Ρωσία

Μυστήριες πτήσεις προς τη Ρωσία! Ιρανικά φορτηγά αεροπλάνα με άγνωστο φορτίο φτάνουν μαζικά στη χώρα (Εικόνα)

Ιρανικά μεταγωγικά αεροπλάνα φτάνουν μαζικά στη Ρωσία, όπως προκύπτει από δεδομένα από την πύλη παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar, αναφέρει η Lenta.ru.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την κίνηση του αεροσκάφους Boeing 747-21AC της ιρανικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας Iran Air, το αεροπλάνο έφτασε στη Μόσχα στις 4 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε την επόμενη μέρα. Επίσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram «Military Informant», παρατηρήθηκαν τρεις τέτοιες πτήσεις από το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τι μεταφέρθηκε ή εκφορτώθηκε με/από αυτά τα αεροπλάνα είναι άγνωστο, ωστόσο, νωρίτερα, υπήρχαν στοιχεία ότι το Ιράν θα προμηθεύσει drones στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο Γενικός Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν, στρατηγός Χαμίντ Βαχέντι (Hamid Vahedi) επιβεβαίωσε ότι το Ιράν αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη Su-35SE από τη Ρωσία, αναφέρει ο αναλυτής Babak Taghvaee. 24 από αυτά προέρχονται από την παραγγελία της Αιγύπτου η οποία πάγωσε λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ στο Κάιρο. Η IRIAF χρειάζεται τουλάχιστον 64 αεροσκάφη.

Η τελική απόφαση για την αγορά μαχητικών Su-35 ανήκει στη Διοίκηση του Ιρανικού Στρατού και στη Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο Βαχεντί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων BORNA σε συνέντευξή του την Κυριακή. «Η αγορά του Sukhoi 35 από τη Ρωσία εξετάζεται από την Πολεμική Αεροπορία του Ιράν», δήλωσε ο Βαχεντί.

Τον Αύγουστο του 2022, δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν επιδίωκε να ανταλλάξει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του με ρωσικά μαχητικά πολλαπλών χρήσεων Su-35 σε μια συμφωνία ανταλλαγής, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι αποστολές drones στη Ρωσία περιελάμβαναν «δύο μοντέλα drones Shahed, το Shahed-129 και το Shahed-191, καθώς και το Mohajer-6». Οι Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σημαντικότατα από την προσθήκη των Ιρανικών UAV. Στόχοι τους θα είναι τα ΠΕΠ Himars, άρματα -ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ των Ουκρανών, καθώς επίσης και στόχοι υψηλής προτεραιότητας, αλλά και γέφυρες, αποθήκες πυρομαχικών-τροφίμων-καυσίμων καθώς και Σταθμοί Διοίκησης. 

Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία βρίσκονται στο στόχαστρο αυστηρών κυρώσεων - το Ιράν μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων και της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι δύο χώρες απάντησαν στις κυρώσεις ενισχύοντας τη συνεργασία σε βασικούς τομείς για να βοηθήσουν στη στήριξη των οικονομιών τους. Η Τεχεράνη και η Μόσχα βρίσκονται εδώ και χρόνια σε συνομιλίες για την αγορά αεροσκαφών Sukhoi 30, μια πιθανή συμφωνία που προκάλεσε έντονη επίπληξη από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο Βαχεντί είπε την Κυριακή ότι «η αγορά των Sukhoi 30 δεν είναι στην ημερήσια διάταξη». «Ελπίζουμε να αποκτήσουμε στο μέλλον τη λεγόμενη τέταρτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών Su-35», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ