Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Παρέμβαση Αρμενίας στον ΟΣΣΑ! Πασινιάν: H αντίδραση κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών και μετά δεν ήταν ενθαρρυντική

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν επισκέφθηκε τη Χάγη, ζητώντας υποστήριξη για την προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και την ομαλοποίηση στον Καύκασο.

Στην ομιλία του στο Clingendael, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ, δηλώνοντας ότι τον Απρίλιο, παρουσία της EUCO, ο κ. Αλίεφ υποσχέθηκε να απελευθερώσει άλλη μία ομάδα αιχμαλώτων πολέμου, αλλά μέχρι στιγμής δεν τήρησε την υπόσχεσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Ρούτε ενέκρινε τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία και την περιφερειακή ειρηνευτική ημερήσια διάταξη, τη διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλαίσιο της Συμπροεδρίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Μετά τα εγκαίνια του δώρου της Αρμενίας στο Παλάτι της Ειρήνης, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Χάγη, ακολουθώντας την απεχθή συμπεριφορά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, έκανε ανάρτηση στο Twitter, ισχυριζόμενος ότι το σύμβολο του χριστιανικού σταυρού είναι «επίσης σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης ASALA».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ συζήτησαν την πρόσφατη θετική δυναμική και τα συγκεκριμένα μελλοντικά βήματα στην πορεία προς την ειρήνη στον Νότιο Καύκασο, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης και σήμανσης των συνόρων, του ανοίγματος των συνδέσεων μεταφοράς και επικοινωνίας, καθώς και της απελευθέρωσης των υπόλοιπων Αρμενίων κρατουμένων. Ο υπουργός κ. Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τόσο με τη διμερή δέσμευση όσο και με ομοϊδεάτες εταίρους, μεταξύ άλλων και μέσω του ρόλου τους ως Συμπροέδρου της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, ώστε να συνδράμουν στην επίτευξη μιας διαρκούς και συνολικής ειρήνης.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, συνεχίζοντας την πρακτική της διάδοσης παραπληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα, εξέδωσε ψευδείς ανακοινώσεις για πυρά Αρμενίων κατά θέσεων των Αζέρων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στο Ντουσανμπέ, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις εργασίες για την ομαλοποίηση.

Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι, την επόμενη εβδομάδα, η Μόσχα θα φιλοξενήσει την πρώτη διμερή συνάντηση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για την οριοθέτηση και την ασφάλεια των συνόρων.

Η Αρμενία έδωσε στη δημοσιότητα προτάσεις έξι σημείων προς το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

  • Η Αρμενία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν.
  • Η Αρμενία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, για τη θεμελίωση διακρατικών σχέσεων βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίστηκε ότι δεν υφίσταται νομική βάση που να στηρίζει την ύπαρξη οποιουδήποτε de jure θύλακα του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος της Αρμενίας.

Στις 16 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν παρευρέθηκε σε συνάντηση των ηγετών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) που έλαβε χώρα στη Ρωσία, στο Κρεμλίνο.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός κ. Πασινιάν ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε γενικές γραμμές, πρέπει να ειπωθεί ότι υπάρχουν πολλά θετικά στην ιστορία του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, επειδή, ήταν, είναι και θα είναι βασικός παράγοντας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Όπως ήδη βλέπουμε στη σημερινή επετειακή Σύνοδο Κορυφής, δεν συζητάμε μόνο θέματα επετειακού χαρακτήρα, επειδή η παρούσα κατάσταση στη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού είναι αρκετά τεταμένη. Θέλω να θίξω ορισμένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Επί της ψηφοφορίας των κρατών μελών του Οργανισμού μας φυσικά υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Συχνά η διαδικασία της ψηφοφορίας μας δεν είναι τόσο ευθυγραμμισμένη, συνεπής. Σημειωτέον, ότι δεν πρόκειται για νέο πρόβλημα, είναι κάτι που συνοδεύει τον Οργανισμό μας εδώ και πολύ καιρό. Η Αρμενία έχει θέσει αυτό το θέμα πολλές φορές. Έχει συζητηθεί πολλές φορές στα πλαίσια συναντήσεων εργασίας. Προφανώς, το θέμα χρήζει περαιτέρω συζήτησης.

Όσον αφορά στους μηχανισμούς συνεργασίας και ταχείας αντίδρασης, αυτό είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα για την Αρμενία. Επειδή, όπως γνωρίζετε, πέρυσι, ακριβώς αυτές τις μέρες, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας. Η Αρμενία υπέβαλε αίτημα στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας για να δρομολογήσει τους μηχανισμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις της 10ης Δεκεμβρίου 2010 σχετικά με τη διαδικασία αντίδρασης του Οργανισμού στις καταστάσεις κρίσεως. Αυτό το έγγραφο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφάλειας, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε όπως ανέμενε η Δημοκρατία της Αρμενίας.

Επιπλέον, εδώ και πολύ καιρό, θέτουμε το ζήτημα πώλησης όπλων από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας σε χώρες που δεν είναι φιλικές προς την Αρμενία. Αυτά τα όπλα, τελικά, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Αρμενίας και του Αρμενικού λαού. Αυτό αποτελεί επίσης πρόβλημα, για να είμαι ειλικρινής. Η αντίδραση των κρατών μελών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών το 2020 όσο και μετά τον πόλεμο, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική για τη Δημοκρατία της Αρμενίας και τον Αρμενικό λαό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ