Ρωσία

Αυτή είναι η ρωσική εναλλακτική στο NordStream! Το κόλπο γκρόσο με αγωγό στην Κίνα και η επανεξαγωγή αερίου στην ΕΕ

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ νωρίτερα αυτό το έτος επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να αντικαταστήσει την κατεστραμμένη σύνδεση φυσικού αερίου Nord Stream 2 με την Ευρώπη με το ασιατικό της έργο με την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία άρχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, ως μέρος μιας σύμβασης 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνήφθη το 2014 από τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom και την China National Petroleum Corp. Αυτή η σύμβαση υπεγράφη για περίοδο 30 ετών.

Μέχρι το 2021, η Ρωσία είχε ήδη προμηθεύσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στην Κίνα. Αυτές οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία είχαν χρησιμοποιηθεί στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας, στο Πεκίνο και στην Τιεντσίν.

Τώρα, η Κίνα και η Ρωσία πλησιάζουν στην ολοκλήρωση ενός νέου αγωγού που θα στέλνει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη Σαγκάη. Ο αγωγός στη ρωσική πλευρά ονομάζεται Sila Sibiri ή Power of Siberia.

Αυτός ο νέος αγωγός (μήκους 3.000 km) θα συνδέει την Ανατολική Σιβηρία με τη Σαγκάη στην Ανατολική Κίνα. Οι αρχικές δοκιμαστικές ροές θα ξεκινήσουν στις 25 Οκτωβρίου με τις ροές να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή πίεσης των συνδέσμων του αγωγού.

Ο αγωγός πηγαίνει κατά μήκος του ανατολικού άκρου της Κίνας, μέσω της πρωτεύουσας του Πεκίνου, και μέχρι τη Σαγκάη. Η μεσαία φάση άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το τελικό νότιο τμήμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παράδοση φυσικού αερίου το 2025, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σημαντική έξοδος από τη Ρωσία

Ενώ η Gazprom και η China National Petroleum Corp. συνεργάζονται από το 2014, κανείς δεν θα είχε προφητεύσει τη σημασία της διασύνδεσης το 2022. Σήμερα, η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου από την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) και τη συνδεδεμένη χώρα για την προσάρτηση της Ουκρανίας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα 2/3 των συνολικών αγορών αερίου της. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα εξετάζει προσεκτικά την προμήθεια των ενεργειακών της πόρων από πολλά κανάλια και παρόχους.

Ενώ οι προμήθειες φυσικού αερίου συνεχίζονται από το 2019, ο όγκος έχει επιταχυνθεί μόλις τώρα, μετά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή φαίνεται να είναι μια πολύ πονηρή στρατηγική από την Κίνα για να αξιοποιήσει τις αδυναμίες της Ρωσίας. Η Κίνα έχει επίσης τη δυνατότητα να εισάγει φυσικό αέριο από άλλο προμηθευτή, το Τουρκμενιστάν, ο οποίος προμηθεύει μεγαλύτερο όγκο στην Κίνα.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης συζητήσεις για την κατασκευή ενός άλλου αγωγού που πιθανότατα θα διασχίζει τη Μογγολία, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος και τον χρόνο μεταφοράς φυσικού αερίου. Ενώ η γραμμή Power of Siberia 1 τρέχει μέχρι το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας (ανατολικά της Κίνας), η νέα γραμμή μπορεί να διχοτομήσει τη συνολική περιοχή διασχίζοντας τη Μογγολία.

Η νέα αποκλειστική γραμμή θα ξεκινά από την περιοχή Γιαμάλ-Νένετς μέσω της Μογγολίας στην Κίνα και θα μπορεί να μεταφέρει έως και 50 Bcm ετησίως και θα ονομάζεται Sila Sibiri 2 ή Power of Siberia 2. Εάν όλα πάνε καλά, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 και μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο μέχρι το 2030.

Συναλλαγές σε ρούβλια, γιουάν

Η Gazprom και η China National Petroleum Corp συμφώνησαν επίσης να πληρώσουν η μία την άλλη σε ρούβλια και γιουάν ως μέρος της πολιτικής για τη μείωση της εξάρτησής τους από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ.

Ο νέος μηχανισμός πληρωμών είναι μια αμοιβαία επωφελής, έγκαιρη, αξιόπιστη και πρακτική λύση, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ (Alexei Miller), σε δήλωση μετά από συνάντηση τηλεδιάσκεψης με τον επικεφαλής του κινεζικού ομίλου πετρελαίου CNPC, Dai Houliang (Ντάι Χουλιάνγκ).

Επανεξάγει η Κίνα ρωσικό αέριο στην ΕΕ;

Σύμφωνα με το The Nikkei, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι επί του παρόντος πληρωμένη κατά περίπου 80%, εν μέρει λόγω των κινεζικών εξαγωγών LNG.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαγωγών της Κίνας, οι κινεζικές εταιρείες LNG αύξησαν σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου φέτος χάρη στο κενό που δημιουργείται από την απουσία ρωσικών εισαγωγών στην ΕΕ. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι το 7% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ καλύφθηκε από κινεζικές εισαγωγές. Αυτό δημιούργησε ένα ερώτημα εάν η Κίνα επανεξάγει ρωσικό αέριο στην ΕΕ.

Εάν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία μπορεί να στείλει περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα, λόγω του ότι η Κίνα λαμβάνει περισσότερα αιτήματα εξαγωγής φυσικού αερίου από την ΕΕ. Στο τέλος, η Ρωσία μπορεί να αντισταθμίσει κάπως την έλλειψη παραγγελιών σε ένα βαθμό και η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί πολύ από τη μεταπώληση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Διπλωματικοί εμπειρογνώμονες αισθάνονται δεδομένης της απόγνωσης της Ρωσίας, πως λίγα μπορούν να κάνουν για να δουν την Κίνα να πραγματοποιεί κέρδη για λογαριασμό της. Αλλά αισθάνονται επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να είναι υπομονετική καθώς η Κίνα δεν μπορεί ποτέ να είναι εταίρος τόσο μεγάλος όσο η Ρωσία για να παρέχει η ΕΕ τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Η ΕΕ έχει επίσης άλλους εταίρους που θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό, δηλαδή τη Νορβηγία, το Τουρκμενιστάν, το Κατάρ, το Ισραήλ και ίσως ακόμη και το Ιράν στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ