Ρωσία

Άσχημα μαντάτα από την πρόσφατη σύνοδο της συμμαχίας του CSTO για τον Πούτιν

"Ζοφερή σύνοδος κορυφής CSTO-Συγκρούσεις Λουκασένκο με ομολόγους του για την Ουκρανία", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριοτερα σημεία είναι τα ακόλουθα: 

"Οι συμμετέχοντες στην επετειακή σύνοδο κορυφής του CSTO, με εξαίρεση τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, δεν ανέφεραν ποτέ την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, τη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και τις δυτικές κυρώσεις. Το Αφγανιστάν ονομάστηκε ομόφωνα η κύρια πρόκληση για την ένωση. Ο Λουκασένκο προσπάθησε να ντροπιάσει τους συναδέλφους του για την έλλειψη αλληλεγγύης στο ουκρανικό ζήτημα. Αλλά ο Νικόλ Πασινιάν  υπενθύμισε ότι η θέση του CSTO κατά τον πρόσφατο πόλεμο του Καραμπάχ και η πώληση όπλων από "ορισμένες χώρες" στο Αζερμπαϊτζάν "δεν έκανε τον αρμενικό λαό πολύ χαρούμενο".

Οι ηγέτες της στρατιωτικής-αμυντικής συμμαχίας που ενώνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία και το Τατζικιστάν συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα με αφορμή τη διπλή επέτειο. Στις 15 Μαΐου 1992 υπογράφηκε η Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας και στις 14 Μαΐου 2002 γεννήθηκε ο ίδιος ο CSTO.

Ωστόσο, παρά το πάθος της στιγμής και το  περιβάλλον , όπου οι Πρόεδροι συγκεντρώθηκαν σε μια από τις κύριες αίθουσες του Μεγάλου Παλατιού του Κρεμλίνου, η διάθεση των συμμετεχόντων στη συνάντηση δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εορταστική και οι σχέσεις μεταξύ τους  ανέφελες.

Η εσωτερική σύγκρουση έγινε εμφανής ήδη κατά την ομιλία του Alexander Lukashenko, ο οποίος επέκρινε δημόσια τους συναδέλφους του για την έλλειψη υποστήριξης στο ουκρανικό ζήτημα. Ο Λευκορώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι ορισμένοι σύμμαχοι εντάχθηκαν δημοσίως στους περιορισμούς απαγορεύοντας "πτήσεις εθνικών αεροπορικών εταιρειών άλλων μελών του οργανισμού προς αυτούς".

Δεν υποστήριξαν τη θέση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας όταν ψήφιζαν σε διεθνείς οργανισμούς. «Στο φόντο της λυσσασμένης πίεσης κυρώσεων από την ενοποιημένη Δύση, το αξίωμα της ενότητας και της αλληλεγγύης των μελών του CSTO δεν λειτουργεί πάντα!»

Ο Λουκασένκο παραπονέθηκε, σημειώνοντας ότι ο CSTO θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενεργεί με μονολιθικό και συνεκτικό τρόπο. «Αν είχαμε ενεργήσει αμέσως ως ενιαίο μέτωπο, δεν θα υπήρχαν αυτές οι «κολασμένες», όπως λένε, κυρώσεις», είμαι σίγουρος.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, το πιο επίκαιρο και σημαντικό θέμα για τον CSTO είναι η σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία. Και είναι απαραίτητο να δοθεί συλλογική απάντηση στην αυξημένη πίεση από τη Δύση. «Η Ρωσία δεν πρέπει να πολεμήσει μόνη της ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ωστόσο, άλλοι ηγέτες δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή τη θέση.

Οι πρόεδροι του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν που μίλησαν μετά  δεν αναφέρθηκαν καθόλου στις κυρώσεις για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Καθένας από αυτούς είπε τα κατάλληλα λόγια για τη χρησιμότητα του CSTO και την ευγενή αποστολή του.

Ο συνήθως ομιλητικός Kassym-Jomart Tokayev περιορίστηκε σε ένα σύντομο, στεγνό μήνυμα, το οποίο διάβασε από ένα κομμάτι χαρτί χωρίς να σηκώσει το κεφάλι του. «Στο Κιργιστάν, αποδίδεται συνεχώς ένας βαθύς φόρος τιμής στο κατόρθωμα των πατεράδων και των παππούδων μας», ενημέρωσε ο Sadyr Japarov τους συναδέλφους του.

Ο Emomali Rahmon είπε ότι ο CSTO είναι μια σημαντική πλατφόρμα για έναν ισότιμο διάλογο «και στις τρεις διαστάσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν και του Τατζίκ χαρακτήρισαν την κύρια πρόκληση για το μπλοκ όχι την Ουκρανία, αλλά την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Όσο για τον Νικόλ Πασινιάν, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει  ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο CSTO συμπεριφέρεται σύμφωνα με την αρχή «δεν είμαι εγώ και το άλογο δεν είναι δικό μου», όταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στην περιοχή του Σιούνικ και η Αρμενία στράφηκε στους συμμάχους για βοήθεια, δεν έλαβε την αντίδραση που ήλπιζε

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επίσης δεν υποστήριξε το καταγγελτικό πάθος του Αλεξάντερ Λουκασένκο και απέφυγε να επικρίνει τους συμμάχους για έλλειψη αλληλεγγύης.

Όπως αποδείχθηκε, η επέκταση του ΝΑΤΟ μέσω της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν ερεθίζει τη Μόσχα όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, γνωρίζοντας την αντίδρασή της σε παρόμοιες τάσεις από το Κίεβο.

«Η Ρωσία δεν έχει προβλήματα με αυτά τα κράτη. Δεν υπάρχει άμεση απειλή για εμάς», τόνισε ο Πρόεδρος. Η Μόσχα, είπε, θα παρακολουθεί την κατάσταση και η απάντηση εξαρτάται από τα περαιτέρω βήματα του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης.

Υπενθυμίζεται ότι  η Σουηδία έχει ήδη αρνηθεί να αναπτύξει στρατιωτικές μονάδες και βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός της.

Ωστόσο, το CSTO δεν θα έχει μια ήσυχη περίοδο σε καμία περίπτωση. «Οι δύσκολες στιγμές δεν τελειώνουν ποτέ», είπε ο Πούτιν. Προέτρεψε τους συμμάχους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε «δεκάδες εξειδικευμένα βιολογικά εργαστήρια και κέντρα» που δημιούργησε το Πεντάγωνο στον μετασοβιετικό χώρο.

Η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε, απέδειξε ότι ο κύριος στόχος αυτών των εργαστηρίων είναι η συλλογή βιολογικών υλικών, η δημιουργία εξαρτημάτων βιολογικών όπλων και η αποσταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών του CSTO υπάρχουν κέντρα ύποπτα από την πλευρά της Μόσχας στην Αρμενία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι Καζακστάν, Κιργιστάν και  Τατζικιστάν δεν ασπάζονται τη σκληρή γραμμή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, της οποίας "λαγός" αποδείχθηκε για μια άλλη φορά η Λευκορωσία και ο Πρόεδρός της Λουκασένκο επιστήθιος φίλος του Πούτιν, με τον Ρώσο Πρόεδρο να μην υιοθετεί στη σύνοδο του CSTO το ρόλο της ηγέτιδας χώρας έναντι των συμμάχων χωρών του, επιβάλλοντας τη βούλησή του

Επίσης σε προγενέστερο άρθρο μας , αναφερθήκαμε στην πικρία και τα λεγόμενα του Αρμένιου Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος απάντησε επί λέξει στον Λουκασένκο, ως εξής:

"Η Αρμενία υπέβαλε αίτημα στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας για να δρομολογήσει τους μηχανισμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις της 10ης Δεκεμβρίου 2010 σχετικά με τη διαδικασία αντίδρασης του Οργανισμού στις καταστάσεις κρίσεως. Αυτό το έγγραφο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφάλειας, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε όπως ανέμενε η Δημοκρατία της Αρμενίας.

Επιπλέον, εδώ και πολύ καιρό, θέτουμε το ζήτημα πώλησης όπλων από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας σε χώρες που δεν είναι φιλικές προς την Αρμενία. Αυτά τα όπλα, τελικά, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Αρμενίας και του Αρμενικού λαού. Αυτό αποτελεί επίσης πρόβλημα, για να είμαι ειλικρινής. Η αντίδραση των κρατών μελών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών το 2020 όσο και μετά τον πόλεμο, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική για τη Δημοκρατία της Αρμενίας και τον Αρμενικό λαό"

Που οδηγείται ο CSTO;

Η μετριοπαθής έως παθητική στάση του Προέδρου Πούτιν κατά την πρόσφατη υποτιθέμενη εορταστική επέτειο του CSTO, υποδηλώνει συναίσθηση της Ρωσικής αδυναμίας να υιοθετήσει ηγετικό ρόλο στην παρούσα φάση έναντι των συμμάχων χωρών της

Ο λόγος είναι ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία δεν πάνε καθόλου καλά για τη Ρωσία και το γόητρό της ως στρατιωτική υπερδύναμη έχει τρωθεί για τα καλά, σε εχθρούς αλλά και σε φίλους-συμμάχους

Συνεπώς ο Πούτιν δεν θέλει στην παρούσα φάση να δημιουργήσει περιατέρω προβλήματα στην ηδη προβληματική συμμαχία των χωρών του CSTO

Ωστόσο αυτό που αποφεύγει ο Πούτιν θα το κάνουν στο εγγύς μέλλον άλλοι για αυτόν, όπως οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αλλά και η Κίνα που παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και ζυγίζει τις επόμενες κινήσεις της

Γίνεται αντιληπτό ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως δούρειο ίππο, μέσω των "χωρών του τουρκικού κόσμου" προκειμένου να διεισδύσουν περαιτέρω στο νότιο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας αυτή τη φορά

Ωστόσο και η Κίνα έχει λόγο στην περιοχή, αφού μέσω αυτής διέρχεται  μια από τις τρείς σημαντικές οδεύσεις τιου "δρόμου του μεταξιού"

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι είναι πολύ πιθανό μελλοντικά ο CSTO να περιέλθει σε  μεγαλύτερη ακόμη "αδράνεια", η οποία θα αγγίζει τα όρια  τυπικής ύπαρξης του έως και  διάλυσης 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...