Ρωσία

Νέος συναγερμός στο ΝΑΤΟ με το γνωστό ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Μεσόγειο-Που στοχεύει;

Πριν λίγο, το ιταλικό Γενικό Επιτελείο Άμυνας σε έκτακτη ανακοίνωση επιβεβαίωσε την παρουσία ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στα ανοιχτά της Σικελίας, ενώ για το θέμα έχει δοθεί συναγερμός στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ιταλία αλλά και αλλού, πιθανότατα και στην Σούδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων και μονάδων επιφανείας στη Μεσόγειο είναι γνωστές. Συγκεκριμένα, το εν λόγω ρωσικό υποβρύχιο πραγματοποιεί διέλευση σε διεθνή ύδατα», αναφέρει το ιταλικό γενικό επιτελείο.

Πρώτο είχε αποκαλύψει το  ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πριν κάποιο διάστημα την είσοδο του ρωσικού υποβρυχίου στην Α.Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστό ότι πρόσφατα, οι  Ρώσοι επιχείρησαν να κλείσουν τα Στενά του Οτράντο, με πολεμικά πλοία τύπου καταδρομικών και υποβρύχια που έχουν την βάση τους στην Ταρτούς της Συρίας.

Το γεγονός κινητοποίησε τον ιταλικό στόλο που είναι πάλι σε  επιφυλακή, ενώ το USS George H. W. Bush με την ομάδα μάχης του ευρίσκεται στην Μεσόγειο.

Η πορεία και η ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τα ρωσικά σχέδια στην Μεσόγειο

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Ρωσίας εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας, και ειδικοί του ΝΑΤΟ προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, και ποιες είναι οι προθέσεις των Ρώσων.

Το υποβρύχιο ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Μεσόγειο Θάλασσα κοντά στη χερσόνησο των Απεννίνων.

Η εφημερίδα Bild και διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το ρωσικό υποβρύχιο, το οποίο είναι εφοδιασμένο πιθανότατα με πυραύλους Κρουζ αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους, μπορεί να αντικαταστήσει το αντιτορπιλικό «Marshal Ustinov».

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, είναι πιθανό ότι η Μόσχα με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δείξει τις προθέσεις της έναντι του ΝΑΤΟ στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας.

Παρόλα αυτά, όλοι οι ειδικοί και αναλυτές του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο συνεχώς.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες της συμμαχίας δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν, όχι μόνο τον σκοπό του ρωσικού υποβρυχίου σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή, αλλά αναζητούν  να προσδιορίσουν και τον τύπο του, για να μάθουν τον ακριβή εξοπλισμό του.

Ο Ιταλός Ναύαρχος Giuseppe Cavo Dragone, Αρχηγός του επιτελείου Άμυνας είχε δηλώσει πρόσφατα:
«Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Ανατολική Μεσόγειο θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα δραστικά και αυτό θα επιφέρει πιθανή κρίση στην περιοχή.

Κρατάμε ως ιταλικό πολεμικό ναυτικό, υπό έλεγχο τα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Αδριατική. Είναι απαραίτητο οι Ιταλοί πολίτες να ξέρουν ότι οι ρωσικές μονάδες επιφανείας δεν έχουν χαθεί ούτε μια στιγμή από τα μάτια μας”.

Πολλοί θεωρούν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι  τα μέλη του ΝΑΤΟ,  Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίες  διαθέτουν βάσεις του ΝΑΤΟ, να έχουν μπει πιθανότατα στο στόχαστρο της Μόσχας.

Ορισμένοι αναλυτές στην Ουάσιγκτον συμφωνούν, ότι «το βασικό σκεπτικό για την επιστροφή της Ρωσίας στην περιοχή ήταν η προοπτική μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στο ευρωπαϊκό θέατρο και οι ανησυχίες για την ευπάθεια της νότιας πλευράς της σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», έγραφε σε έκθεση του  το Carnegie Endowment for International Peace.

«Το Κρεμλίνο μπορεί να φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο μια μέρα, αλλά προς το παρόν ο στόχος του είναι να αρνηθεί αυτή την επιλογή στο ΝΑΤΟ», σημείωνε  το ίδιο.

Όσο αφορά την χώρα μας, η Σούδα ήταν πάντα στόχος της “ρωσικής Αρκούδας”, ενώ μετά την σχετικά πρόσφατη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, προστέθηκε και η Αλεξανδρούπολη, που ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου που τόσο “καίνε” την Μόσχα.

Τα προβλήματα της Μόσχας σε σχέση με την Ελλάδα, αφορούν κυρίως την επέκταση των αμερικανικών βάσεων, αφού με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα ελέγχουν στρατιωτικά το Αιγαίο (θάλασσα που συνδέει την Α.Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο), καθώς και τα Στενά του Βοσπόρου, και αυτό όπως έχουν δηλώσει Ρώσοι αξιωματούχοι, δεν το επιθυμούν σε καμία περίπτωση.

Επίσης, έργα όπως την σιδηροδρομική Εγνατία, οι αποθήκες υγροποιημένου αερίου, μαζί με την μεταφορά  εμπορευμάτων από την Αλεξανδρούπολη Στην Βαλτική παρακάμπτοντας τον Εύξεινο Πόντο και την Ρωσία, αλλάζουν τα πάντα στην ΝΑ Ευρώπη, καθιστώντας την Ελλάδα ( σε συνδυασμό με τα σχέδια των αγωγών) ως την πιο κομβική χώρα στην ΕΕ .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ