Ρωσία

Θανατηφόρος Ρωσικός πύραυλος Zircon: Προς το παρόν “σκοτώνει” τους επιστήμονες που τον δημιούργησαν

Είναι γνωστό ότι, στην κύρια Στρατιωτική Ναυτική παρέλαση της Ρωσίας που έγινε στην Αγία Πετρούπολη και την Κρονστάνδη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι παραδόσεις των τελευταίων υπερηχητικών πυραύλων Zircon στο Πολεμικό Ναυτικό θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε : Το ξεκαθάρισε! Ο Πούτιν είπε ότι οι παραδόσεις υπερηχητικών πυραύλων Zircon θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι ο Πούτιν είπε ακόμη ότι ο στόλος θα εξασφαλίσει σταθερή προστασία των ζωνών συμφερόντων της Ρωσίας με κάθε μέσο. «Έχουμε σημαδέψει ανοιχτά τα όρια και τις ζώνες των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας, τόσο οικονομικά όσο και ζωτικής σημασίας, στρατηγικά. Πρώτα απ 'όλα, αυτά είναι τα νερά μας στην Αρκτική, τα νερά της Μαύρης Θάλασσας, του Οχότσκ και του Βερίγγειου, τα στενά της Βαλτικής και των Κουρίλων. Θα διασφαλίσουμε την προστασία τους σταθερά και με κάθε μέσο», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Η ταχύτητα αυτού του πυραύλου είναι 9 Mach, δηλαδή 2800 μέτρα ανά δευτερόλεπτο με βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με Ρωσικούς ισχυρισμούς, τα σύγχρονα δυτικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορούν να καταρρίψουν πυραύλους με τέτοια ταχύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύλληψη όμως του Andrei Shiplyuk, που είναι επικεφαλής του εργαστηρίου υπερηχητικής τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ινστιτούτου, (τα τελευταία χρόνια έχει συντονίσει έρευνες για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων),  υποδηλώνει πως η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει ένα «κυνήγι» για προγραμματιστές υπερηχητικών όπλων, στο πλαίσιο των ανακοινωθέντων παραδόσεων υπερηχητικών «Zircons».

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Ρωσία: Συνελήφθη για προδοσία κορυφαίος επιστήμονας υπερηχητικών πυραύλων, σημειώνοντας  πως τον περασμένο μήνα, ο Dmitry Kolker, ένας άλλος φυσικός από το Νοβοσιμπίρσκ, πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας λίγο αφότου συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία.

Σημειώνεται ότι ο Shiplyuk, έγινε ο τρίτος Ρώσος επιστήμονας που συνελήφθη αυτό το καλοκαίρι, ως ύποπτος για προδοσία. Έτσι, στις 27 Ιουνίου συνελήφθη ο επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Ανατόλι Μάσλοφ, ο οποίος είναι ύποπτος ότι διαβίβασε πληροφορίες που σχετίζονται με υπερηχητικούς πυραύλους, που αποτελούν κρατικό μυστικό.

Ένας άλλος συλληφθείς - ο Δρ Shiplyuk, διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Παραρτήματος της Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών - στάλθηκε στο κέντρο κράτησης "Lefortovo" στη Μόσχα.

Επί του παρόντος, είναι γνωστό ότι ο Shiplyuk ήταν επικεφαλής ενός τεχνολογικού εργαστηρίου, με μοναδικές σήραγγες αέρα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την προσομοίωση υπερηχητικών συνθηκών.

Η σύλληψη του Ρώσου επιστήμονα που σχετίζεται με την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, έλαβε χώρα στο πλαίσιο των ανακοινωθέντων από τον Πούτιν παραδόσεις υπερηχητικών πυραύλων "Zircon" στον ρωσικό στόλο, καθώς είναι γνωστό ότι ο πρώτος φορέας υπερηχητικών πυραύλων «Zircon» θα είναι η φρεγάτα «Admiral Gorshkov», στην οποία πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις. 

Ταυτόχρονα, ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από εκτοξευτές UKKS - 3S14 Universal Shipborne Firing Systems, που κατασκευάζονται από την εταιρεία Morinformsystem-Agat, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε όλα τα τελευταία πλοία του Ρωσικού Ναυτικού. Από αυτά εκτοξεύονται αντιπλοϊκοί πύραυλοι P-800 «Onyx» και «Caliber». Οι"Zircon", έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από μικρά πυραυλικά πλοία από τα ύδατα της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, από όπου μια εμβέλεια χιλίων χιλιομέτρων επιτρέπει την επίτευξη στόχων, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

Εκτός από τα πλοία επιφανείας, το «Zircon» θα τοποθετηθεί σε πυρηνικά υποβρύχια του έργου 835M «Ash-M». Από ένα τέτοιο σκάφος - το Severodvinsk - τον Οκτώβριο του 2021, τα Zircon εκτοξεύτηκαν στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πού ακριβώς θα αναπτυχθεί το πλοίο με το «Zirkon», αλλά σύμφωνα με τον Πούτιν, το πλοίο θα αναπτυχθεί σύμφωνα με «τα συμφέροντα της διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Μάλιστα, τέτοιες «καταστολές» μπορεί να υποδηλώνουν, πρώτα απ' όλα, ότι η ανώτατη διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι δυσαρεστημένη με τις επόμενες «αναλογικές» εξελίξεις της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ