Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού
Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Αυτά είναι τα 5 καλύτερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού!

Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είναι τεθωρακισμένα οχήματα που σχεδιάζονται για τα μεταφέρουν μία πλήρης ομάδα πεζικού. Σκοπός τους είναι η ασφαλής και ταχύς μεταφορά προσωπικού στο πεδίο της μάχης. Για να δούμε ποια είναι τα πέντε ποιο εξελιγμένα του είδους τους! 

5. Eitan

Το ισραηλινό αυτό όχημα είναι από τα νεότερα όπλα της χώρας και αποτελεί το πρώτο εγχώριας παραγωγής τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού 8x8. Η μαζική παραγωγή του ξεκίνησε το 2020. Το Eitan ζυγίζει περίπου 30-35 τόνους, και είναι πιθανό η μπροστά θωράκισή του να αντέχει χτυπήματα από πυροβόλα 20-30 χιλιοστών και το όχημα γενικά να αντέχει βλήματα 12,7 ή 14,5 χιλιοστών. Όσον αφορά τις νάρκες, φαίνεται πως το Eitan είναι ικανό να αντέξει εκρήξεις ίσες με 10 κιλά TNT. Το ισραηλινό όπλα θα εξοπλιστεί με το ενεργό σύστημα προστασίας Iron Fist. 

Τα διαθέσιμα όπλα είναι ένα πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, αυτόματα πυροβόλα 30 ή 40 χιλιοστών και διαθέτει και μη επανδρωμένους πυργίσκους. Ο κινητήρας diesel του παράγει 750 άλογα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4. LAV 6.0 

Το LAV 6.0 αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του καναδικού LAV III Kodiak οχήματος. Οι αναβαθμίσεις βασίστηκαν σε παρατηρήσεις και δεδομένα που συλλέχθηκαν από πολεμικές επιχειρήσεις. Η Σαουδική Αραβία έχει παραγγείλει 900 LAV 6.0. Το τεθωρακισμένο όχημα ζυγίζει πάνω από 28 τόνους όταν εξοπλιστεί με την απαραίτητη θωράκιση και θεωρείται ένα από τα πιο καλά προστατευμένα του κόσμου. Φαίνεται πως τα μέγιστα βλήματα που μπορεί να αποκρούσει αυτά των 14,5 χιλιοστών και το μπροστά μέρος αντέχει βλήματα 30 χιλιοστών από πυροβόλα. 

Ο πυργίσκος δύο χειριστών διαθέτει ένα M242 Blushmaster 25 χιλιοστών πολυβόλο εμβέλειας 2,4 χιλιομέτρων και ένα 7,62 χιλιοστών πολυβόλο. Τέλος, υπάρχει και ένα 5,56 χιλιοστών πολυβόλο στην οροφή αλλά μπορεί να εξοπλιστεί και με άλλα όπλα. Η Σαουδική Αραβία έχει παραγγείλει την έκδοση του οχήματος με πυροβόλα 20 και 30 χιλιοστών. Ο Caterpillar κινητήρας diesel του LAV 6.0 παράγει 450 άλογα. 

3. Piranha V

Το Piranha V είναι το νεότερο και πιο προστατευμένο όχημα της ελβετικής σειράς Piranha. Το όχημα αντέχει βλήματα 25 χιλιοστών σε κάθε πλευρά του. Μπορεί να αποκρούσει εκρήξεις 10 κιλών αντιαρματικών ναρκών κάτω από κάθε ρόδα. Το όχημα είναι διαθέσιμο και με ενεργό σύστημα προστασίας. 

Το Piranha V διαθέτει ένα 12,7 χιλιοστών πολυβόλο ή έναν 40 χιλιοστών αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων. Ο 580 αλόγων κινητήρας σε συνδυασμό με την υδροπνευματική του ανάρτηση, δίνουν στο όχημα ικανοποιητική ευκινησία παντός εδάφους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. AMV

Το φιλανδικό όχημα που παρουσιάστηκε το 2001 έχει εξαιρετική επιτυχία εξαγωγής. Το μπροστινό του μέρος μπορεί να αντέξει βλήματα έως 30 χιλιοστών. Το AMV διαθέτει κορυφαία προστασία εναντίων ναρκών αφού μπορεί να αντέξει εκρήξεις ίσες με αυτές 10 κιλών TNT. Δύο από αυτά τα οχήματα, τα οποία υπηρετούσαν το πολωνικό στρατό, χτυπήθηκαν στο Αφγανιστάν από ρουκέτες RPG-7 αλλά η θωράκισή τους δεν 'τρυπήθηκε' και κατάφεραν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη βάση. 

Η βασική έκδοση είναι εξοπλισμένη με ένα 12,7 χιλιοστών πολυβόλο ή με ένα 40 χιλιοστών αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων. Ο ισχυρός κινητήρας του παράγει 490 ή 540 άλογα. Η βασική έκδοση είναι πλήρως αμφίβια. 

1. AMV XP

Το κορυφαία στο είδος του, το AMV XP τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, είναι φιλανδικό! Το AMV XP αποτελεί την νεότερη και ικανότερη έκδοση του Patria AMV. Το όχημα παρουσιάστηκε το 2013 και έχει επιλεχθεί από χώρες όπως την Σλοβακία. Το μέγιστο βάρος του είναι αυτό των 30 τόνων. Λόγω της εξαιρετικής του θωράκισης, του μεγάλου του βάρους και του οπλισμού του, θεωρείται από πολλούς και ως τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού. Το μπροστινό του μέρος αντέχει έως 30 χιλιοστών βλήματα ενώ γενική η θωράκισή του είναι ικανή να αντισταθεί σε βλήματα 14,5 χιλιοστών. Η προστασία του εναντίων ναρκών του επιτρέπει να επιβιώνει από εκρήξεις ίσες αυτές 10 κιλών TNT. Μπορεί επιπλέον να επιβιώσει από  ρουκέτες RPG-7 και διαθέτει το σύστημα προστασίας NBC.

Αν και πολλά όπλα μπορούν να τοποθετηθούν στο όχημα, τυπικά υπάρχει ένα 12,7 χιλιοστών πολυβόλο. Τα σλοβακικά οχήματα διαθέτουν ένα Turra 30 πυργίσκο εξοπλισμένο με πυροβόλο 30 χιλιοστών, πολυβόλο 7,62 χιλιοστών και δύο αντιαρματικούς εκτοξευτές κατευθυνόμενων πυραύλων. Το αμφίβιο όχημα κινείται χάρις στον Scania DC13 κινητήρα diesel, ο οποίος παράγει 603 άλογα. Εάν όμως τοποθετηθεί επιπλέον θωράκιση, το όχημα χάνει τις αμφίβιες δυνατότητές του. 

GALLERY

Eitan
Lav 6.0
Piranha V
AMV
AMV XP
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ