνομες εισβολές, όπως αυτή των Τούρκων στο Αφρίν της Συρίας και σε άλλες περιοχές. Θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και οι απειλές για περισσότερες εισβολές, στο πρότυπο του παράνομου πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Μόσχα και η Άγκυρα κάνουν το ίδιο πράγμα. Γιατί είναι συνεργάτες”, αναφέρει ο ίδιος.

Πυρηνικοί σταθμοί σε τουρκικό, έδαφος προκαλούν την δύση και ειδικά τις ΗΠΑ

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, ο οποίος κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom, θα γίνει το κύριο εργαλείο για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή.

Τα εργοστάσια αυτά αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του  ΝΑΤΟ και της Ευρώπης γενικότερα.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι το κοινό σχέδιο Ρωσίας και  Τουρκίας, θα επέτρεπε στην Μόσχα να ελέγξει το εμπορικό λιμάνι στην Μερσίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εργοστάσιο, το οποίο θα κατασκευαστεί και θα χρηματοδοτηθεί από μια θυγατρική της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, θα θέσει σε λειτουργία τον πρώτο του αντιδραστήρα τον Μάιο του 2023, βάσει της τουρκο-ρωσικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 μεταξύ της θυγατρικής της Rosatom Akkuyu Nukleer και της τουρκικής εταιρείας TSM.

Ο πυρηνικός σταθμός θα βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) από την Κύπρο και τον σταθμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Kurecik του ΝΑΤΟ, που είναι επίσης κοντά στα συριακά σύνορα, και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό περιφερειακό πλεονέκτημα για το Κρεμλίνο.

Το ρωσικό ναυτικό διαθέτει  ήδη μια μεγάλη ναυτική βάση στην Ταρτούς  της Συρίας, περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) από την Μερσίνα.

Χαρακτηριζόμενο ως το «μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των ρωσοτουρκικών σχέσεων», ο πυρηνικός σταθμός σχεδιάζεται να στεγάσει τέσσερις μονάδες, οι οποίες αναμένεται να παράγουν το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας έως το 2026.

Τι περιλαμβάνουν οι συμφωνίες Τουρκίας-Ρωσίας

Οι συμφωνίες των δύο πλευρών περιλαμβάνουν την δυνατότητα ανάπτυξης και κατασκευής όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών χωρίς περιορισμούς, επιτρέποντας τη μεταφορά τεχνολογίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο μερών, στον τομέα των πυρηνικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων και την παροχή πυρηνικών και μη πυρηνικών συστημάτων, εξοπλισμού και υλικού για την κατασκευή του εργοστασίου.

Σύμφωνα με Τούρκο εμπειρογνώμονα στον τομέα της άμυνας που ήθελε να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του, ενώ στη συμφωνία του 2010, το λιμάνι της Μερσίνας επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ανάγκες της πυρηνικής εγκατάστασης, οι πρόσφατες τροποποιήσεις «άνοιξαν το δρόμο για» χρήση του ως εμπορική αποβάθρα από τη Ρωσία.

«Ανάλογα με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να το χρησιμοποιούν για σκοπούς όπως η επιμελητεία», είπε η πηγή στο Al-Monitor.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, η Ρωσία κάνει κατάχρηση των Στενών του Βοσπόρου για εμπορικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας φορτηγά πλοία για την μεταφορά υλικών για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία και την Ουκρανία.

Για τον λόγο αυτόν,υπάρχει κίνδυνος το Ακούγιου θα χρησιμοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή.

Ρωσία και Τουρκία υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά συντονίζονται στενά σε μια σειρά ζητημάτων στο πλαίσιο συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Όταν ρωτήθηκε πόσο πιθανό θα ήταν για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Μερσίνας για εμπορικούς σκοπούς για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις, ο Ντμίτρι Γκόρενμπουργκ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων, ανέφερε: «Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να συμβεί καθώς η Ρωσία εργάζεται σκληρά για τρόπους παράκαμψη των κυρώσεων».

«Αν και η Ρωσία πάντα φιλοδοξούσε να έχει ναυτικές βάσεις στη Μεσόγειο, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη από πλευράς υλικοτεχνικής υποστήριξης να υπάρχουν δύο βάσεις τόσο κοντά μεταξύ τους.

Δεν θα ήταν τόσο πλεονεκτικό όσο αν υπήρχε μια νέα ρωσική βάση σε διαφορετικό μέρος”, τόνισε ο Ρώσος ειδικός.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν αδιανόητο για την Τουρκία να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το λιμάνι για στρατιωτικούς σκοπούς και αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, «θα συνίστατο σε ρήξη με το ΝΑΤΟ και θα σήμαινε ότι η Τουρκία είναι μαζί του».

Τούρκος εμπειρογνώμονας, εν τω μεταξύ, είπε ότι ότι η Μερσίνα, ακόμη και αν δεν γίνει ναυτική βάση, «θα παρείχε στη Ρωσία ένα ακόμη πλεονέκτημα και ικανότητα στην περιοχή» και θα μείωνε «ένα μέρος της εξάρτησής της από τη Συρία».

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας έχει εκφράσει άλλες ανησυχίες σχετικά με το εργοστάσιο

Πρόσφατα, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ αμφισβήτησε την ασυνήθιστη ποσότητα εδάφους που δόθηκε στη Ρωσία για το έργο, αφού είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή που παραχωρήθηκε σε παρόμοια εργοστάσια που λειτουργούν αλλού.

Αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το λιμάνι της Μερσίνης θα γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για ρωσικές εισαγωγές, όπου μόλις φτάνουν τα εμπορεύματα, θα φορτώνονται σε πλοία τουρκικών ναυτιλιακών εταιρειών που θα κατευθύνονται προς τη Ρωσία χωρίς να δηλώνονται ως εισαγωγές στην Τουρκία.

Η Τουρκία αλλάζει πλέον τα πάντα και κινείται εκτός πλαισίων του ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο φωνάζουν πολλοί δυτικοί ειδικοί αναλυτές, αλλά κανένας δεν ακούει σε ΗΠΑ και  ΕΕ, πάρα μόνο όταν θα είναι αργά.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Προσγειώθηκαν τα πρώτα ρωσικά Su-35 στο Ιράν-Αεροσκάφη ΗΠΑ-Ισραήλ φέρονται να ετοιμάζονται να βομβαρδίζουν το Ιράν ανά πάσα στιγμή

Ισραηλινά άρματα προελαύνουν στην Συρία-«Η ανάληψη από την Τουρκία στρατιωτικής δράσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στη...