Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Μυστικός πόλεμος μεταξύ ρωσικών υπηρεσιών και στρατηγών κατά του Πούτιν;-Σενάρια συνωμοσίας θέτουν σε συναγερμό το Κρεμλίνο

Με τα βρετανικά ΜΜΕ να επικαλούνται πηγή εντός του Κρεμλίνου, που επιβεβαιώνει σοβαρά προβλήματα υγείας του Β.Πούτιν, έρχονται τώρα σενάρια περί μυστικών κινήσεων των “Σιλοβίκι” του ρωσικού καθεστώτος, κατά του Πούτιν και υπερ της επόμενης ημέρας στην Ρωσία.

“Το Κρεμλίνο είναι σε συναγερμό καθώς οι φήμες για πραξικόπημα αυξάνονται στη Μόσχα. Δυσαρεστημένοι στρατηγοί εντάσσονται στην κλίκα μελών της FSB που προσπαθεί να εκδιώξει τον Πούτιν και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία”, αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ.

Πηγή στην Μόσχα μίλησε για έντονες φήμες, που λένε ότι αρκετοί πρώην στρατηγοί και στελέχη της FSB, ετοιμάζονται να τον εκδιώξουν και να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος γίνεται όλο και περισσότερο καταστροφικός για την χώρα.

Μέλη της πανίσχυρης ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, τονίζεται ότι είναι απογοητευμένοι για την έλλειψη στρατιωτικής προόδου στην Ουκρανία, για αυτό και  επικοινώνησαν με αρκετούς εν ενεργεία στρατηγούς και αποστρατεία στρατηγούς, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης στην Ανατολική Ευρώπη και Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, η ομάδα που ονομάζεται «σιλοβίκι», πρώην αξιωματικοί της FSB που δραστηριοποιούνται στη ρωσική πολιτική, λέγεται ότι πιέζει σκληρά για να εκδιώξει τον Πούτιν, μαζί με πρώην αξιωματικούς από τις GRU, KGB και FSO, άλλες ρωσικές μονάδες πληροφοριών.

“Η ιδέα ενός μυστικού πραξικοπήματος μπορεί να είναι επικείμενη, ενώ ενισχύεται περαιτέρω από τη δραστηριότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρη τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες 24 ώρες.

Επιπλέον, αναλυτές εντός και εκτός Ρωσίας έχουν δηλώσει ότι όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο Πούτιν μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανό εσωτερικό πραξικόπημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να «ανησυχεί πολύ» ότι μπορεί ένα επικείμενο πραξικόπημα να προετοιμάζεται και έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας μέσα και γύρω από το Κρεμλίνο.

Έχει σημασία; Έχει πολύ μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός σε θέματα ασφάλειας Αντρέι Σολντάτοφ στο The Center for European Policy Analysis.

«Είναι η πρώτη φορά που οι Σιλοβίκι αυξάνουν την  απόσταση μεταξύ τους και του Προέδρου και αυτό προεξοφλεί  κάθε είδους δυνατότητες», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ρώσος ειδικός σε θέματα ασφάλειας Αντρέι Σολντάτοφ τόνισε ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος προετοιμάζεται για πιθανό πραξικόπημα εδώ και μερικές εβδομάδες καθώς αντιμετώπισε σφοδρή κριτική για την «ειδική επιχείρηση» του στην Ουκρανία, ενώ έχει εκκαθαρίσει περίπου 150 υψηλόβαθμους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών για τις συνεχείς αποτυχίες».

Επιπλέον, οι φήμες κυκλοφορούν επίσης γύρω από την υγεία του Πούτιν έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου.Σε πολλά βίντεο ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει κουρασμένος και εκνευρισμένος.

“Έχει γίνει προφανές ότι η σχέση μεταξύ της FSB και του Πούτιν έχει επιδεινωθεί από την έναρξη του πολέμου. Τον περασμένο μήνα, δύο ανώτεροι αξιωματικοί της υπηρεσίας αυτής τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Πούτιν”, δηλώνει ο Αντρέι Σολντάτοφ.

“Ο Σεργκέι Μπεσέντα, ο επικεφαλής της Πέμπτης Υπηρεσίας, ( τμήμα πληροφοριών εξωτερικού της FSB) και ο αναπληρωτής της, είχαν τεθεί υπό κράτηση και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η κίνηση θεωρήθηκε ως σαφές σημάδι ότι ο Πούτιν ανησυχεί βαθιά για τον ρόλο της FSB στην επίθεση κατά της Ουκρανίας και φοβάται ότι δυνάμεις εντός του μηχανισμού πληροφοριών της Ρωσίας μπορεί να εργάζονται εναντίον του”, δήλωσε ο ίδιος  στην πλατφόρμα Agentura.

«Και οι δύο άνδρες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε επιχειρήσεις πληροφοριών κατά της Ουκρανίας για αρκετά χρόνια και πιθανότατα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της εισβολής», είπε ο ένας ειδικός επί θεμάτων πληροφοριών.

Ο Ρώσος αναλυτής Alexey Muraviev είναι επίσης πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει πιθανό πραξικόπημα από τους ανώτατους αρχηγούς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Μουράβιεφ είπε στο Sky News Australia ότι μια απόπειρα απομάκρυνσης του Πούτιν μπορεί να είναι επικείμενη επειδή «υπήρξαν εντάσεις μεταξύ της κοινότητας πληροφοριών και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σαφώς, υπήρξε ένα σαφές λάθος κρίσης που έγινε, και πιθανότατα καθοδηγήθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία», τόνισε ο Ρώσος αναλυτής Alexey Muraviev.

«Νομίζω ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν αποτυπώθηκε σωστά από τον Ανώτατο Διοικητή, και όταν ξεκίνησαν οι  σοβαρές απώλειες στο πεδίο των μαχών, ο Πούτιν άρχισε να κατηγορεί σιωπηλά τις υπηρεσίες ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν νομίζω ότι το όλο σχέδιο πήγε πολύ καλά, εδικά στο κομμάτι, στο οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό κατά  την αρχική φάση της εισβολής, υποτίθεται ότι ο ρωσικός Ρώσος στρατός θα προέλαυνε ανενόχλητος ως απελευθερωτή και όχι ως εισβολέας», εξήγησε ο ίδιος.

Είναι απόλυτα σίγουρο ότι το αρχικό σχέδιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήταν λανθασμένο από την “κορυφή έως τα νύχια”, ενώ οι απώλειες Ρώσων στρατιωτών είναι μεγάλες και δεν δικαιολογούνται στους Ρώσους πολίτες.

Είναι επίσης γνωστό ότι στην Ρωσία υπάρχει μια παράδοση μυστικών πραξικοπημάτων στην κορυφή της ηγεσίας, ενώ με δεδομένη την κατάσταση υγείας του Πούτιν, είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποια είδους συνωμοσία από αξιωματούχους στο Κρεμλίνο.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε πως ανήλθε στην εξουσία ο Β.Πούτιν, επί εποχής Γιέλτσιν, ο οποίος υποτίθεται ότι τον έχρισε πρόεδρο λόγω προβλημάτων υγείας του, κατά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας.  

Αναμένουμε πάντως να επιβεβαιωθούν όλα αυτά, εκτός και αν πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στον πόκλεμο προπαγάνδας Ρωσίας-ΗΠΑ. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ