ZS-88
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

"Διαχωριστής": Αυτό είναι το όχημα ψυχολογικών επιχειρήσεων της Ρωσίας (Εικόνες)

Το ZS-88 των Ρώσων, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μεγάφωνο, αναλαμβάνει καθήκοντα οχήματος ψυχολογικών επιχειρήσεων, ενώ έχει ως βάση το σασί γνωστού ρωσικού ΤΟΜΠ. Αυτά τα οχήματα επιχειρούν κανονικά μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ποιος Είναι ο "Διαχωριστής";

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ZS-88 Delitel (που σημαίνει divider, δηλαδή "αυτός που χωρίζει") είναι ένα όχημα ψυχολογικών επιχειρήσεων (PSYOPS), το οποίο έχει ως βάση το σοβιετικό ΤΟΜΠ BTR-80. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το τεθωρακισμένο όχημα είναι εξοπλισμένο με μεγάφωνο. Το ZS-88 ξεκίνησε να υπηρετεί την Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του '80. Μετά την κατάρρευση του κράτους, κάποια από αυτά τα οχήματα ψυχολογικών επιχειρήσεων πέρασαν στην κατοχή των εθνών που προηγουμένως αποτελούσαν μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, το Delitel είναι σε υπηρεσία με την Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιζία και το Τατζικιστάν. 

To ΒΤΡ-80 είναι τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (αυτά είναι τα πέντε καλύτερα), το οποίο ξεκίνησε να υπηρετεί τον σοβιετικό στρατό το 1986. 

Τα οχήματα ψυχολογικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται για να παραδίδουν λεκτικά προπαγανδιστικά μηνύματα και πληροφορίες σε αμάχους και στρατιωτικές μονάδες. Για παράδειγμα, τα οχήματα αυτά, χρησιμοποιώντας το μεγάφωνό τους, μπορούν να αναγκάσουν εχθρικές μονάδες να παραδοθούν. Μία εναλλακτική χρήση τους είναι ο εφησυχασμός των πολιτών σε περίπτωση που η πόλη τους έχει καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις. Τέτοια οχήματα χρησιμοποιούνται επίσης για να την μεταβίβαση πληροφοριών ή εντολών σε συμμαχικά στρατεύματα, όπως επίσης και για να ενισχύσουν το ηθικό συμμαχικών δυνάμεων. 

Το ZS-88 είναι εξοπλισμένο με μαγνητόφωνο και μεγάφωνο 1.5 kW, το οποίο έχει την δυνατότητα να μεταδώσει ηχογραφημένα μηνύματα. Σε μέγιστη ένταση μπορεί να ακουστεί σε απόσταση 5-6 χιλιομέτρων, ενώ είναι επίσης δυνατή η σύνδεση του μεγαφώνου του με εξωτερικά ηχεία. 

Ο Διαχωριστής είναι οπλισμένος, τεθωρακισμένος και μπορεί να επιχειρεί πολύ κοντά στη πρώτη γραμμή. Η θωράκισή του παρέχει προστασία εναντίων μικρών πυρών και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού. Η θωράκιση του μπροστινού μέρους είναι ανθεκτική από χτυπήματα πυρομαχικών έως 12,7 χιλιοστών. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με σύστημα προστασίας NBC και αυτόματα συστήματα καταστολής φωτιάς. Υπάρχουν τέλος και εκτοξευτές βομβίδων καπνού. 

Το Delitel διατηρεί το βαρύ πολυβόλο 14,5 χιλιοστών και το ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλιοστών του BTR-80. Διατηρεί επίσης τις θύρες πυρός, ώστε να μπορεί το πλήρωμα και οι επιβάτες να χρησιμοποιούν τα ατομικά τους όπλα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Είναι Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις;

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις που σκοπό έχουν να μεταβιβάσουν επιλεγμένες πληροφορίες σε ακροατές, έτσι ώστε να επηρεαστούν τα συναισθήματα, τα κίνητρα, τον υποκειμενικό τους συλλογισμό και κατ' επέκταση τη συμπεριφορά κυβερνήσεων, οργανισμών, ομάδων και ατόμων. Έτσι τουλάχιστον περιγράφει ο αμερικανικός στρατός τις επιχειρήσεις αυτές.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο σκοπός των ψυχολογικών επιχειρήσεων είναι να προξενήσει ή να ενισχύσει συμπεριφορές που θεωρούνται ευνοϊκές για τα αμερικανικά συμφέροντα (ή τα συμφέροντα του στρατού που τις διεξάγει). Οι αποστολές αυτές αποτελούν σημαντικό κομμάτι των διπλωματικών, πληροφοριακών, στρατιωτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων κάθε χώρας.

Τέλος, οι ψυχολογικές επιχειρήσεις χωρίζονται σε στρατηγικές, επιχειρησιακές και τακτικές. Οι στρατηγικές λαμβάνουν χώρα εκτός πεδίου μάχης, οι επιχειρησιακές πραγματοποιούνται σε περιοχές στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ οι τακτικές γίνονται σε περιοχές που έχει αναλάβει τακτικός διοικητής του στρατού (δηλαδή σε όλη την έκταση στρατιωτικών επιχειρήσεων) και σκοπό έχουν να υποστηρίξουν την τακτική αποστολή εναντίων εχθρικών δυνάμεων. 

GALLERY

ZS-88
ZS-88
ZS-88
ZS-88
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...