Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

''Παγωμένες'' οι σχέσεις Ζελένσκι- ΗΠΑ! Πώς θα εκμεταλλευτεί η Ρωσία τη ρήξη

"Η επίθεση με πυραύλους S-300 στην Πολωνία πιθανόν να στοχεύει στο  να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να προστατεύσει τις βασικές διαδρομές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας ", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ένας πύραυλος έπληξε το χωριό Przewodów στην Πολωνία κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες.

Επίσης, στις 15 Νοεμβρίου 2022, περίπου 90 ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και drones καμικάζι έπληξαν την υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της χώρας του, ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda, με την προϋπόθεση ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τον πύραυλο , συζήτησε τη δυνατότητα επίκλησης του άρθρου 4 του καταστατικού του ΝΑΤΟ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (RuMoD) διέψευσε τις αναφορές ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε την Πολωνία, χαρακτηρίζοντας την κατηγορία ως «σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης».

Αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, ο Ντούντα ανέφερε ότι δεν είχε  κανένα στοιχείο για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία

Η μερική ανάκληση του Ντούντα, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy να κατηγορήσει τη Ρωσία για το περιστατικό.

Στη νυχτερινή του ομιλία με βίντεο εκείνη την ημέρα, είπε ότι «ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία» και περιέγραψε το περιστατικό ως παραβίαση της «συλλογικής ασφάλειας» και ως «σημαντική κλιμάκωση».

Διαψεύδοντας τον ουκρανικό ισχυρισμό, το RuMoD στις 16 Νοεμβρίου 2022, δήλωσε ότι τα πλάνα των συντριμμιών που εντοπίστηκαν στο Przewodów, που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία, έχουν αναγνωριστεί από επαγγελματίες του ρωσικού αμυντικού βιομηχανικού συγκροτήματος ως στοιχεία του S-300 κατευθυνόμενου πύραυλου της Ουκρανικής αεράμυνας.

Επίσης, στις 16 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία ήταν Ρωσικός, λέγοντας στους δημοσιογράφους, «αυτά δεν είναι  στοιχεία».

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, ήταν ένας πύραυλος S-300 που κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση, ένας παλιός πύραυλος και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τον εκτόξευσε η ρωσική πλευρά», είπε.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι διέψευσε τον πολωνικό ισχυρισμό και επέμεινε ότι ο πύραυλος δεν ήταν ουκρανικός.

«Δεν αμφιβάλλω ότι δεν ήταν ο πύραυλός μας ή πυραυλική μας επίθεση», είπε ο Ζελένσκι σε ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσθέτοντας: «Θέλω να είμαστε δίκαιοι και αν ήταν από την αεράμυνας μας, τότε θέλω αυτά τα στοιχεία. ”

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο BBC ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της Πολωνίας.

Ωστόσο, σε μια περίεργη ανατροπή των λεγομένων του πρόσθεσε: «Αλλά το κύριο μήνυμα είναι ότι η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη γιατί αυτό δεν θα είχε συμβεί αν η Ρωσία δεν είχε διεξαγάγει έναν βίαιο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Οι άγριες κατηγορίες, οι ανακλήσεις και οι περίεργες ανατροπές της λογικής που προέρχονται από αξιωματούχους της Πολωνίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, παρά τα όσα συνέβησαν στις 15 Νοεμβρίου 2022, μπορούν να συνοψιστούν σε μια φράση:

Ένας ουκρανικός πύραυλος S-300 έπληξε ένα στεγνωτήριο σιτηρών στο πολωνικό χωριό Przewodów κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανική πυραυλική επίθεση στην Πολωνία

Το λογικό ερώτημα συνέχειας θα ήταν , αν  το χτύπημα της Ουκρανίας  ήταν εσκεμμένο ή ατύχημα εξαιτίας ενός αδέσποτου πυραύλου;

Εδώ είναι τα γεγονότα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Σύμφωνα με το RuMoD, ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και drones δεν έπληξαν έναν ουκρανικό στόχο σε απόσταση μικρότερη των 35 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα. Ο ισχυρισμός του RuMoD δεν διαψεύστηκε ούτε από την Ουκρανία ούτε από την Πολωνία.

Στην πρώτη σκέψη, μπορεί να έχετε την τάση να αναρωτιέστε πώς ένας ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας (AD) θα μπορούσε να παρεκκλίνει προς μια κατεύθυνση αντίθετη από την κατεύθυνση επίθεσης από έναν ρωσικό πύραυλο κρουζ. Είναι δυνατόν;

Επειδή οι πύραυλοι κρουζ είναι ικανοί να πλοηγούνται σε σημεία, με άλλα λόγια, ο ρωσικός πύραυλος κρουζ θα μπορούσε να είχε πλησιάσει τα πολωνικά σύνορα και να στραφεί για να χτυπήσει 35 χιλιόμετρα βαθιά στην Ουκρανία.

Εάν συνέβαινε αυτό, ο ουκρανικός πύραυλος θα μπορούσε να είναι αδέσποτος. Αλλά τότε οι αδέσποτοι πύραυλοι σχεδιάζονται για να αυτοκαταστρέφονται κατά την πτήση.

Το γεγονός ότι ο πύραυλος χτύπησε το έδαφος θα μπορούσε είτε να υποδηλώνει αστοχία του μηχανισμού αυτοκαταστροφής είτε ο πύραυλος να εκτοξευόταν σε λειτουργία επίθεσης επιφάνειας-εδάφους, κάτι που θα ήταν πολύ σκόπιμη.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Kurt Volker είπε στην Washington Examiner. «Οι Ουκρανοί έχουν πολύ καλή συλλογή δεδομένων, έχουν καλά ραντάρ και παρακολουθούν κάθε πύραυλο.

«Έχω πάει στα κεντρικά τους γραφεία όπου το κάνουν αυτό . Ξέρουν τι συμβαίνει. Είμαι σίγουρος ότι το κάνουν και οι Πολωνοί. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο κάνουμε».

Απώτερος στόχος της Ουκρανίας

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ένας αδέσποτος ουκρανικός πύραυλος S-300 έπληξε την Πολωνία και σκότωσε κατά λάθος δύο Πολωνούς πολίτες, γιατί να κατηγορήσουμε τη Ρωσία και να απειλήσουμε να επικαλεστούμε το Άρθρο 4;

Πιθανότατα, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία επειδή θέλει το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη δυτική Ουκρανία.

Μια τέτοια ζώνη θα εξασφάλιζε τις γραμμές ανεφοδιασμού της από τη Δύση και θα προστατεύει την ουκρανική υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές επιθέσεις σε βαθμό που θα επέτρεπε στην Ουκρανία να επιβιώσει τον χειμώνα που πλησιάζει.

Δυστυχώς για την Ουκρανία, και ίσως ευτυχώς για τον κόσμο, οι ΗΠΑ πιθανότατα εκτιμούν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα οδηγούσε σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν.

Ο Ζελένσκι μπορεί να ήλπιζε ότι η απόδοση της ευθύνης στη Ρωσία για την πυραυλική επίθεση στην Πολωνία θα έκανε τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν στην πολιτική τους για αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στις 16 Νοεμβρίου 2022, αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov έγραψε στο Twitter:

Πολωνία. Αυτό δεν είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία έχουμε προειδοποιήσει. Ζητούσαμε να κλείσουμε τον ουρανό, γιατί ο ουρανός δεν έχει σύνορα. Όχι για ρωσικούς ανεξέλεγκτους πυραύλους. Όχι για την απειλή που φέρουν για τους γείτονές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τα γάντια είναι κλειστά. Ώρα για νίκη.

 

 

Ο Ρέζνικοφ  δόλωσε την Πολωνία και, με τη σειρά της, το ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιήσει το περιστατικό προκειμένου να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ενώ ο κόσμος μπορεί να μην μάθει ποτέ αν το ουκρανικό χτύπημα στην Πολωνία που σκότωσε δύο Πολωνούς πολίτες ήταν εσκεμμένο ή όχι, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και πιθανώς η Πολωνία βλέπουν την αλήθεια.

Και όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, είναι σαφές ότι η Ουκρανία δρα ενάντια στα σαφώς διατυπωμένα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το να θεωρήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για το ουκρανικό χτύπημα στο πολωνικό έδαφος, όπως έχουν κάνει ορισμένοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, θα ενθαρρύνει την Ουκρανία να συνεχίσει να ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο πύραυλος S-300  που έπληξε την Πολωνία δεν ήταν Ρωσικός και πως το πιθανότερο είναι να εκτοξεύθηκε εσκεμμένα από τους Ουκρανούς, προκειμένου να οξύνει την κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας και να δημιουργηθεί από τη Συμμαχία μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη δυτική Ουκρανία.

Μια τέτοια ζώνη θα εξασφάλιζε τις γραμμές ανεφοδιασμού της από τη Δύση και θα προστάτευε την ουκρανική υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές επιθέσεις σε βαθμό που θα επέτρεπε στην Ουκρανία να επιβιώσει τον χειμώνα που πλησιάζει.

Πέραν των ανωτέρω  αυτή η κίνηση της Ουκρανίας έχει βαρύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, γεγονός που απασχολεί τα Ρωσικά ΜΜΕ, αναφορικά με το Πώς θα εκμεταλλευτεί η Ρωσία τη ρήξη μεταξύ Ζελένσκι και Δύσης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
 

"Η αναζήτηση του ένοχου πίσω από την πτώση των πυραύλων στην Πολωνία έχει γίνει μια σοβαρή δοκιμασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα δημόσιας σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της. Η κοινότητα των ειδικών είναι βέβαιη ότι η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο Ζελένσκι ξεφύγει από τον έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα εξαπέλυσε διπλωματική επίθεση."

Η ασυμφωνία στις εκτιμήσεις για το περιστατικό με την πτώση του ουκρανικού πυραύλου στην Πολωνία οδήγησε σε διχόνοια μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας και της Δύσης. Τουλάχιστον, σύμφωνα με την αρθρογράφο των New York Times Carly Olson, αυτό είναι ένα σπάνιο παράδειγμα δημόσιας πολεμικής μεταξύ του Κιέβου και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα Politico, επικαλούμενο πηγές του στον Λευκό Οίκο, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικοινώνησαν συγκεκριμένα με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το προσωπικό του γραφείου του Ζελένσκι, καλώντας τους να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για τον πύραυλο. Σε σειρά επειγόντων τηλεφωνημάτων, η αμερικανική πλευρά ζήτησε επίσης από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να απόσχουν από κατηγορηματικές δηλώσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εκτιμήσεις αυτού του περιστατικού καταδεικνύουν την πρώτη σοβαρή διαφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου, μια συμμαχία που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό συντονισμένα για σχεδόν εννέα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης.

Ο Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί φοβούνται τη σταδιακή έξοδο του Ζελένσκι από τον έλεγχο και εξωτερικά μπορεί να φαίνεται ότι «το Κίεβο έχει αρχίσει να ξεπερνάει διακριτικά Ουάσιγκτον ή Βρυξέλλες».

Επιπλέον, οι Αμερικανοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αμείλικτες απαιτήσεις της Ουκρανίας για νέα όπλα και οικονομική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαθέσει 43 δισεκατομμύρια δολάρια και θέλουν να δώσουν άλλα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως εκ τούτου, το περιστατικό με τον πύραυλο «έγινε σημαντικό προηγούμενο για να βάλουμε το Κίεβο στη θέση του και να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Ουάσιγκτον και είναι δεσμευτικές για την Ουκρανία».

«Η άντληση και η μετατροπή του Zelensky σε παγκόσμιο ήρωα απέδωσε καρπούς. Το Κίεβο αποφάσισε ότι παίζει έναν ανεξάρτητο ρόλο και μπορεί να καθορίσει την κατεύθυνση της σύγκρουσης», είπε ο Βασίλιεφ.

Ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, είναι βέβαιος ότι «χτύπησε ένα πολύ δυσάρεστο καμπανάκι» για την ουκρανική ηγεσία.

Η Μόσχα εκμεταλλεύτηκε επιδέξια τις διαφορές μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον, η οποία εξαπέλυσε ισχυρή διπλωματική επίθεση.

«Η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να κρατά το Κίεβο σε πιο σφιχτό λουρί σε θέματα διπλωματικής διευθέτησης και οτιδήποτε σχετίζεται με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει ότι το ζήτημα της επίλυσης της σύγκρουσης μπορεί να επιλυθεί χωρίς την Ουκρανία - απευθείας με την Ουάσιγκτον.

Η επικοινωνία με το Κίεβο είναι χάσιμο χρόνου, η Ουκρανία είναι πλήρως εξαρτημένη, επομένως η συμμετοχή της σε αυτή τη διαδικασία δημιουργεί μια ευκαιρία για τους Αμερικανούς να αποφύγουν την ευθύνη», πιστεύει ο Βασίλιεφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...