Ρωσία

Δακτυλοδεικτούμενος ο Πούτιν! WaPo: Δέχεται κριτική από το στενό του κύκλο- Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Ένα μέλος του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη διαφωνία του απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, αναφέρει η Washington Post.

Η κριτική σηματοδοτεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη αναταραχής στη ρωσική ηγεσία σχετικά με τη διαχείριση ενός πολέμου που πήγε καταστροφικά στραβά για τη Μόσχα, αναγκάζοντας τον Πούτιν τον περασμένο μήνα να διατάξει την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων στρατευμάτων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιστραφούν οι πρόσφατες απώλειες στο πεδίο της μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πληροφορίες θεωρήθηκαν αρκετά σημαντικές ώστε συμπεριλήφθηκαν στην καθημερινή ενημέρωση πληροφοριών του Προέδρου Μπάιντεν και κοινοποιήθηκαν με άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Η δυσαρέσκεια που εξέφρασε το μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν σχετιζόταν με αυτό που ο γνώστης θεωρούσε κακοδιαχείριση της πολεμικής προσπάθειας και λάθη που έγιναν από εκείνους που εκτελούσαν τη στρατιωτική εκστρατεία, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους. Η ταυτότητα του εμπιστευτικού προσώπου δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί, αν και το όνομα έχει συμπεριληφθεί στις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Οι νέες πληροφορίες, σε συνδυασμό με σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους, υπογραμμίζουν τις διαιρέσεις στο ανώτερο κλιμάκιο του Πούτιν, όπου οι αξιωματούχοι απεχθάνονταν εδώ και καιρό να φέρουν άσχημα νέα σε έναν αυταρχικό Ρώσο ηγέτη που θεωρείται πιο απομονωμένος από οποιαδήποτε στιγμή στην 22χρονη διακυβέρνησή του. Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ο Πούτιν μετράει ως στενούς ή έμπιστους βοηθούς και συμβούλους είναι μικρός και αποτελείται κυρίως από συναδέλφους από την εποχή που υπηρετούσε ως αξιωματικός της KGB και από αυτούς που γνώρισε όταν ήταν αναπληρωτής του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυξάνεται η εγχώρια αντίδραση

Η επιστράτευση πυροδότησε εγχώριες αναταραχές, ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους άνδρες σε ηλικία μάχης να εγκαταλείψουν τη χώρα και κατακλύστηκαν από γραφειοκρατική ανικανότητα, με άτομα που υποτίθεται ότι αποκλείονται από την υπηρεσία.

Καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον όγδοο μήνα του και η ρωσική νίκη παραμένει άπιαστη και απροσδιόριστη, η αδιαμφισβήτητη πίστη που απολάμβανε ο Πούτιν μπορεί να γλιστρήσει, είπαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά προειδοποίησαν ότι δεν υπήρχε ένδειξη ότι ο Ρώσος ηγέτης βρισκόταν στο χείλος του παραγκωνισμού.

«Από την έναρξη της κατοχής έχουμε γίνει μάρτυρες αυξανόμενου συναγερμού από αρκετούς του στενού κύκλου του Πούτιν», δήλωσε αξιωματούχος των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι ασκούνται ιδιαίτερα από τις πρόσφατες ρωσικές απώλειες, τη λανθασμένη κατεύθυνση και τις εκτεταμένες στρατιωτικές ελλείψεις».

Ένας δεύτερος ανώτερος δυτικός αξιωματούχος είπε ότι οι εσωτερικές εντάσεις είναι «συνεπείς με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η εκστρατεία για τους Ρώσους και την ατμόσφαιρα στο Κρεμλίνο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πεπεισμένοι ότι αυτό δεν πάει καλά».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε ότι υπήρξαν διαφωνίες και συζητήσεις μεταξύ των Ρώσων ηγετών καθώς ο Πούτιν αντιμετώπισε κρίσιμες αποφάσεις όπως η επιστράτευση. «Υπάρχει διαφωνία για τέτοιες στιγμές. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να ενεργούμε διαφορετικά», είπε ο Πεσκόφ στην Washington Post. «Αλλά όλα αυτά είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας εργασίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες εντός του στενού κύκλου του Πούτιν, ο Πεσκόφ είπε: «Υπάρχουν επιχειρησιακά επιχειρήματα: για την οικονομία, για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης. Υπάρχουν επιχειρήματα για το εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό είναι μέρος της κανονικής διαδικασίας εργασίας και δεν αποτελεί ένδειξη οποιασδήποτε διάσπασης».

Ωστόσο, ο Πεσκόφ είπε ότι οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ένα άτομο από τον στενό κύκλο του Πούτιν που αμφισβητεί άμεσα τον Ρώσο ηγέτη ήταν «απολύτως αληθείς».

Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε δημόσια κριτική στον υπουργό Άμυνας του Πούτιν και στους ανώτατους στρατηγούς σε μια σπάνια έκρηξη δυσαρέσκειας.

Ένας υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος ασφαλείας περιέγραψε την αυξανόμενη «κριτική στον Πούτιν — πίσω από την πλάτη του», μεταξύ άλλων από τις τάξεις του Κρεμλίνου. «Νομίζουν ότι είναι πεισματάρης», είπε ο αξιωματούχος και έχει «εμμονή με την Ουκρανία» - μια «εμμονή που δεν μοιράζονται απαραίτητα».

Κρίσιμε οι επόμενες εβδομάδες

Δύο ρωσικά στελέχη επιχειρήσεων που διατηρούν επαφές με πολιτικούς αξιωματούχους επανέλαβαν αυτά τα συναισθήματα και είπαν ότι οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι κρίσιμες για τον καθορισμό του μέλλοντος του Πούτιν και των αποφάσεων που παίρνει για τον πόλεμο.

Εάν ο ρωσικός στρατός δεν σταματήσει τις απώλειές του, τότε θα ξεσπάσουν εσωτερικές μάχες, είπε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, μέλος της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ. «Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο».

Η επιστράτευση των δυνάμεων έχει αποδειχθεί ευρέως αντιδημοφιλής στη Ρωσία και μπορεί να σηματοδοτεί ότι ο Πούτιν αισθάνεται πιεσμένος να λάβει απεγνωσμένα μέτρα.

Για μήνες, ο Πούτιν αντιστεκόταν στην κλήση πρόσθετων δυνάμεων, ακόμη και όταν οι απώλειες στο πεδίο της μάχης έδειχναν ότι δεν είχε αναπτύξει επαρκείς δυνάμεις στην αρχή του πολέμου. Ήδη από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, όταν το σχέδιο του Πούτιν για μια γρήγορη εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία είχε ξεκάθαρα καταργηθεί, οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι θα έπρεπε να ανακοινώσει μια ευρεία επιστράτευση εάν ήλπιζε να επιτύχει τους στόχους του, τους οποίους τότε ο Πούτιν πίστευε ότι μπορούσε ακόμα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Η απόφαση του Πούτιν να καλέσει αυτό που λένε οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα είναι 300.000 επιπλέον στρατιώτες κατατάσσεται στις πιο αποσταθεροποιητικές και πολιτικά επικίνδυνες κινήσεις της καριέρας του και «μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια του καθεστώτος», δήλωσε τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος ασφαλείας.

Άλλοι, ωστόσο, είπαν ότι παρά τη μαζική έξοδο ανδρών στρατιωτικής ηλικίας από τη Ρωσία, ο Πούτιν πέρασε ένα σημαντικό όριο χωρίς να προκαλέσει καμία ουσιαστική εσωτερική αμφισβήτηση στην εξουσία του. Ακόμη και περιφερειακοί αξιωματούχοι που εξοργίστηκαν από την επιστράτευση συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό, προμηθεύοντας δεκάδες χιλιάδες νεοσύλλεκτους.

«Όλοι είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν σημάδια αναδίπλωσης της Ρωσίας και βλέπετε εσωτερικές εντάσεις», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Βαλτικής. «Αλλά η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε πολεμική βάση, και συνεχίζει. Δεν έχουμε δει κάτι που να προτείνει διαφορετικά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...